Hoe Opstelten mijn leven veranderde

Opiniestuk van Ancilla Tilia - eerder gepubliceerd op Joop.nl

Hij heeft met zijn beslissingen een ravage achtergelaten

Op een bepaalde manier heb ik mijn bescheiden bekendheid grotendeels te danken aan Opstelten. Ik werd immers aanvankelijk bij RTL Late Night uitgenodigd om uit te leggen waarom Opstelten zijn derde nominatie voor de Big Brother Awards dik verdiend had. Dit belangrijke onderwerp werd helaas overschaduwd door een ongepland maar veel aandacht trekkend debat over het al dan niet overmatig gebruik van harddrugs door volkszangers omdat VVD-supporter Gordon in de uitzending verklaarde Opstelten ‘een charmante man’ te vinden en veranderde vervolgens het gespreksonderwerp. Waarna het gesprek ontspoorde.

ancilla tilliaAls Rotterdamse heb ik al sinds 1999 mogen genieten van Opstelten’s ‘leiderschap’, toen hij aantrad als burgemeester van de havenstad. Ik hou ontzettend van Rotterdam en heb het sinds mijn peutertijd zien opbloeien van een grauwe grijze boel naar een bruisende, toonaangevende stad. Dat maakte me trots. Toen ik ooit de vrouw van Opstelten ontmoette op een gala, bedankte ik haar voor zijn inzet voor onze stad en deelde mijn positieve hoop voor de toekomst. Onnozel schaap, dat ik was.

Privacy-voorvechters ‘dankzij’ Opstelten

Bij zijn aftreden, nu tien jaar later, kijk ik met hele andere gevoelens dan trots en positiviteit terug op zijn politieke beleid. Ik durf zelfs te stellen dat ik niet zou doen wat ik nu doe, als Opstelten er niet geweest was. Zonder Opstelten’s rampzalige minachting voor grondrechten en zonder zijn onnozele maar verbeten kruistocht tegen privacy, waren er immers geen privacy-voorvechters als ik nodig geweest. De ironie van het feit dat zijn partij de termen “vrijheid en democratie” in haar naam voert, verbaast me keer op keer. Want in een permanente surveillance-staat, kun je nooit echt vrij zijn.

Opa Opstelten mag dan nu eindelijk weg zijn, hij heeft met zijn beslissingen een ravage achtergelaten in het Nederlandse mensenrechtenlandschap. Een klein overzicht van zijn nalatenschap.

– Opstelten kreeg afgelopen jaar nog de Big Brother publieksprijs als grootste privacy-schender. Dit voor het in stand houden van de dataretentiewet. Die overigens volledig in strijd is met artikel 8 van het Europees mensenrechtenverdrag. Bij zijn ontvangst toont hij totale minachtig voor de serieuze betekenis van deze prijs, door met een grappig bedoelde ‘gelekte cable’ te reageren.

– Een jaar eerder, in 2013, gunde het publiek hem dezelfde award ook al. Ook zijn plan om de politie toe te staan computers te hacken, het zogenaamde ‘terughackvoorstel’ leverde hem de prijs op. Want in de denkwereld van Opstelten bestrijd je misdaad natuurlijk het beste gewoon met misdaad.

– Ook in 2010 zagen we Ivo de Big Brother Award show stelen, toen hij de prijs krijgt uitgereikt vanwege het voorstel om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren. Onacceptabel, volgens de Raad van State, maar de kritiek liet Ivo ‘Teflon’ Opstelten ook toen koud.

– Niet voor niets gingen de geruchten rond dat Opa Ivo een beetje seniel begon te worden, en anders zorgde zijn interview met Powned daar wel voor. Hierin wist hij zich niet meer te herinneren dat hij Kamervragen had beantwoord over de spionagedrone die hij zojuist had ingezet. Of schijnbaar dat hij dit uberhaupt had gedaan.

– Ook als burgemeester van Rotterdam blunderde hij in 2006 al. Hij moest toen diep door het stof omdat hij een kunstwerk had laten verwijderen in de nasleep van de moord op Theo van Gogh. Hij gaf toe dat het vernietigen van de spreuk ‘Gij zult niet doden’ ‘verkeerd’ was geweest. En bovendien in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Way to go, Ivo.

– Vorig jaar liet hij nog eens blijken niet zoveel op te hebben met persvrijheid. Hij verzocht journalisten een interview met hem niet uit te zenden. Hierin liet hij per ongeluk blijken weer totaal geen verstand van zaken te hebben, dan wel te liegen over het intrekken van de Nederlandse nationaliteit.

– Ook met zijn uitspraak over de zaak tegen zijn Minerva-vriend Demmink “Het was niks, het is niks en het zal niks worden.” maakte hij geen nieuwe vrienden. In tegendeel, zes voormalig gevangenisdirecteuren deden aangifte tegen de minister wegens sabotage van de rechtsgang.

Criminaliseren van onschuldige burgers

Dit is slechts een kleine en min of meer willekeurige greep uit de collectie Opstelten-blunders. Ik zal maar niet eens over zijn crimefighter-collega Teeven beginnen. Het mag duidelijk zijn dat dit duo het niet zo nauw nam met de burgerrechten van het Nederlandse volk. Ze grepen elke gelegenheid aan om onschuldige burgers verder te criminaliseren en Nederland uit te bouwen tot één van de meest geavanceerde surveillance-staten van de wereld. Als je niks verkeerd doet, heb je immers niks te verbergen.

