Encryptie essentieel voor vrijheid en economie

Encryptie is essentieel voor onze economie, voor de overheid zelf en, last but not least, voor onze vrijheid.

Het kabinet wil de komende vijf jaar een passend antwoord op het gebruik van encryptie door terroristen. Dat staat in de Kamerbrief over Nationale Contraterrorismestrategie 2016 2020[pdf,p3]. Hierin informeert Minister Van der Steur (VenJ) de Tweede Kamer over de Nationale Contraterrorismestrategie 2016-2020. In januari presenteerde het kabinet nog het kabinetsstandpunt over encryptie dat er op dit moment geen maatregelen tegen encryptie worden genomen.

Internetveiligheid vereist meer encryptie

encryptieSommige nationale-veiligheidhaviken willen nieuwe wetten om encryptie te verzwakken. Dat is zinloos en misplaatst: internetveiligheid vereist meer versleuteling, niet minder. Het probleem met backdoors is dat, hoewel ze het leven makkelijker maken voor spionnen, ook het internet minder veilig maken voor iedereen. De online criminele economie ontwikkelt zich snel, met crime-as-a-service bedrijven die klanten technische ondersteuning bieden met winstdelingsregelingen. Hoewel het internet fundamenteel onveilig is, zijn de middelen om de meeste aanvallen te verijdelen direct beschikbaar: data versleuteld houden, op goed ontworpen netwerken, met zorgvuldig beheerde toegang en aansluitingen – en waakzaam blijven voor afwijkingen.

Burgers hebben het recht op zowel veiligheid als privacy

Veiligheid betekent niet alleen mensen beschermen tegen terrorisme, maar ook het afweren van de dreiging van malafide spionage organisaties, cybercriminelen en vijandelijke overheden.

Nederlandse Staat moet sterke encryptie en anonimiteit bevorderen

David Kaye, speciale VN-rapporteur inzake de bevordering en bescherming van het recht op vrijheid van mening en meningsuiting, bracht een baanbrekend rapport uit waarin een beroep op staten wordt gedaan om sterke encryptie en anonimiteit te bevorderen. De mogelijkheid om anoniem te communiceren en om encryptie te gebruiken, is belangrijker dan ooit en de rapporteur merkt terecht op dat privacy een toegangspoort is voor de vrijheid van mening en meningsuiting.

Hoogwaardige encryptie essentieel voor vrijheid en economie

Een brede, internationale coalitie roept regeringsleiders wereldwijd op zich uit te spreken voor encryptie. Want hoogwaardige encryptie is essentieel voor onze economie en democratische vrijheid[pdf].

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Eén reactie op "Encryptie essentieel voor vrijheid en economie"

 1. Dit artikel SVP plaatsen onder kop “Encryptie eessentieel vrijheid economie” ik kan email niet valideren uit logische redenen.

  Herschrijven is gewenst voor persoonlijke veiligheid.

  Als ex-medewerker van de AIVD maak in de volgende constateringen:

  1 – In het nieuwe wetsvoorstel (bijna 600 pagina’s) Wet van Inlichtingendiensten moet breed ingezet worden op kabel aftappen ( in tegenstelling tot internet exchanges and grote en middelgrote providers, wat al 10 jaar gebeurt )

  2 – De kosten beraamd voor het aftappen van de lokale kabels en fibers ( dus geen transnationaal verkeer ) zijn circa 15 miljoen euro voor 2017 , 20 miljoen voor 2018 en lopen op naar boven de 30 miljoen tegen 2023

  3 – Waarschijnlijk gaan ze elk jaar meer knooppunten aftappen ( steeds meer op lokaal niveau tot uiteindelijk straatniveau ) dit is de enige verklaring voor de oplopende kosten want technologie wordt in de regel goedkoper ( schaalbare tapsystemen )

  4 – Tapgegevens moeten direct en zonder gang naar de rechter inzichtelijk worden voor politie en opsporingsambtenaren? Waarom? Nederland tapt veel maar de meeste data verkrijgt BInnenlandse Zaken door de Amerikanen (NSA) en Britten te vragen. Dit gebeurt al 20 jaar. De Nederlanders bespioneren de Amerikenen en de Amerikanen en de data wordt geruild, dit is legaal.

  5 – Misschien is het wel goed dat Nederland het tappen en de controle op data in eigen handen krijgt en niet afhankelijk meer is van de machtige informatiepositie van de Amerikanen en Britse spionnen

  6 – In het wetsvoorstel word ook gerept over Agenten. De AIVD kent geen Agenten. Wel acquisiteurs (wat agent is in het Engels) en informaten (wat asset is in het Engels). Agenten betekent dus een nieuw soort mens die in het geheim mag opereren en waarschijnlijk met nieuwe mogelijkheden ( denk aan wapens dragen, criminele handelingen verichten )

  Dit staat in de kleine lettertjes en wordt overschaduwd over het overgewaardeerde kabeltappen. De “Agenten” , de nieuwe AIVD functie zal een echte impact hebben op de samenleving en veiligheid en dit is een punt van zorg voor de politiek om duiding te geven wat deze rol inhoudt en deze juridisch af te bakenen ( Kamervragen, piratenpartij ?)

  Lees het wetsvoorstel. Uit ervaring blijkt dat de AIVD weinig op heeft met mensenrechten.

  7 – De AIVD is zeer zwak met encryptie in tegenstelling tot de NSA ( deze ontsleutelen SSL websites in real-time, ook meerdere laten en VPN’s ) Het verbieden van technologie is een vraagstuk. Ik ben er niet tegen, omdat je met het hacken van een mobiele telefoon ( niet moeilijk ) de sleutels hebt en alle berichten in retrospect kunt lezen. Het is eigenlijk een non-issue. Wel zorgelijk is het feit dat de Staat steeds meer exploits koopt en een markt schept. Hackers dichten geen beveiligingslekken meer in software, want de staat betaalt meer. Dit gebeurt nu overal ter wereld.

  8 – Maak je maar meer zorgen over de ontmanteling van Tor die in volle gang is. 70% van het TOR verkeer kon in 2015 herleid worden naar de gebruiker. Nieuwe samenwerkingsverbanden op internationaal niveau maakt 90% “de-TOR-ing” mogelijk voor eind 2017. Ook worden studenten geworven om in hackerspaces en congressen (zomerkampen) “vaklui” te werven en binnen projecten binnen te dringen. Het gaat vooral om jonge 20ers die gemakkelijk te kneden zijn en ook in het buitenland werken als “student”.

  9 – De AIVD heeft extra subsidies gekregen in 2015 en 2016. Voor het tappen van de kabel wordt meer dan 15 miljoen EURO uitgetrokken volgend jaar, oplopend tot meer dan het dubbele (30 miljoen) tegen 2023 (wetsvoorstel). Er is geen enkele reden om dit te rechtvaardigen, zie 10.

  10 – De inlichtingendiensten zijn en worden nu groter dan ooit en er is geen serieuze terroristische dreiging. Bij een politieke discours (bezuinigen) mag je verwachten dat een “terroristische” aanslag zelfs door de interne staat binnen de AIVD wordt georganiseerd om de AANZIENLIJK OPLOPENDE KOSTEN te rechtvaardigen.

  11 – Dat dit gebeurt weet ik uit ervaring. Het is onNederlands en de kans dat een aanslag wordt gespint door de AIVD in Nederland rond de Amerikaanse verkiezingen of de Nederlandse verkiezingen is verontrustend. De meeste AIVDers denken dat ze in de veiligheid werken maar ondertussen..

  T

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.