Een baanbrekende internationale overeenkomst om de boekenschaarste aan te pakken voor blinden en slechtzienden is bereikt, en zal in werking treden door het passeren van een belangrijke mijlpaal op 30 juni 2016. De overeenkomst verplicht landen om de reproductie en distributie van toegankelijke e-books mogelijk te maken door het beperken van de omvang van de auteursrechtelijke beperkingen.
Canada was het twintigste land dat het Marrakesh VIP Treaty
ratificeerde. Het verdrag wordt daardoor drie maanden later van kracht, op 30 september 2016. India was het eerste land om het Verdrag van Marrakesh te ratificeren, op 24 juni 2014.
Het Verdrag van Marrakesh is gericht op uitzonderingen op het auteursrecht om de creatie van toegankelijke versies van boeken en andere auteursrechtelijk beschermde werken te vergemakkelijken. Eenenvijftig landen ondertekenden het verdrag bij het sluiten van de diplomatieke conferentie in Marrakesh, op 28 juni 2013. De ratificatie van de twintig staten is nodig om het verdrag in werking te laten gaan.
Met het wegnemen van belemmeringen voor alfabetisering, kan het Verdrag van Marrakesh levens veranderen. Toegang tot kennis opent de deur naar onderwijs, werkgelegenheid, en een productief en zelfstandig leven.
Volgens EU-commissaris Frans Timmermans wil de Europese Commissie een snelle ratificatie van het Verdrag van Marrakesh. De Commissie heeft het voorstel ter beoordeling voorgelegd aan de Europese Raad. Nederland was een half jaar tot 30 juni 2016 voorzitter van de Europese Raad, maar heeft het verdrag nog niet eens getekend, en steekt daarbij schril af bij de omringende landen.
De wetgeving van de Verenigde Staten is al compatibel met Marrakesh, maar de regering heeft de overeenkomst nog niet geratificeerd. In de VS heeft de Nationale Federatie van Blinden de release aangekondigd van meer dan 14 miljoen boeken in een online opslagplaats voor blinden en slechtzienden.
De EU gaat zijn auteursrechtregels hervormen. Europa moet het voortouw nemen bij het ondersteunen van blinde en slechtziende mensen over de hele wereld, zodat zij gelijke toegang tot boeken krijgen en de boekenschaarste eindigt.
Dit is het eerste verdrag dat wordt beheerd door de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO) dat zich richt op de rechten van de gebruiker en het eerste verdrag bij de WIPO, dat zich richt op het recht van de mens om deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap.
Drie jaar zijn verstreken sinds het verdrag is aangenomen door de WIPO, echter nog niet één Europees land heeft het verdrag bekrachtigd of is toegetreden tot het Verdrag. Nederland zou om te beginnen het verdrag moeten tekenen, en zich er actief voor in moeten zetten om nu ook in Europa het verdrag te laten ratificeren.