TTIP is een vrijhandelsverdrag dat volgens voorstanders banen zal opleveren maar het biedt alleen werkzekerheid aan dure advocaten, niet aan gewone mensen.
Aanstaande zaterdag is de wereldwijde demonstratie tegen TTIP, de latest and greatest in een reeks internationale verdragen. CETA, TTP, TTIP, en daarvoor ACTA, zijn afkortingen van verdragen waarmee afspraken worden gemaakt op internationaal niveau, boven de nationale rechtsorde en daarmee boven elke rechtsorde behalve de eigen. Deze afspraken worden gemaakt onder invloed van multinationals, en beklonken door carrièrepoltici die azen op een positie in de raad van commisarissen na hun politieke carrière. Vanzelfsprekend, zo ver mogelijk weg van pottenkijkers.
Ploumen, minister van handel, zegt dat het goed is dat er nu over TTIP gepraat wordt in Nederland. Maar de tekst van het verdrag is nog steeds geheim, zelfs de tussentijdse versies mogen we niet inzien.
Deze multinationals mogen niet alleen de tekst inzien, ze mogen mee onderhandelen over de inhoud.Als je het gevoel hebt dat je wordt doodgegooid met teksten over TTIP heeft dat twee redenen. Aan de ene kant is het precies hetzelfde verhaal als bij voorgaande, weggestemde verdragen, alleen dan met misschien nog iets meer achterkamertjes. Aan de andere kant is TTIP nog steeds niet verslagen, hoeveel woorden er ook al vuil zijn gemaakt aan het aantonen van de diepe onrechtvaardigheden in TTIP, ook op deze site. Onderwerpen die de Piratenpartij als kernpunten beschouwt, zoals auteursrecht en octrooiwetgeving, zouden met dit verdrag vastgeklonken worden in hun huidige, nadelige staat. Maar TTIP gaat veel verder. Het gaat over zorg, mileu, voeding, enzovoorts. Er zijn weinig maatschappelijke belangen te vinden die niet geschaad zouden worden door dit verdrag.
Het TTIP verdrag is een enorme inbreuk op de Nederlandse en Europese soevereiniteit. De huidige wetgeving blijft intact, maar het wordt landen heel lastig gemaakt om nieuwe wetgeving in te voeren of wetgeving aan te passen. Ook als de hele bevolking het nodig acht, kunnen de wetswijzigingen in veel gevallen nog door multinationals worden tegengehouden.
ACTA is onder hevige protesten tegengehouden, en ook TTIP kan en moet het zo vergaan. Kom zaterdag demonstreren om de democratie te beschermen!
De Piratenpartij verzamelt om 12:30 bij Tony’s Bagels (Jodenbreestraat 15)
Facebook event.
Sla alarm tegen TTIP!
10 Oktober, 13:00
Jonas Daniel Meijer Plein, te Amsterdam.
Facebook event.
Harmke zegt
Sinds vandaag is er ook een actie om een referendum te eisen over TTIP (Platform TTIP Referendum). Dit is een initiatief van Foodwatch, Milieudefensie, Meer Democratie en Transnational Institute (TNI). Natuurlijk hebben we ook al het ECI gehad en meerdere petities en ik vraag me af of we hiermee echt een referendum kunnen afdwingen, maar hier kun je tekenen als je wil: http://ttip-referendum.nl/
Jeroen zegt
Dat is slechts een petitie, geen referendumverzoek of burgerinitiatief. Referendumverzoek kan pas nadat wet is aangenomen en handtekeningen moeten dan op formulieren Kiesraad binnen specifieke tijdsperioden worden verzameld.
Voor zover mensen aanvinken op de hoogte te willen worden gehouden, kan men natuurlijk wel de petitie-ondertekenaars van nu later oproepen om het referendumverzoek te tekenen. (Waarschijnlijk zal het Europees burgerinitiatief ook wel een mailtje onder hun Nederlandse ondertekenaars verspreiden als het zover komt.)
Harmke zegt
lees verder en je zult zien dat het hier over een raadgevend referendum gaat die van kracht wordt zodra TTIP getekend is. laten we hopen dat we (door actie kunnen zorgen dat) het niet zo ver komt.
Pieter zegt
TTIP is al uitgelekt en het ziet er niet goed uit: https://www.eff.org/deeplinks/2015/10/final-leaked-tpp-text-all-we-feared
thijs markus zegt
Dit is TPP, niet TTIP. TPP is het verdrag tussen de VS en de pacifische landen, met oneveer dezelfde inhoud en doeleinden verder.
Pieter zegt
Oeps daar heb ik dan iets te makkelijk over heen gelezen. Na wat verder onderzoek blijken er op het moment aardig wat van deze overeenkomsten in de maak: TTIP, TPP, TISA. Ze hebben ook allemaal een ISDS clausule.
Pieter zegt
Nog een leuk filmpje over het onderwerp: https://www.youtube.com/watch?v=M4-mlGRPmkU