Gelukkig nieuwjaar! Inmiddels is het alweer 2016 en het lijkt er helaas dan ook op, dat we nog een jaar langer met het ‘beste’ kabinet blijven zitten. Wonder boven wonder heeft het huidige kabinet crisis na crisis overleefd, al is dat op zich niet zo verwonderlijk als je weet dat de PvdA dit als een doel op zich ziet. Een van de grootste stokpaardjes van dit kabinet is de participatiesamenleving; inmiddels zien we hiervan langzaam aan de uitwerkingen. Arbeidsplekken worden verdrukt door de verplichte ’tegenprestatie’ bij een uitkering en mensen zijn meer dan ooit op zichzelf aangewezen. Daarbij lijkt het vooral een ‘zoek het maar zelf uit, wij weten het ook niet meer’ geworden, en zijn we inmiddels meer richting het egocentrisme en elkaar niets meer gunnen gegaan.
Het is prima dat de burger meer participeert, maar de afstand tussen de burger en de overheid lijkt groter dan ooit. Toch heb je inmiddels als burger meer mogelijkheden dan voorheen om jouw stem te laten horen. Het gaat helaas nog niet zo ver als het e-democracy systeem waar de Piratenpartij voor staat, maar ook jij kan jouw stem laten horen, door actief te participeren. Laat 2016 dan ook jouw jaar van participatie worden!
Wordt lid en wees actief voor een politieke partij
Het klinkt simpel, toch zijn er steeds minder mensen lid van een politieke partij en nog minder actief binnen zo’n partij. Uiteraard is dat niet zo vreemd: de hoeveelheid zwevende kiezers neemt immers eveneens toe. Toch is het lid worden van een politieke partij een van de eenvoudigste manieren om jouw stem te laten horen en invloed op beleid uit te oefenen. De Piratenpartij is inmiddels bezig met een inhaalslag en vraagt oud-leden weer om lid te worden; dit is natuurlijk een vrije keuze. Daarnaast roepen wij onze leden op om actief mee te doen. Je kunt ons vinden op Facebook of Twitter, maar ook direct met ons online kletsen. Of kijk op de kalender wanneer er bij jou in de buurt een bijeenkomst is. En je kunt jouw ideeën delen via Loomio om zodoende gelijkgestemden te vinden, mee te discussiëren en jouw mening te laten horen.
Woon eens een raadsvergadering bij
Net als dat je in de Tweede Kamer een publieke tribune hebt waar je aanwezig mag zijn, kun je een lokale raadsvergadering als toeschouwer bijwonen en op deze manier actief geïnformeerd blijven over de stand van zaken binnen de lokale politiek. Hoe je deze vergaderingen kunt bijwonen kun je vinden via de website van de betreffende gemeente. Soms zijn deze vergaderingen ook live te bekijken via het internet of zijn de verslagen downloadbaar. Ook binnen de Piratenpartij zijn er openbare vergaderingen; wanneer deze zijn kun je op de kalender zien en zijn te volgen via het programma Mumble.
Spreek politici aan
Klinkt lastig, toch is dit door de huidige techniek makkelijker dan ooit. Laat je mening horen of draag verbeteringen aan: tegenwoordig kan dit al met een simpele e-mail. Het klinkt dan meteen erg verleidelijk en makkelijk om een mailtje te cc’en naar iedereen, maar dergelijke spam runs zijn zelden effectief. Als je bijvoorbeeld een vraag wilt stellen over de zorg, is het beter om eerst op de website van de betreffende politieke partij na te kijken welk Kamerlid verantwoordelijk is voor het zorgdossier, en dan een persoonlijk mailtje te sturen aan deze persoon. Hoe je contact kunt opnemen met deze personen vind je op de website van de Tweede Kamer. Ook op gemeentelijk en provinciaal niveau kun je politici vaak gewoon een mailtje sturen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website van jouw gemeente om zo jouw lokale politici te vinden.
Internetconsultatie rondes
Via de website van internetconsultatie kan iedereen reageren op nieuwe wet- en regelgeving. Niet alle voorstellen zullen hier geplaatst worden, maar er ligt een belofte om tenminste 10% van alle wetten hier de revue te laten passeren. Een van de meest bekende en bekritiseerde internetconsultaties is die van Wetsvoorstel computercriminaliteit III. Inmiddels is dit wetsvoorstel aangeboden aan de Tweede Kamer, maar gelukkig wel zonder decryptie verplichting.
