Call to action: Sleepnet referendum

Beste leden en geïnteresseerden,

We staan aan de vooravond van een nieuwe, landelijke campagne over onze privacy en vrijheden. In de afgelopen tijd is er heel veel gebeurd rondom privacy wetgeving en het aftakelen van onze democratie. Er is recentelijk een nieuwe wet aangenomen, getiteld: Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV). Deze staat ook wel bekend als de sleepnetwet. Deze wet gaat verder dan ooit en hiervoor is er nu een initiatief vanuit een studentengroep met de site sleepwet.nl om een referendum te starten.

De Piratenpartij zet zich in voor privacy in Nederland, en voor verantwoording door onze volksvertegenwoordigers. Nu krijgen we de gelegenheid om dit opnieuw, beter en sterker, op de politieke agenda te zetten. Binnen Nederland krijgen wij een kans op een nieuw referendum over dit onderwerp. Er zijn door de actiegroep sleepwet.nl genoeg handtekeningen verzameld voor het afronden van fase 1 (10000+). Aanstaande maandag begint fase 2 (300 000+) handtekeningen.

Deze handtekeningen komen er niet zomaar. De Piratenpartij heeft reeds aangegeven dat wij hier volop mee aan de gang gaan en de mensen achter https://sleepwet.nl zullen steunen.

Wij willen als partij dan ook flink uitpakken met een campagne vóór dit referendum, en tégen de sleepnetwet, om een publieke discussie te activeren over nut en noodzaak van alle maatregelen die genomen zijn. Alle Nederlanders krijgen zo de kans hier een uitspraak over te doen.

Dit kunnen we niet alleen. Hiervoor hebben we mensen nodig, mensen die hier mee willen helpen. Aanstaande woensdagavond houden wij hiervoor een zeer belangrijke vergadering. Dit gebeurt op Mumble, op 30 augustus om 20:30. Tijdens deze vergadering gaan we bespreken welke richting we op willen gaan met deze acties, en wat we concreet gaan doen. Eenieder die hieraan met idee of actie wil bijdragen willen wij graag verzoeken hierbij aanwezig te zijn, of deze ideeën te delen, bijvoorbeeld door een email naar vrijwilligers [at] piratenpartij [dot] nl. Een Mumble handleiding is te vinden op onze Wiki.

Kom jij morgen ook? Ieders hulp is welkom.

Daarnaast hebben de afgelopen verkiezingen een flinke deuk in onze kas geslagen. Kun je niet fysiek helpen draag dan bij door een donatie te doen. Met deze donaties kunnen we onder andere flyers drukken, formulieren printen en acties uitvoeren. Het makkelijkst is een bankoverschrijving naar NL41 RABO 0108 3789 69 t.n.v. Piratenpartij te Amsterdam. Alternatieve donatie mogelijkheden zijn te vinden via https://piratenpartij.nl/doneren/

Piratenpartij Nederland

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

6 comments on "Call to action: Sleepnet referendum"

 1. Vraag me af hoever zo’n referendum verandering hierin kan brengen.
  We weten allemaal wat er bij het vorige referendum is gebeurd, buiten de politieke lading om.

  Ik heb er een hard hoofd in, maar toch moeten we knokken hiervoor

  1. Naast het referendum, wat inderdaad raadgevend is zal er ook een discussie plaatsvinden. Ook al in fase twee, maar zeker als het referendum doorgaat waarin voor en tegenstanders in het publiek debat een duidelijkere stem zullen krijgen. Waar we een publiek debat zullen hebben over nut en noodzaak. En wie weet komen er enkel daardoor al betere afbakeningen en kaders waarin deze diensten mogen opereren, al zie ik deze liever helemaal van tafel.

   Vergeet ook niet, deze, of een soortgelijke wet zou sowieso aangenomen worden. Daar werd in 2013 (en waarschijnlijk eerder) al naartoe gewerkt, zie bijvoorbeeld: https://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3541591/2013/11/09/Nederland-bestelt-een-nog-verboden-spionagesysteem.dhtml

 2. zeker zo belangrijk als deze sleepnetwet is de vertegenwoordigende en directere democratie, die op het spel staat. Bij het Oekraine referendum werd de stem van Nederland genegeerd. Het netto effect daarvan is dat studenten een nieuw referendum inititiatief namen en ook de Piratenpartij bij dit nieuwe referendum een luidere keel opzet. Dat is supercool.

  Signalen zijn dat de coalitie onderhandelingen het referendum instrument willen afschaffen. Des te meer belangrijk om op dit sleepnetwet-referendum het duidelijkste signaal af te geven dat je kan. Privacy en ICT zijn DE core business van de Piraten. Laat maar horen dan.

  well done Jona en ale betrokkenen voor oppaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.