Terwijl heel journalistiek Nederland zich op de door schandalen achtervolgde VVD werpt en het vooral zoekt in de persoonlijke verantwoordelijkheid, wil de Piratenpartij juist het achterliggende probleem benoemen en oplossen. De schandalen, politieke doodzondes en corruptiezaken komen natuurlijk niet uit de lucht vallen, maar gedijen nu eenmaal goed in een klimaat van minimale transparantie, gebrekkig toezicht en een parlement dat is opgehouden met controleren. Neem daarbij ook de innige verwevenheid met het bedrijfsleven en de verlokkingen van een goedbetaalde baan in dat zelfde bedrijfsleven na de politieke carrière. Zo wordt duidelijk dat het in het huidige systeem wel heel moeilijk blijkt om correct te blijven en is het eigenlijk geen wonder dat bestuurder na bestuurder valt.
Graag zouden wij zien dat de VVD, en de gevestigde politiek in het algemeen, voor zichzelf lering trekt uit deze aangelegenheid over het belang van transparantie en aansprakelijkheid in de overheid. Deze hele affaire omtrent wel of geen bonnetje had voorkomen kunnen worden wanneer dergelijke archieven publiekelijk doorzoekbaar waren geweest. Deals tussen bewindslieden en criminelen die geheim moeten blijven, dat is vragen om problemen. De geruchten over corruptie hadden geen grond gehad in een transparant en controleerbaar proces. De Piratenpartij wil een transparante overheid, geen transparante burger. Hierin staan wij jammerlijk tegenover de afgetreden bewindspersonen. Hopelijk kunnen de liberale elementen in de VVD na dit vertrek weer een overhand krijgen.
Belangrijker dan het bonnetje is…
Onze principiële onenigheid met het beleid van de VVD-bewindslieden heeft een lange geschiedenis. De crux ligt hem in het opofferen van burgervrijheden voor veiligheid, zonder dat deze veiligheid er daadwerkelijk mee gediend wordt. Vier Big Brother awards komen ook niet uit de lucht vallen. De halsstarrigheid van Opstelten in de zaak rond data-retentie, waarbij een uitspraak van het Europees Hof de huidige Nederlandse regeling impliciet afwees, ligt ons ook vers in het geheugen. Ook viel het ons op hoe zonder enige wetswijziging er opeens wel een downloadverbod van kracht was volgens deze ministers, na een even zo liberale interpretatie van de uitspraken van het Europees hof. Nederland, wijd en zijd bekend vanwege zijn liberale en effectieve drugsbeleid, heeft ook hier stappen terug genomen onder het bewind van deze heren.
Alles bij elkaar opgeteld blijft bij ons de indruk achter dat men naar willekeur jurisprudentie heeft gebruikt voor de eigen politieke doeleinden, zoals de tegenstelling tussen het dataretentie- en het downloadbeleid illustreert. Deze politieke doeleinden waren verder niet gebaseerd op feiten, maar op onderbuikgevoelens, zoals ook het cannabisbeleid illustreert. Hiermee zijn de burgerrechten en daarmee de rechtsstaat schade berokkend. Deze val had ons inziens veel eerder mogen komen.
…de toekomst
Wie gaan er nu komen op dit ministerie? De Piratenpartij hoopt dat bij het uitkiezen van opvolgers rekening gehouden wordt met de verdere digitalisering van onze maatschappij, en er dus bewindspersonen worden gevonden die een duidelijke affiniteit hebben met ICT en digitale zaken. Anderzijds hebben wij ook wel zin in verkiezingen. Graag zouden wij een kabinet zien dat privacy en transparantie serieus neemt.
brinkie zegt
Er is één ding dat Teeven in ieder geval wél goed deed (vanuit Piraten-optiek), hij probeerde de exorbitante salarissen bij de incasso-organisatie BumaStemra te beteugelen. Zeer tegen de zin van de grootste graaiers daar, natuurlijk.
http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2015/maart/Buma-directeur-probeert-beperking-salaris-tegen-te-gaan.html