Europese consultaties
Gelet op de hoeveelheid wet- en regelgeving die uit de Europese koker komt, is het ook een goed idee om daar je stem te laten horen. Regelmatig zijn er weer nieuwe consultaties te vinden, zoals bijvoorbeeld die van Copyright. Deze zijn uiteraard ook belangrijk, a deze vaak onder de radar van de media blijven tot alles al in kannen en kruiken is en de lidstaten verplicht zijn “de Europese afspraken na te komen”.
Politiek forum
Op de website van Argu kun je ook actief meepraten over politieke standpunten, en meestemmen. Op dit moment is dit vooral interactief, al is de gemeente Houten begonnen met een experiment in samenwerking met Argu. Het heeft in ieder geval onze interesse en wij zijn benieuwd naar de uitwerking van dit discussieplatform.
Juist van mijn belastingcenten
Je hoort het vaak, de uitspraak ‘niet van mijn belastingcenten!’; toch heb je als gewone burger de mogelijkheid gedeeltelijk te bepalen wat er met het door jou te betalen belastinggeld gebeurt. Hiervoor kun je gebruik maken van de zogenaamde ANBI regeling. De voorwaarden hiervoor kan je vinden via de Belastingdienst. Hiermee bepaal jij gedeeltelijk waar onze overheid subsidie aan geeft.
Wet Openbaarheid van Bestuur
Niet alleen journalisten, maar alle Nederlanders hebben het recht om gebruik te maken van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB-verzoek). Mocht je meer informatie willen achter het tot stand komen van beleid, bijvoorbeeld in je gemeente, provincie of landelijk, dan kan dit middels een WOB-verzoek. Daarnaast is de WOB regelmatig gebruikt om misstanden aan de kaak te kunnen stellen. WOB is een van de weinige controlefuncties die je als burger bezit — wees dan ook niet bang hiervan gebruik te maken, mocht je meer informatie willen van onze overheid.
Het is voor veel verbetering vatbaar, maar zoals je ziet zijn er ook manieren om te participeren binnen het huidig stelsel. We raden je dan ook aan om van dit recht gebruik te maken. Wie weet zien we je ook wel terug op een kroegmeeting of een van de andere mogelijkheden? Je bent altijd welkom! En misschien heb jij nog andere ideeën over hoe je kunt participeren? Laat het ons weten in de opmerkingen. Laten we van 2016 een jaar maken waarin wij allemaal meedoen: een betere democratie begint bij jezelf !
Cath zegt
Goed verhaal Jonathan. Advies aan de eerste reaguurder: eerst maar eens je d’s en t’s op orde krijgen en daarna je kennis over ppnl.
TFB zegt
Beetje kinderachtig om hem aan te vallen op zijn spelling, in plaats van dat je je bezighoudt met de inhoud van wat hij schreef.
Maar je kan niet veel meer verwachten dan iemand die het woord “reaguurder” zonder ironie gebruikt.
Frank Wijnans zegt
De reactie is kinderachtig, maar de eerste reactie slaat ook een beetje als een tang op een varken.
De oproep om mee te doen met de besluitvorming in Nederland wordt genegeerd, en het noemen van de Piratenpartij wordt gebruikt als kapstok om deze partij af te kraken. Hier lijkt een persoonlijk motief achter te zitten.
TFB zegt
“maar de eerste reactie slaat ook een beetje als een tang op een varken”
Klopt. Ik had dan ook veel liever gezien dat Cath er inhoudelijk op in had gegaan zoals jij hier netjes deed.
Jet Rood zegt
Er blijven altijd wel vragen over een artikel. Stel ze als je ze hebt, dat is constructiever dan te zeggen dat iedereen afhaakt omdat het artikel niet volledig zou zijn. Deze manier van invullen, aannemingen en conclusies trekken is een killer voor alles wat een ander aandraagt. In ieder geval is de schrijver mijn inziens geslaagd om mensen weer tot nadenken te stemmen. Door idd mee te kijken in lokale politiek, in je omgeving en lid te worden van een partij ben je enigszins in staat om iets bij te dragen. Verwacht niets, wat wel komt zijn meevallers. En je hebt in ieder geval je best gedaan om daadwerkelijk een verandering tot stand te brengen.
Jonathan van Rij zegt
Top artikel hoor 🙂 Ik ben wel blij met een overzicht van wat ik nu zou kunnen doen. Ik ben (zoals misschien een hoop andere) waarschijnlijk ook een leek op het gebied van politiek.
frank87 zegt
Ik heb nu voorbeelden gehoord dat niet alle inspraak bij de beslissers terecht komt. Er strandt wel eens wat op een ambtelijk bureau. Spreek ook een volksvertegenwoordiger aan als je iets doet.
Frank Wijnans zegt
We missen er nog eentje: volg de overheidspublicaties.