TTIP: De lettersoep die onze democratie om zeep helpt. Kom zaterdag demonstreren!

TTIP is een vrijhandelsverdrag dat volgens voorstanders banen zal opleveren maar het biedt alleen werkzekerheid aan dure advocaten, niet aan gewone mensen.

Aanstaande zaterdag is de wereldwijde demonstratie tegen TTIP, de latest and greatest in een reeks internationale verdragen. CETA, TTP, TTIP, en daarvoor ACTA, zijn afkortingen van verdragen waarmee afspraken worden gemaakt op internationaal niveau, boven de nationale rechtsorde en daarmee boven elke rechtsorde behalve de eigen. Deze afspraken worden gemaakt onder invloed van multinationals, en beklonken door carrièrepoltici die azen op een positie in de raad van commisarissen na hun politieke carrière. Vanzelfsprekend, zo ver mogelijk weg van pottenkijkers.

Ploumen, minister van handel, zegt dat het goed is dat er nu over TTIP gepraat wordt in Nederland. Maar de tekst van het verdrag is nog steeds geheim, zelfs de tussentijdse versies mogen we niet inzien. Wij gewone Nederlanders niet, journalisten niet en zelfs de volksvertegenwoordigers die hem straks moeten goedkeuren niet, maar de grote multinationale brievenbusfirma’s natuurlijk wel. Deze multinationals mogen niet alleen de tekst inzien, ze mogen mee onderhandelen over de inhoud.

Als je het gevoel hebt dat je wordt doodgegooid met teksten over TTIP heeft dat twee redenen. Aan de ene kant is het precies hetzelfde verhaal als bij voorgaande, weggestemde verdragen, alleen dan met misschien nog iets meer achterkamertjes. Aan de andere kant is TTIP nog steeds niet verslagen, hoeveel woorden er ook al vuil zijn gemaakt aan het aantonen van de diepe onrechtvaardigheden in TTIP, ook op deze site. Onderwerpen die de Piratenpartij als kernpunten beschouwt, zoals auteursrecht en octrooiwetgeving, zouden met dit verdrag vastgeklonken worden in hun huidige, nadelige staat. Maar TTIP gaat veel verder. Het gaat over zorg, mileu, voeding, enzovoorts. Er zijn weinig maatschappelijke belangen te vinden die niet geschaad zouden worden door dit verdrag.

TTIPPPDEHet TTIP verdrag is een enorme inbreuk op de Nederlandse en Europese soevereiniteit. De huidige wetgeving blijft intact, maar het wordt landen heel lastig gemaakt om nieuwe wetgeving in te voeren of wetgeving aan te passen. Ook als de hele bevolking het nodig acht, kunnen de wetswijzigingen in veel gevallen nog door multinationals worden tegengehouden.

ACTA is onder hevige protesten tegengehouden, en ook TTIP kan en moet het zo vergaan. Kom zaterdag demonstreren om de democratie te beschermen!

De Piratenpartij verzamelt om 12:30 bij Tony’s Bagels (Jodenbreestraat 15)TTIPPPUK
Facebook event.

Sla alarm tegen TTIP!
10 Oktober, 13:00
Jonas Daniel Meijer Plein, te Amsterdam.
Facebook event.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

11 comments on "TTIP: De lettersoep die onze democratie om zeep helpt. Kom zaterdag demonstreren!"

 1. Goed initiatief. Helaas kan ook de PiratentPartij TTIP niet tegengouden. TTIP is allang beklonken. Als de PP ballen heeft dan kunnen ze dit voorkomen. Ik kan een goed uitgewerkt plan aanbieden… en zorgen dat TTIP verdwijnt. Hoe kan ik zoiets uitleggen. Vraag me het maar.

 2. Nu het onprettige deel…

  Aangekleed met PP kleding/vlaggen is leuk maar het maakt totaal geen verschil. Ikzelf doe niet mee want dit levert niets op. Ik heb betere ideeën. Helaas wil het huidige bestuur hier niets van weten. Die blijven maar geloven dat ze een kans maken op een parlementszetel. De machthebbers maken gehakt van Henk, Floor, Wiel, Jelle, en die andere gelukszoekers.

 3. Paul, als je niet wilt demonstreren en ook niet wilt proberen een parlementszetel te bemachtigen, dan wil je waarschijnlijk net zulke ondemocratische middelen gebruiken als de bedrijven die TTIP steunen, en heb je niets te zoeken bij een politieke partij.

 4. Sinds vandaag is er ook een actie om een referendum te eisen over TTIP (Platform TTIP Referendum). Dit is een initiatief van Foodwatch, Milieudefensie, Meer Democratie en Transnational Institute (TNI). Natuurlijk hebben we ook al het ECI gehad en meerdere petities en ik vraag me af of we hiermee echt een referendum kunnen afdwingen, maar hier kun je tekenen als je wil: http://ttip-referendum.nl/

  1. Dat is slechts een petitie, geen referendumverzoek of burgerinitiatief. Referendumverzoek kan pas nadat wet is aangenomen en handtekeningen moeten dan op formulieren Kiesraad binnen specifieke tijdsperioden worden verzameld.

   Voor zover mensen aanvinken op de hoogte te willen worden gehouden, kan men natuurlijk wel de petitie-ondertekenaars van nu later oproepen om het referendumverzoek te tekenen. (Waarschijnlijk zal het Europees burgerinitiatief ook wel een mailtje onder hun Nederlandse ondertekenaars verspreiden als het zover komt.)

   1. lees verder en je zult zien dat het hier over een raadgevend referendum gaat die van kracht wordt zodra TTIP getekend is. laten we hopen dat we (door actie kunnen zorgen dat) het niet zo ver komt.

  1. Dit is TPP, niet TTIP. TPP is het verdrag tussen de VS en de pacifische landen, met oneveer dezelfde inhoud en doeleinden verder.

   1. Oeps daar heb ik dan iets te makkelijk over heen gelezen. Na wat verder onderzoek blijken er op het moment aardig wat van deze overeenkomsten in de maak: TTIP, TPP, TISA. Ze hebben ook allemaal een ISDS clausule.

 5. De Piraten Partij moet wijzigen van een politieke hobby club naar een beweging met een duidelijk doel. Wij moeten de huidige politiek negeren. Hier schat ik op winst. Een miljoen aanhangers is zo makkelijk haalbaar. De PP moet faciliteren met website ondersteuning. Het scrip van geenpeil is hier uitermate geschikt voor. De PP moet vooral stoppen met baantjes politiek. Geen zetels, maar ondersteuning van een nieuwe politiek waar een ieder zich perfect in kan bewegen. Best PP bestuur stop ermee. Jullie bereiken niets en maken de PP belachelijk. Er zijn veel oud leden die wachten op verandering. Stem voor mij en ik maak het mogelijk. Paul Veerkamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.