De ingezette afbraak van ons democratisch stelsel

Algemene_Politieke_Beschouwingen_in_Eerste_Kamer_(10553669036)Iedereen die het nieuws een beetje volgt zal het nieuws met betrekking tot de Eerste Kamer niet zijn ontgaan. ‘De Eerste Kamer is er enkel om wetten te controleren’ roept de een, ‘afschaffen!’ roept een ander. Thorbecke noemde het ‘een huis zonder grond en doel’. Het is niet toevallig dat de Eerste Kamer nu zo in het nieuws is. Je hoort immers vrijwel nooit iets over deze Kamer tot de Tweede Kamer vindt dat ze iets niet goed doen.

Van oudsher was de Eerste Kamer een huis waardoor onze Koning nog wat invloed kon uitoefenen op het kabinetsbeleid. Die tijden zijn wij in Nederland inmiddels ontstegen. Wat is de Eerste Kamer wel? Het is een politiek huis om controle uit te oefenen op beleid, en eventuele scherpe kantjes uit beleid te poetsen en waar nodig zelfs te blokkeren, maar vooral een extra laagje controle op het beleid van de Tweede Kamer. Waar Donker Curtius tijdens de grondwetsherziening van 1848 in zijn motivatie aangaf dat de Eerste Kamer is aangehouden voor “niet in het stichten van het goede, maar in het voorkomen van het kwade.”

Hierbij beslist een Eerste Kamerlid, net als een Tweede Kamerlid, zelf ‘zonder last’ of deze voor of tegen een wetsvoorstel stemt zonder enig beperking op de gemaakte keuze. Nergens staat dat dit enkel voor een (grond)wettelijke toets moet zijn noch dat (partij)politiek hierbij verboden of wenselijk is. Hier kan aan worden toegevoegd dat een Kamerlid ‘naar eer en geweten’ hoort te stemmen.

dirkjan

Het komt Rutte dan ook niet uit dat deze nu zelfs met de ‘Constructieve 3’, bestaande uit D66, CU en SGP, een minderheid in de Eerste Kamer heeft, daar deze Kamerleden naar eigen inzicht dienen te stemmen op de aangeboden stukken.

Hierdoor is het dan ook niet verwonderlijk dat Nederland wordt klaargestoomd voor een wetsvoorstel om de Eerste Kamer af te schaffen of in te perken. Naast het afschaffen van de Eerste Kamer wordt nu zo ook regelmatig gesproken over het instellen van een kiesdrempel, een districtenstelsel of het verkleinen van de Tweede Kamer als mogelijke maatregelen om Nederland bestuurbaar te houden.

Dit uiteraard allemaal onder het mom van vernieuwing en verbetering van onze democratie, maar uiteindelijk draaien deze voorstellen zoals eigenlijk altijd om het verbreden van het eigen macht in de Tweede Kamer. Als we de voorgestelde maatregelen zouden combineren, zorgen we ervoor dat de wetgevende en uitvoerende macht in Nederland ineens bij een aantal grote partijen zal liggen – waar je vaak zelfs nog maar twee partijen zult nodig hebben om ongecontroleerd beleid uit te kunnen voeren. Hiermee pleeg je een directe afbraak op evenredige, representatieve democratie.

Het lijkt uiteindelijk misschien handig om beleid snel door te voeren, maar we hebben helaas al kunnen merken hoe B.V. Nederland bestuurd zou worden mocht iets als dit daadwerkelijk worden doorgevoerd. Met het grote verschil dat het huidige kabinet Rutte II nog enigszins in toom wordt gehouden door de ‘Constructieven’ en daarmee dus door de gewraakte Eerste Kamer. Iets waar ze graag van af willen.

Op alternatieven zoals adviezen van de Raad van State hoef je niet te bouwen, daar deze adviezen meer dan eens zijn genegeerd. Daarnaast hoef je ook maar weinig tegengas uit Europa te verwachten op Nederlands beleid, tenzij dit in direct conflict ligt met Europese belangen. We zijn immers al zeven jaar verder nadat er een Europese uitspraak ligt met betrekking tot het recht op een advocaat tijdens een politieverhoor. Iets dat nog steeds niet is geregeld in Nederland; sterker nog, recent is in het nieuws geweest hoe vervelend het is dat advocaten verdachten vooraf instrueren om vooral te zwijgen tijdens een verhoor. Gelukkig voor dit kabinet was het downloadverbod na een uitspraak van het Europees Hof zo geregeld…

Echte democratische vernieuwing laat misschien nog even op zich wachten. Centralisatie van de macht en het afbreken van barrières aan de macht zijn immers zo oud als de macht zelf. Een representatieve, participerende democratie, waarbij de macht en controle hierop zo dicht mogelijk bij de burger ligt, zal in ieder geval niet van de partijen boven de voorgestelde kiesdrempel komen.

