Opteeven, teken de petitie!

Nieuws dat je absoluut al zag aankomen, Fred Teeven blijkt nog steeds in beeld voor de Raad van State, Aldus Teeven vandaag tegen RTL Nieuws

Het is niet voor niets dat de Piratenpartij besloot haar petitie tegen deze benoeming nog wat langer aan te houden. Teeven was nauw betrokken bij de bonnetjesaffaire en vond zelf dat hij niet geloofwaardig verder kon functioneren als staatssecretaris. Desondanks werd hij voorgedragen als lid van de Raad van State. Een functie waar juist ethisch handelen een voorwaarde is. Even leek het dan toch gelukt: een eventuele benoeming van Fred Teeven leek van de baan. Nou ja, zolang de verkiezingscampagne duurde, blijkt nu.

Het moet voor Rutte ook vervelend zijn. Opnieuw komt Teeven tijdens een belangrijk moment voor hem (een nieuwe formatie) weer de kop op steken. Zijn rol in die affaire is nog steeds niet duidelijk en is keer op keer professioneel ontweken. Hoe lang moet het duren voordat Rutte hier zijn weglachkaart niet meer kan gebruiken? De beweegredenen die de Piratenpartij had om deze petitie te starten blijven relevant en daarom brengen we haar hierbij opnieuw onder je aandacht.

Het is onderhand ook tijd dat we een evaluatie doen naar het functioneren van – en de benoemingen in – de Raad van State. Het is de hoogste tijd om deze om te vormen, te moderniseren en transparanter te maken. Niet meer als een prestigeplekje voor de gevestigde orde, maar naar wat het is: een belangrijk adviesorgaan gevuld met integere mensen die in het publieke debat hebben laten zien verantwoordelijkheid te kunnen gedragen als politiek kompas bij het vormen van beleid.

Het is dus tijd om onze petitie uit het vooronder te halen. Ditmaal om die benoeming van Fred Teeven op deze belangrijke positie te stoppen en permanent uit te sluiten. Fred Teeven is met zijn geschiedenis simpelweg ongeschikt. Hierbij opnieuw de locatie waar onze petitie te vinden is: https://teevenongeschikt.petities.nl/ . Onderteken haar en deel deze alsjeblieft met iedereen.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

8 comments on "Opteeven, teken de petitie!"

 1. De term “Opteeven” vind ik ietwat knullig geformuleerd voor een zaak die een veel diepere betekenis heeft.
  De heer Teeven heeft in zijn maatschappelijke loopbaan vanaf belastingcontroleur, chef FIOD, Officier van Justitie en als laatst staatssecretaris, te maken gehad met zeer gevoelige informatie die de staatsveiligheid aangaan. Hij was een spil in de IRT-affaire als gevolg waarvan hij met zijn kennis een deal sloot met Cees H. Dat die betreffende deal niet onomstreden is, moge duidelijk zijn.
  Maar Teeven is niet uniek. Piet Hein Donner, voormalig minister van justitie, werd indertijd weggestuurd als minister als politiekverantwoordelijke voor de Schipholbrand. Hij kwam vrolijk terug als minister van BZK en is nu zelfs vice-voorzitter van de Raad van State. Kortom, na de Koning wordt Donner wellicht de baas van Teeven.
  Wat te denken van Annemarie Jorritsma? Oud-minister van Verkeer en Waterstaat en Oud-minister van EZ. Zij was via het bedrijf van haar man rechtstreeks betrokken bij de bouwfraude, want haar naam kwam zelfs voor in een schaduwboekhouding (Zembla). Zij werd na haar ministerschappen benoemd tot Commissaris van de Koningin te Friesland en later tot burgemeester van Almere.
  Adrie Duijvestein (PvdA) die tijdens de parlementaire enquete bouwnijverheid de onderste steen boven wilde hebben en later wethouder werd in Almere, draaide als een blad aan de boom om. Partijvoorzitter van de Piratenpartij Vincent van de Velde, oud-wethouder van Almere zal er ongetwijfeld over kunnen verhalen.
  De boven genoemde voorbeelden zijn exemplarisch voor het politieke en bestuurlijke landschap waarin wij leven. Het zijn de onaanraakbaren in de samenleving die elkaar zullen steunen door dik en dun. Dit is alleen te doorbreken met een totaal andere inrichting van ons benoemingsstelsel van personen die in de politiek/bestuurlijke carrousel zitten. Die politieke vernieuwing ontbreekt in de Tweede Kamer. Wie dacht dat Forum voor Democratie een ommekeer forceert, komt bedrogen uit. Baudet & cs stammen van exact diezelfde vriendenclub af als waartegen ze zeggen te strijden. Wellicht dat er bij de volgende TK verkiezingen een partij opstaat om de benoemingscarrousel te doorbreken.
  “Opteeven” is daarom een te lichte term voor een systeem wat knaagt aan de wortels van onze democratie.

  1. Ik ben het met je eens, de term ‘opteeven’ is een beetje kinderlijk rebels en dat terzijde heb ik gepoogd de rest van je betoog gesimplificeerd te verwoorden in de een na laatste alinea van dit artikel (zonder deze concrete voorbeelden).

   Over Baudet nog los over zijn functioneren, het valt me op hoeveel advertentieruimte hij nog steeds inkoopt op oa Facebook. Maar als ik hoor dat hij tijdens de TK17 verkiezingen per dag hetzelfde budget voor Facebook reclames gebruikte als PPNL had voor de hele campagne, verbaast het mij niets.

  2. Over die Schipholbrand, vraag ik me af of dat andere mensen niet zo goed had overkomen. Opzoekend, hebben ze zelf ontslag genomen, misschien waren mensen niet overtuigd dat ze echt schuldig waren.

   Het lijkt mij dat deze gang van zaken teveel onduidelijkheid laat ontstaan. Misschien is dat een mechanisme die de vriendenclub toestaat. Wellicht belangrijk om bij te houden wat (potentiele) mechanismen zijn zodat ze aangewezen of geblokkeerd kunnen worden.

   Misschien moeten we tegen dit soort aftreden zijn, en alle vormen van “settlement” en “plea bargain” zoals we vaak uit Amerika horen. (waar ze zelfs vaak zwijgclausules hebben)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.