Nu blijkt dat deze politici zélf genoeg verkeerd deden en ook alles op alles zetten om dit te verbergen. Hun VVD-slogan “Meer straf en minder begrip voor criminelen” gaat blijkbaar niet voor henzelf op. Dit ondanks het feit dat ze het volk dat ze zouden moeten dienen, hebben belazerd. Het is een zegen voor het land dat deze twee schimmige figuren eindelijk van het pluche verdwijnen.

Laten we hopen dat deze verregaande aanval op onze democratische structuur daarmee een halt wordt toegeroepen en de schade die tot nu toe door Opa Opstelten is aangebracht teruggedraaid wordt. Ik, en velen met mij, willen dolgraag ons ooit zo veilige, democratische kikkerlandje terug, zodat we ons ook weer met luchtigere zaken bezig kunnen houden. Want dat we in 2015 nog voor basale grondrechten tegen onze eigen overheid moeten strijden, is natuurlijk te absurd voor woorden.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

9 comments on "Hoe Opstelten mijn leven veranderde"

 1. Go girl! Ik ben blij dat deze twee heren eindelijk weg zijn, alleen denk ik wel dat veel mensen het niet erg vinden om privacy in te leveren om de wereld beter te maken en het daarom niet met je eens zijn. Dit is nu nog de grootste groep mensen die klakkeloos op de heersende partijen stemmen, laten we hopen dat je ze kan overtuigen van de noodzaak van je ‘kruistocht’. Succes en ga zo door!

 2. Het aftreden van Opstelen is zeker een grote overwinning voor de rechtstaat! Zijn autoritaire trekjes heeft hij niet onder stoelen of banken gestopt tijdens zijn burgemeesterschap in Rotterdam:
  Rondom 2002 was een vriendin aan het afstuderen van de hogeschool. Als afstudeerproject heeft zij een debat georganiseerd over de Islam en had (samen met o.a. een hoogleraar van de Erasmus U.) een aanstaande lid van de AEL (Arabisch Europese Liga) uitgenodigd. De school weigerde de debat te houden omdat Opstelten had alle (van stadssubsidie afhankelijk) instellingen verboden om de AEL te ontvangen onder bedreiging van korting op financiering!
  Ik geloofde het niet dus heb ik de AEL bestuur zelf gevraagd. En ja-hoor, deze kleine, volkomen legale politiek organisatie had veel problemen om vergaderruimte te vinden in de stad omdat ze stonden op Ivo’s ‘zwarte lijst’. Toen Dominee Visser (Pauluskerk) er achterkwam heeft hij ze ruimte in de kerk gegeven.
  — Ongelofelijk dat z’n kromme figuur vervolgens wordt minister van Justitie! Dan begrijp je beter die blinddoek van Justitia: het is om haar tranen te dekken.

 3. Goed artikel. Ik mis ook het Nederland van tien jaar en langer geleden. Sinds 2011 ben ik vervolgd als Jood tijdens het nazi regime voor mijn kritiek op de overheid. Uiting van meningsvrijheid bestaat niet meer. Ik ben 5 x uitgescholden door justitie. 2 x bedreigd. 2 x zwaar mishandeld. Justitie heeft 7 strafzaken tegen mij ingediend betreffende mijn meningsvrijheid. We leven in een neo-nazi staat onder griezels als Opstelten. Eindelijk betrapt. Een tipje van de ijsberg. Ik voel me elke dag bedreigd. Iedere dag kan er weer politie mijn huis binnendringen en mijn inboedel stukslaan en mij gijzelen! Ook dit is al 2 x gebeurd. Ik ben radeloos en machteloos. Ik ben bang!

  1. Ben je meer voor het alternatief?
   Dat precies dezelfde straling uitgezonden wordt door de telecomprovider?
   Het is precies dezelfde straling als vroeger voor de televisie gebruikt werd, en tegenwoordig voor de mobieltjes. Is de gezondheid in Lopik en Spannenburg nu heel erg slecht (daar zonden ze zoveel uit dat het 150km verder nog te ontvangen was met de toenmalige techniek).
   Maar als jij het vergelijk wilt maken tussen de gevaren van een overheid die willekeurig mensen oppakt, en een overheid die de mensen toestaat om de buren aan dezelfde gezondheidsgevaren bloot te stellen als Utrecht te verduren heeft gehad toen Lopik nog in deze band uitzond (En dan laten we vergelijkbare gevaren als de andere zenders nu veroorzaken maar even buiten beschouwing: de huidige radio- en TV zenders, en de mobiele telofonie ).

   1. Beste Frank,

    Leg je GSM in een kooi van Faraday (of in de magnetron, (magnetron niet aanzetten natuurlijk, maar wel zorgen dat hij goed geaard is) En laat iemand eens bellen.
    Als je telefoon dan overgaat is dat een teken dat de GSM straling anders is dan gewone radio straling.

    Los van het feit dat de 2.4 GHz biologishe invloed heeft, en dat je op hoge frequenties met veel minder energie veel meer schade kan aanrichten.

    GSM, WiFi, BlueTooth. Werkt allemaal op 2.4 GHz.

    Verklaar waarom een GSM in een kooi van Faraday bereik kan hebben, en leg dan eens uit waarom GSM en WiFi dezelfde straling is dan een TV zender.

    Met appels en peren vegelijkingen kom je niet ver.

    Veel succes.

    Wilfried

  2. Die vermeende gezondheisschade is een complottheorie, geen werkelijkheid. Het spijt me, maar onbewezen of ontkrachtte hypotheses zijn GEEN goede basis voor beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.