Een begin hiervoor kan gemaakt worden door het uitbreiden van de hoeveelheid zetels in beide Kamers. Voor een grotere vertegenwoordiging, betere specialisatie en onderlinge controle van Kamerleden met daarnaast het voordeel dat deze makkelijker de grote hoeveelheid plenaire debatten en commissievergaderingen zullen kunnen wegwerken.

Hoe dan ook, bewust een confrontatie met de Eerste Kamer zoeken en dan achteraf met vingertjes wijzen, zoals het huidig kabinet heeft gedaan, is zeker niet constructief. Daarnaast is het weggooien van deze laag controle zonder vervanging niet echt wenselijk. Laten we voordat wij deze Eerste Kamer in de huidige vorm weggooien tenminste zorgen voor goede alternatieven op controle van onze overheid, zoals het schrappen van artikel 120 Grondwet zodat er ook een rechterlijke toetsing kan plaatsvinden, minder besloten commissievergaderingen, een verbeterde Wet openbaarheid van bestuur en het verstevigen van onze burgerrechten, bijvoorbeeld middels e-democratie.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

15 comments on "De ingezette afbraak van ons democratisch stelsel"

 1. Conclusies: afschaffen 2e kamer, nieuwe wetten maken, meer Kamerzetels…

  Grote plannen en met hulp van Piraten?
  Nee beste Johnathan, je slaat de plank volledig mis. Totaal niet uitvoerbaar.

  1. In tegendeel, ik ben niet voor het afschaffen Tweede Kamer (of Eerste Kamer) of het anderzijds inperken van de Staten-Generaal en wijs juist op de gevaren als dit zou gebeuren. En als er dan uiteindelijk beperkende maatregelen worden doorgevoerd op de controlefunctie die de Staten-Generaal op de uitvoerende macht heeft moeten er eerst betere alternatieven zijn. 🙂 Ik wil meer controle op onze overheid, in plaats van minder.

 2. en wij moeten uit Europa gaan en wij willen meer vrijheid en ook het downloadverbod afschaffen
  en de hele stichting brein kan de kloten kussen en willen blijven downloaden t\m 2070 en gewoon want de hele wereld draait om geld .!!!!!!

 3. En wij willen ook meer vrijheid en ook wil ik dat nederland uit de europese unie gaat

  En jullie maken internet providers zogenaamde politie agent en internet gebruiker zogenaamde criminelen en daar ben ik niet mee eens

  Ook over de internet taps en ook tablet en computer en mobiele telefoons en ook telefoons ben ik ook niet mee eens. je pakt niet alleen criminelen mee maar ook de onschuldige burgers mee

  Ik heb nog een vraag over het downloadverbod maar ik ook niet mee eens bent ? En laat de mensen gewoon downloaden van dvds en muziek en wij hebben scheid aan het stomme kinderachtige wetgeving met zijn downloadverbod en nog iets wij zijn het zat . en ook al die asielzoekers krijgen vaak gratis zorg en brillen gehoor apparaten en ook tandarts en dat moet ook gaan veranderen dat alle asielzoekers moet ook gaan betalen voor de zorg en ook brillen gehoor apparaten. En zo niet dan gaan alle asielzoekers het land uit. en ook moet de overheid alle dvds en muziek cds goedkoper maken!!!!!!!!!!!!!!!!!

  En ook downloadverbod afschaffen, en nederland moet een republiek land worden en eigen wetten van nederland zelf en niet van brussel en ook niet van het europese unie maar ook moet nederland nee zeggen tegen brussel en ook voor de europese unie.

  En ik wil dat republiek nederland wordt !!! en weg met europa en brussel
  En dat is mijn advies en ik wil dat de eerstekamer en de tweedekamer wordt behandeld en ook voor staten generaal van de eerstekamer en ook staten generaal van de tweedekamer.

 4. Wij zijn tegen het downloadverbod
  Want als de wetgeving toch downloadverbod in gaat voeren dan gaan wij het internet opzeggen punt
  Maar wij worden als kleine kinderen behandelen en daar zijn wij niet mee eens , en waar om is
  internet in het leven geroepen om te kunnen downloaden en e_mailen en ook chatten
  dus de wet moet met zijn poten van het downloaden afblijven !!!!!!!!!!!!!!!!

  en wij willen blijven downloaden voor onze eigen gebruik films of muziek

 5. En willen vrije internet en ook meer privacy !!!!!!!

  En weg met het internet censuur en corruptie want de stichting brein is ook corrupt en dat mag niet
  gebeuren wij zijn het zat met het corrupte overheid en de stichting brein!!!
  De overheid en de stichting brein die schendt de rechten en de privacy van de mens op internet en
  dat mag niet Gebeuren.

