Thuiskopieheffing obstakel voor innovatie

Copyright leviesDe thuiskopieheffing is een prijsopslag op gegevensdragers voor het in staat zijn van het maken van legale kopieën. Bijvoorbeeld, bij het kopen van een lege dvd, tablet of laptop, is de prijs inclusief een heffing. Dit leidt tot het risico dat u uiteindelijk meerdere keren betaalt voor hetzelfde. U moet de heffing betalen bij de aankoop van een lege cd waarop u de muziek kopieert als back-up, een heffing op de computer die u gebruikt om de kopie te maken, en een heffing op het apparaat (een tablet bijvoorbeeld) dat u gebruikt om de muziek te luisteren. Bovendien kan het zijn dat een consument producten koopt met de thuiskopieheffing, en zelfs als ze die nooit gebruiken voor privékopieën van auteursrechtelijk beschermde werken, hebben ze de heffing nog steeds te betalen. Zoals bij een tablet met een digitaal abonnement op een tijdschrift of dagblad.

Thuiskopieheffing compensatie voor niet geleden schade

EU-richtlijn 2001/29/EG levert de mogelijkheid om billijk te compenseren voor het nadeel dat wordt geleden ten gevolge van geoorloofde privé-kopieën, bepaalt artikel 16c, tweede lid, van de Auteurswet. Maar de schade aan de rechthebbenden is niet duidelijk aangetoond – er is geen onafhankelijke geloofwaardige studie hierover gepubliceerd. Volgens een TNO-rapport is het omstreden of er überhaupt schade[pdf,p25] wordt geleden. De CEPS wijst er in haar rapport Copyright in the EU Digital Single Market[pdf,p106] op, dat een onderzoek in opdracht van Nokia heeft aangetoond dat de optie van het verwijderen van de thuiskopieheffing tot voordeel voor iedereen[pdf] zou leiden.

Thuiskopieheffing belemmering voor innovatie

De kosten van de heffingen variëren aanzienlijk in Europa, die hetzelfde product duurder maken voor de consument in het ene land, en goedkoper in het andere. Een onderzoek gepubliceerd door Digital Europe toont aan, dat het voor elke euro 51,2 cent kost om de EU-thuiskopieheffing te verzamelen. Dit is absurd. In de huidige situatie lijkt de thuiskopieheffing[pdf] eerder een belemmering voor innovatie. Dit systeem verstoort de markt door economische schade te compenseren die nooit duidelijk is vastgesteld, en er blijkt een negatieve invloed op ontwikkeling van nieuwe business modellen. Helaas zal deze chaos waarschijnlijk voortduren. Een zinvolle hervorming[pdf,p106] is niet gepland in de komende wetgeving inzake de oprichting van een digitale interne markt.

Afschaffing thuiskopieheffing voordeel voor iedereen

De Piratenpartij is tegen de thuiskopieheffing: er zijn betere manieren waarbij de artiesten een marktconforme vergoeding krijgen voor de werken die zij leveren.

Fix copyright tip: schaf de thuiskopieheffing af en ga op zoek naar betere manieren om auteurs te compenseren.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4 comments on "Thuiskopieheffing obstakel voor innovatie"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.