Artikel 17 van de recente EU-auteursrechtenrichtlijn stelt filters verplicht die alle foto’s, video’s en teksten blokkeren die een vermoeden van inbreuk op het auteursrecht veroorzaken. Filters die mogelijk als censuurmachines kunnen dienen, tasten de fundamentele rechten van de gebruikers aan. De wet gaat op 7 juni 2021 in.
Wie wil dit?
Deze auteurswet met uploadfilters is niets anders dan belangenbehartiging van de lobby voor grote filmstudio’s, platenlabels en persuitgevers. De creatieve makers vallen buiten de boot. Gebruikers zullen merken dat internetcultuur ernstig zal worden beperkt en gecensureerd.
Wat houdt dit in?
Platforms worden aansprakelijk gesteld voor gebruikerscontent, en kunnen dat afkopen met licentie bij Collectieve Beheersorganisaties (CBO’s) voor auteursrechten. Alleen als ze aantonen hun uiterste best te doen, kunnen ze aansprakelijkheid ontlopen. Het volume van gebruiker-uploads maakt geautomatiseerde filters onvermijdelijk.
Torenhoge kosten
De hoge kosten van uploadfilters betekenen in de praktijk dat kleinere bedrijven niet aan artikel 17 kunnen voldoen. Alleen grote techbedrijven uit VS en China hebben de technologie en de middelen om de vereiste filtersystemen te bouwen. Onze Europese bedrijven worden uit de markt gedrukt.
Wat zijn de gevolgen?
Voor auteurs en artiesten betekent dit gedwongen winkelnering bij CBO’s zoals Buma/Stemra, Pictoright en Stichting Lira. Het geeft grote mediaconglomeraten een dominante marktpositie, die wordt verergerd doordat zij daardoor de tarieven voor creatieve makers kunnen drukken. Gevolg is minder werk en lager inkomen.
De rol van de media
Het televisiejournaal heeft ons doodgegooid met Brexit en de schoenen van de Britse premier May, de tweets van Trump en het Amerikaanse verkiezingscircus. Onze wetten worden in Brussel gemaakt. De Haagse politiek moet deze omzetten. Je hoort er nooit iets over. De media zwijgen in alle Europese talen.
Advies Raad van State
De Raad van State deelt onze kritiek: de huidige implementatie bedreigt de vrije meningsuiting. Verplichte uploadfilters zullen automatisch censuur gaan plegen.
Haagse politiek laat het zitten
Het wetsvoorstel is op 17 november 2020 zonder veel discussie aangenomen door de Tweede Kamer, en ondervindt nog steeds geen noemenswaardige kritiek. Een groot deel van de oppositiepartijen stemt met de coalitie mee. In de Eerste Kamer is dit wetsvoorstel op 15 december 2020 als hamerstuk afgedaan – op de dag dat iedereen de aandacht had bij de nieuwe lockdown. Politiek Den Haag passeert de wet stilletjes.
(tekst gaat na afbeelding verder)
Hoe nu verder?
Verplichte uploadfilters richten economische schade aan en zijn in strijd met de grondrechten. Voor de rechtbank zal deze constructie geen standhouden, maar de procedures kunnen jaren duren. Het kwaad is dan al geschied. Oud-Europarlementslid Julia Reda gaat met project Control-C van burgerrechtenbeweging Gesellschaft für Freiheitsrechte (GFF) strategisch procederen voor vrije communicatie. EU-lidstaat Polen heeft beroep ingesteld bij het hoogste EU-hof op 24 mei 2019.
Leugen en bedrog
De leugens die verspreid zijn over de uploadfilters kunnen ertoe bijdragen dat artikel 17 door het hoogste EU-hof wordt verworpen. Tijdens de beraadslagingen over de Auteursrechtenrichtlijn waren de voorstanders ervan zeer leugenachtig over hoe de richtlijn in de praktijk zou werken. Ze beweerden herhaaldelijk dat uploadfilters niet verplicht zouden zijn en ontkenden dat de richtlijn onverenigbaar was met de bestaande EU-wetgeving.
See you in court
De hoorzitting van Polen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie is op 15 juli 2021. De aanklacht is dat implementatie van artikel 17 niet mogelijk is op een manier die de vrijheid van meningsuiting en van informatie waarborgt. Een belangrijk argument is dat dit leidt tot een ongerechtvaardigde belemmering van de vrijheid van ondernemerschap in de EU.
Vrije en ongecensureerde internettoegang
Laten we hopen dat het Hof van Justitie van de Europese Unie het daarmee eens is. De Piratenpartij wil de schade van de EU-auteursrechtenrichtlijn zo veel mogelijk beperken en de rechten van internetgebruikers maximaal beschermen. Wij verzetten ons tegen verplichte uploadfilters.
Naschrift
Drie dagen voor de uiterste termijn heeft de Europese Commissie eindelijk haar handleiding gepubliceerd. In de instructie staat hoe artikel 17 van de EU-Auteursrechtrichtlijn moet worden geïnterpreteerd. Volgens de Europese Piraten is de Europese Commissie er niet in geslaagd om de grondrechten te beschermen. De achterkamertjespolitiek van de amusementsindustrie heeft weer eens gewonnen. Met het nieuwe oormerkmechanisme wordt opnieuw voorrang gegeven aan de belangen van grote amusementsbedrijven en techreuzen boven de rechten van gebruikers en onafhankelijke creatieve makers.