  En wij willen blijven downloaden en dat is gewoon legaal voor je eigen gebruik zo als films of muziek
  en ook games

 6. Wij gaan ook acties ondernemen tegen de corrupte stichting brein !!!!!!!!!!!!!!!!!

  En de overheid en stichting brein moet kappen met onze privacy te schenden, en wij willen meer
  vrijheid op internet en ook meer gaan downloaden van films en muziek en ook games en e-books
  heel simpel.
  En wij hebben ook rechten op privacy en ook vrijheid zelf op internet maar ook bij de gewone wereld en weg met internet censuur en corruptie de nieuw wet moet weg terug naar de nederlandse wet
  Zonder controle op internet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  En de stichting brein moet echt kappen om de internet gebruikers onderdruk gaan zetten!!!!!!!!!!!
  Wij zeggen handen af van het internet gebruikers en ook handen af van usernet dat is van het
  internet gebruikers dit is algemene waarschuwing voor stichting brein!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  En bij het auteurrecht komt een hele dikke pleister er op punt uit, en weg met copyright !!!!!!!!!!!

  En de zorg moet ook goedkoper gaan worden heel simpel
  dat mensen de zorg kunnen betalen

 7. Best piratenpartij
  en wij willen meer vrijheid en privacy op internet !
  maar ook willen wij door gaan met downloaden van films en
  muziek en ook e-books games maar wel gratis !!!!!!!!
  maar wel via usernet en dat is beter .
  En ook dat wij willen dat nederland uit europa gaat heel
  simpel, en de overheid moet kapen met censuur want wij zijn het spuugzat en ook met de
  stichting brein en dit moet worden gestopt hoe dan ook !!!! en handen af van het internet?
  en daar voor willen wij in den haag ook acties ondernemen zo tegen censuur en corruptie maar
  ook tegen de stichting brein die al de data’s opzuigt ook tegen gaan houden en het kan op
  een maneer is dat wij gaan hacken op de computers van
  stichting brein en dat gaat hij niet leuk vinden en dit moet gebeuren.
  want wij zijn het spuugzat van de stichting brein !!!!!!
  en ik wil hulp van de piratenpartij dat die nu in actie gaat komen. en nu meteen !!!!!!!
  met vriendelijke groet richard

  1. Hi Richard! Hier is de piratenpartij natuurlijk ook mee bezig, een overzicht van standpunten kan je hier vinden: https://piratenpartij.nl/standpunten/ Daarnaast kan je onze partijprogramma hier vinden: https://piratenpartij.nl/standpunten/partijprogramma/

   Daarnaast kunnen we natuurlijk alle hulp gebruiken! Maar als je de piratenpartij eens wilt aftasten dan kan ik je vooral aanraden om naar de chat https://piratenpartij.nl/irc/ te gaan of eens een kroegmeeting te bezoeken, wanneer deze zijn kan je in de agenda zien.

 8. Hallo piraten partij

  En hebben jullie hulp hard nodig !!!!!!! om de proxy censuur tegen gaan houden lukt dat niet dan
  moeten wij de censuur toch moeten om zeilen, en ook moet we met zijn alle in het hoge beroep gaan
  want de stichting brein moet gaan verliezen klaar .?

  Als stichting brein zo door gaat met het dicht metselen van internet en dat is niet goed en zo blijf er
  van het internet niks over dit moet nu echt op gaan houden ?!

  En ook het downloadverbod en proxy censuur in de prullenbak !!!!!!!!
  Wij de wet op poten zetten dat het downloadverbod en het proxy censuur in de prullenbak gaat
  heel simpel en weg met het copyright en auteurswet ook in de prullenbak gaan gooien, en weg
  daar mee en dat de burgers meer vrijheid en privacy krijgen op het internet

  gaat en wij vrij internet willen hebben maar ook de internet provider naar ons moet luisteren
  en ook de internet gebruikers gewoon als burgers behandeld worden en niet als criminelen .

  en de internet providers moet internet gebruikers vertrouwen!!!!!, en wij willen ook blijven
  downloaden van films en muziek games e-books en dat moeten ze accepteren !!!!!!!!!!!.

  met vriendelijke groet van richard pluijmakers

 9. En Klaas dijkshof is mijn marionet heel simpel en dat vindt de overheid niet leuk hoor!!! Maar dat maakt mij niet uit punt want ik grijpt aan de macht heel simpel

 10. Ik hou van politieke spelletjes te spelen met de overheid en dat vindt de overheid niet leuk en nu ga ik wetten bedenken en maken heel simpel en dat kan heel leuk worden en dat wordt lachen ha ha ha ha ha

 11. Brandbrief 5
  Beste klaas dijkhoff en arno rutte en carla dik faber en ook geert wilders en alexander pechtold
  Diederik Samsom sybrand van Haersma Buma gert riphagen

  Paarden en katten Belasting !!!!!

