Na massale protesten heeft het Europees Parlement vóór de zomer besloten zijn standpunt over de geplande EU auteursrechten hervorming, met inbegrip van uploadfilters en “linkbelasting”, te heroverwegen.
De auteursrechtelijke rapporteur van het Europees Parlement gaf het groene licht voor uploadfilters, waarin hij blijkt gaf niets te hebben geleerd van een jaar durende discussie. Ook het plan van de Europese Commissie voor een linkbelasting bleek de rapporteur niet extreem genoeg.
Censuurmachines komen eraan: de EU-plannen voor hervorming van het auteursrecht bedreigen ook de ontwikkeling van vrije en open source software (FOSS). Geautomatiseerde uploadfilters zouden gegarandeerd veel onterechte afkeuringen opleveren, omdat filters geen begrip hebben van de vrije licenties die worden gebruikt in de FOSS-wereld.
Zelfs “nepnieuws” werd er bij gehaald als de nieuwste neprechtvaardiging voor de EU-linkbelasting. Kortom, EU-censuurmachines en linkbelasting naderen de eindstreep.
Wat zit er werkelijk achter de EU-wetgeving voor een “verbod op memes“? Achter deze wetten zitten lobby’s van grote bedrijven. Aan de ene kant hopen ze extra winst te maken, en aan de andere kant om meer controle over het web te krijgen, nadat ze de digitale transformatie grotendeels hebben gemist.
Het Reda-compromis is een eerlijk alternatief bij de auteursrechtstemming, een alternatief dat je vrijheid om te linken niet aantast en dat uploadfilters beschouwt als een onaanvaardbare maatregel en daarom verwerpt.
Op 20 juni hebben de leden van de Commissie juridische zaken van het Europees Parlement echter besloten het internet in Europa in te perken ten gunste van het dienen van bedrijfsbelangen, en ten koste van de grondrechten de Europese burgers. Maar we geven niet op!
De “linkbelasting” en uploadfilters zullen enorme schade aanrichten aan het vrije internet.
In de brandende zon kwamen op zondag 1 juli, ondanks een busstaking en treinwerkzaamheden, meer dan dertig mensen bij elkaar op het Plein in Den Haag, en dat om zo’n abstract onderwerp als het auteursrecht. De onafhankelijke actiegroep StopCensuur demonstreerde voor een vrij internet en een vrije samenleving. Deze actie werd mede gesteund door de Piratenpartij.
Op 5 juli hebben we geschiedenis geschreven: we hebben een Europees wetsvoorstel tegengehouden waarmee onze vrijheid van meningsuiting ernstig zou worden beperkt. Het is een “ongekende nederlaag” geweest voor machtige lobby’s, die altijd aandrongen op een verdere aanscherping van het auteursrecht. Dank aan iedereen die heeft bijgedragen!
Zondag 26 augustus werd door Europarlementariër Julia Reda uitgeroepen tot Copyright Action Day. In heel Europa waren er protesten. Ook in Amsterdam kon je er bij zijn voor #SaveYourInternet!
Beslissingsdag: 12 september
Maar het werk is nog niet af: op 12 september zullen de leden van het Europees Parlement stemmen over het doorvoeren van de auteursrechtrichtlijn. Tot 5 september konden voorstellen worden ingediend.
De ontknoping over uploadfilters en de “linkbelasting” komt op op woensdag 12 september: europarlementariërs zullen stemmen over meer dan 200 afzonderlijke amendementen.
Deze stemming is onze beste kans om te voorkomen dat de EU-auteursrechtenhervorming blijvende schade toebrengt aan het open internet. Jullie allemaal hebben deze tweede kans mogelijk gemaakt door vóór de zomer te protesteren tegen de uploadfilters en tegen het aanvullende auteursrecht — we hebben samen geschiedenis geschreven.
Nu moeten we doorzetten: bel vandaag nog je europarlementsleden en vraag om een optie te kiezen die uploads niet filtert en die het linken niet beperkt.
En wat nog steeds kan: Maak een selfie met hashtag #SaveYourInternet en #1of1million.
Nieuwe Europese wetgeving vermorzelt het ‘vrije’ internet
Rico Brouwer in gesprek met Michiel Steltman: directeur van koepelorganisatie DINL (stichting digitale infrastructuur Nederland) over artikel 11 en 13 uit de richtlijn inzake ‘auteursrechten in de digitale eengemaakte markt’.