Wie zijn we en wat doen we?
Waarom heten jullie de Piratenpartij?
De Piratenpartij Nederland is onderdeel van de internationale Piratenpartij. Zie onze ‘Achtergrond‘ pagina.
Wat wil Piratenpartij Nederland bereiken?
De Piratenpartij staat voor de vrije informatiesamenleving.Wij willen de burgerrechten beschermen in deze tijd van digitalisering waarin het steeds makkelijker wordt in te breken in de privacy van de burgers.De Piratenpartij is een grassroots beweging die staat voor invloed van de burgers op de politiek en maatschappij door middel van het vrij delen van informatie. Direct, dus niet via lobbygroepen.De hervormingen die wij nastreven zullen een grote invloed op onder andere cultuur, zorg, onderwijs, innovatie en de economie uitoefenen.Centraal in ons denken staat het idee van de ‘commons’: niet alles is van iemand, er zijn ook dingen van ons allemaal, die niet verkwanseld mogen worden aan een particulier of commercieel belang.Zie ook onze standpunten en ‘Achtergrond‘ pagina.Zijn er al niet genoeg partijen?
De Piratenpartij heeft zijn eigen consistente verhaal. Een deel van onze kernpunten is in de programma’s van andere partijen terug te vinden, maar het is ook erg van belang hoe de verschillende standpunten tegen elkaar afgewogen worden. Alle partijen vinden privacy belangrijk, maar alleen de Piratenpartij zal hierop niet beknibbelen voor een ander ideaal. Bijna elke wet heeft op dit moment een ICT-component, hetzij in de implementatie hetzij vanwege een privacy aspect. Op het moment ontbreekt bij alle andere partijen voldoende kennis van digitale aspecten en kunnen zij onvoldoende inschatten hoe wetgeving effect zal hebben op de samenleving. Tot de andere parijen een inhaalslag maken is alleen hierom al de Piratenpartij nodig. De zogenaamde “versplintering” in de politiek zien wij vooral als een probleem voor partijen die graag de macht naar zich toetrekken om niet samen te hoeven werken.Wat bedoelen jullie precies met een transparante overheid?
Waar mogelijk en haalbaar, willen wij dat informatie over, door en voor de overheid op een duidelijke en transparante manier wordt gepubliceerd. Denk dan bijvoorbeeld aan het openbaar maken van besluitprocessen zoals de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) en onderzoeksinformatie waarop beslissingen zijn gebaseerd.Hoe lang bestaat de Piratenpartij?
De Piratenpartij is in Nederland in 2006 opgericht als informele vereniging en als politieke partij op 10 maart 2010.
Doet de Piratenpartij mee aan de verkiezingen?
Piratenpartij Nederland doet sinds 2010 mee aan de landelijke verkiezingen.Daar waar een lokale of provinciale Piratenpartij er klaar voor is, doen we ook mee aan gemeenteraad- en provinciale verkiezingen.In 2014 hebben we een zetel in Amsterdam-West verworven.In 2014 en 2019 hebben we meegedaan aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Nederlandse Piratenpartij heeft weliswaar geen eigen zetel behaald, maar er zitten wel vier Piraten uit andere landen in het Europees Parlement die ons gedachtegoed vertegenwoordigen.Bij de Provinciale-Statenverkiezing 2015 hebben we in Noord-Holland 1% van de stemmen gekregen. In 2019 hebben we in een lijstverbinding met de Groenen en Code Oranje meegedaan aan de Provinciale-Statenverkiezingen.Sinds 2015 zitten gekozen Piraten in het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.Zijn jullie plannen nadelig voor artiesten en auteurs?
Artiesten en auteurs hebben een heel distributiesysteem nodig om hun publiek te bereiken.Dit distributiesysteem is in handen van een industrie die auteursrecht en DRM probeert te gebruiken om kartelvorming te stimulerenDit monopolistisch gedrag is zeer nadelig voor artiesten en auteurs.De Piratenpartij wil de overgang mogelijk maken naar een systeem waar auteurs en artiesten zelf veel meer de ruimte krijgen.Daarom hebben de Piraten in Nederland en internationaal – onder aanvoering van een Piraat in het Europees parlement – geprotesteerd tegen Europese wetgeving voor link tax en uploadfilters.Mogen wij gratis alles downloaden, als jullie wetsvoorstellen worden aangenomen?
Ons standpunt is dat het vrij delen, dus ook downloaden de standaardsituatie is.Het auteursrecht is daarop een acceptabele, tijdelijke uitzondering om het verdienmodel van de auteur mogelijk te maken.Wij zijn tegen de heksenjacht op marginaal gebruik dat geen invloed heeft op de opbrengsten.Wij stellen een auteursrechtperiode voor van VIJF jaar, daarna valt alles in het publieke domein en mag dus ook door iedereen worden gebruikt.Verschillende onderzoeken noemen drie tot zeven jaar als de ‘sweet spot’ voor auteursrechtelijke werken.De huidige termijn, 70 jaar na de dood van de artiest, is veel te lang.Auteursrecht verdient zich meestal in het eerste jaar terug. Veel langere termijnen zorgen vooral voor ongewenste handel in rechten.Die lange termijn is er gekomen op aandringen van commerciële copyrighthouders, niet van de feitelijke auteurs.Wij kiezen hier het gemiddelde van de onderzoeksresultaten: de termijn geeft auteurs de kans hun geld terug te verdienen, waarna het werk vrijkomt voor iedereen. En men wordt gestimuleerd om op basis van gelijke kansen nieuwe werken te creëren.Vanaf wanneer gaan deze vijf jaar in?
De periode van vijf jaar voordat een werk in het publieke domein valt, gaat in op het moment dat de auteur of de uitgever het werk publiceert.Dit betekent dat het de auteur vrij staat om het werk een tijd niet uit te brengen, en nog steeds gebruik kan maken van zijn rechten op het werk gedurende de periode van vijf jaar.Waarom zou ik lid worden?
Als jij je in onze standpunten kunt vinden, kun je de Piratenpartij extra steunen door lid te worden.Daarnaast hopen we dat je (regelmatig) een bijeenkomst bij jou in de buurt wilt bezoeken en je stem echt wilt laten horen.Hoe kan ik lid worden?
Hier!
Hoe kan ik helpen?
Kan ik ook helpen zonder lid te zijn?
Ja! Iedereen die beschikt over tijd kan meehelpen. Daarvoor hoef je niet perse lid te worden. Surf naar ‘Help mee!‘.
Ik heb een idee. Dit moeten jullie echt weten! Bij wie kan ik terecht?
Wat vinden jullie van de andere partijen die aandacht besteden aan het internet, privacy en auteursrecht?
Wij vinden het fantastisch dat andere partijen het belang van onze kernpunten in beginnen te zien. Alleen zijn het voor ons kernpunten en voor de andere partijen vaak wisselgeld.
Wat is de Uppsala-verklaring?
De Uppsala-verklaring laat zich het beste uitleggen door hem zelf te lezen.
Wat is jullie relatie met ‘The Pirate Bay’?
De Piratenpartij heeft geen officiële banden met The Pirate Bay. Wel delen we de visie op het recht om cultuur te delen en burgerrechten te behouden.