  Ik wil paarden belasting wordt ingevoerd en ook katten belasting wordt ingevoerd heel simpel
  Een paard poept ook buiten en kat poept ook buiten gewoon ook belasting gaan betalen heel simpel
  En het geld ook voor heel Nederland en ook voor Europa heel simpel

  vogels voeren verbod !!!!
  mensen blijven vogels voeren en dat kan gewoon niet meer dat moet een keer afgelopen zijn
  want door het vogels voeren gaan de vogels meer poepen van dikke plakkaten van vogels poep op de auto’s en dat te ver !!! en ik wil dat dit op moet houden met vogels voeren!!!!! Als de mensen toch vogels blijven voeren krijgen een boeten van E 500.- punt

  Patenten en medicijnen !!!!
  Ik wil dat alle patenten uit de medicijnen worden gehaald dan wordt de medicijnen
  goedkoper en dan gaat de miljarden vrij voor de zorg dan krijgt de zorg meer lucht
  ook de zieken fondsen moeten ook goedkoper worden dan ook de eigen risico moet er af punt en meer handen aan het bed. En de mensen hebben zorg nodig en ook oudere mensen hebben veel zorg en ook gehandicapten

  internet en copy freedom !!!!

  ik wil ook dat illegalen bronnen moeten gelegaliseerd worden
  dan kunnen mensen gratis blijven downloaden voor hun eigen gebruik dat zijn muziek en films ook e-books en games en dat mag gewoon punt!!!!!!!!! En daar mag de wet niet mee bemoeien

  niet eens met het internet censuur !!!!

  dat is handelsverdragen van de vs. en ook Sita dragen canada is acta en ook het download verbod moet allemaal de prullenbak in punt wij het zat met internet censuur en ook met acta en ook het download verbod maar handelsverdragen van de vs. moet ook de prullenbak in heel simpel maar ook corruptie uit gaan bannen heel simpel

  aanpak van cybercrime !!!!
  ik wil dat jullie dit soorte criminelen kei hard aanpakken en dat is
  terrorisme internet fraudering pedofielen aanpakken en ook cyberpesten
  nepmails phishing mails ook phishing mails banken en grooming aanpakken

  internet veiligheid moet blijven !!!!

  en agent mag niet zo maar hacken bij ’n gewone mensen ook niet via de smartphones en ook niet op pc’s en ook op internet zitten en ook niet de tabletten of telefoons ook mensen met een pacemaker hebben en agent moet de gewone mensen met rust laten en de mensen aan het chatten of e-mailen en ook aan het downloaden zijn moeten ook worden met rust gelaten op internet punt

  verkeer en fietsers aanpakken !!!!

  fietsen zonder licht in het donker laten beboeten en ook fietsen met de koptefoon op hun hoofd en oordoppen in hun oren en mobiel bellen en whats app ook worden
  beboeten en het bedrag is E 1000 en daar moet de wet optreden heel simpel

  integratie verbod !!!!

  wij willen geen bed bad brood en ook geen asielzoekers meer en dat moet nu op houden
  want wij hebben zat mensen op de wereld en in ons land
  en ook de grenzen gaan sluiten punt

  niet eens met internet en telefoon taps
  als je internet of telefoons gaat tappen dan pak je niet alleen cybercriminelen mee op
  maar ook de onschuldige mensen mee op en dat is levens gevaarlijk spel wat de overheid
  aan het doen is en dat mag niet punt
  ook van het afluisteren telefoon of smartphones en mobielen is ook heel gevaarlijk pak je niet alleen criminelen op maar ook de onschuldige mensen dus dan schendt ook de privacy mee ook levens gevaarlijk spel van de overheid doet !!!! En ik zegt ook doe het niet !!!!!!!

  waarschuwing voor de overheid !!!!!
  felle kritiek over terug hack wet

  en wij zijn tegen het hacken van onschuldige mensen zelf u en ik. En denk heel goed na en voor je gaat hacken. En hacken is levens gevaarlijk en krijgt heel veel computer inbraak schadden als onze gegevens straat komen liggen dan krijg de overheid een schaddeclaim aan zijn broek en dat kost 80 miljard euro !!!!!
  En door terug hack wet maken jullie het internet onveilig voor ons en dat is levens
  gevaarlijk
  en het terug hack wet werkt averechts

  ministerie van justitie !!!!!
  ik wil dat ministerie van justitie weer zou om dopen in ministerie van justitie waar die hoort
  en dat de grondwet van de allen burgers gerespecteerd moeten worden !!!!!!

  wet voor stel van tweede kamer !!!!
  en ik wil deze wetten worden gemaakt door tweede kamer
  heel simpel

  Met vrienderlijke groet richard pluijmakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.