Stemprocedure bij de lijsttrekkerverkiezing op de ALV van 26 juni
Na een aantal debatten tussen de kandidaten kiezen we op de bijzondere Algemene Ledenvergadering van 26 juni onze lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Matthijs Pontier heeft zich teruggetrokken en zijn steun uitgesproken aan een andere kandidaat. De keuze is nu nog tussen Janmaarten Batstra, Rico Brouwer, Dirk Poot, Bob Sikkema en Ancilla Tilia.
Stemprocedure – Schulzemethode
Een aantal leden heeft ons verzocht de Schultze-methode te gebruiken voor de lijsttrekkersverkiezingen. We zijn met ze in gesprek gegaan en zijn door hen overtuigd dat het het beste is de Schulze-methode te gebruiken. De Schulze-methode kijkt naar de relatieve verhouding tussen kandidaten. Er wordt dus niet gekeken naar hoeveel mensen een bepaalde kandidaat als lijsttrekker willen, maar hoeveel mensen een kandidaat liever als lijsttrekker willen dan een andere kandidaat.
De leden krijgen van het secretariaat een stembiljet. Op dit stembiljet staan de vijf kandidaten. De leden mogen deze kandidaten rangschikken. Je kunt meerdere kandidaten op dezelfde positie zetten. Ook kun je besluiten sommige kandidaten niet mee te laten doen.
Telling
Bij de telling gaan we als volgt te werk. De twee kandidaten die bij de debatten de meeste stemmen kregen in de peilingen vergelijken we als eerste met elkaar (omdat zij de grootste kans hebben te winnen). We maken één stapel met daarop alle stembiljetten waarop kandidaat 1 hoger staat dan kandidaat 2, één stapel waarop kandidaat 2 hoger staat dan kandidaat 1 en leggen de stembiljetten waarop ze gelijk staan apart. We schrijven de uitslag inclusief de verhoudingen op. De kandidaat die het vaakst boven de andere staat is de waarschijnlijke winnaar.
Dezelfde methode gebruiken we nog drie keer om te kijken of de winnaar van de eerste telling het ook relatief beter heeft gedaan dan kandidaat 3, 4 en 5. Steeds schrijven we de resultaten op.
Mocht er een ‘loop’ ontstaan, bijvoorbeeld omdat kandidaat 1 het beter heeft gedaan dan kandidaat 2, maar kandidaat 2 het beter heeft gedaan dan kandidaat 3 en kandidaat 3 beter dan kandidaat 1, dan bepaalt de marge van relatieve voorkeur tussen de kandidaten wie er heeft gewonnen. Van alle paren wordt dan de marge bepaald. De zwakste marge wordt weggehaald tot er geen loops meer zijn en duidelijk is wie de winnaar is.
Het stembureau wordt gekozen tijdens de ALV. Ledenraadsleden en een bestuursafgevaardigde kunnen bij de telling aanwezig zijn om deze te controleren. Alle stemformulieren worden na afloop van de vergadering ingescand en bewaard in het archief; de gegevens hieruit worden online gepubliceerd.
Machtiging
Een lid kan een een ander lid machtigen volgens de voorlopige spelregels die zijn aangenomen op de ALV van 5 juni 2016:
- Leden kunnen andere leden machtigen om namens hen te spreken en stemmen.
- De machtiging moet voorafgaand aan de ALV worden ingeleverd bij het presidium en schriftelijk getekend zijn door het lid dat zich laat vertegenwoordigen.
- De machtiging vervalt zodra het lid dat zich laat vertegenwoordigen alsnog aanwezig is.
- Elk lid mag maximaal één machtiging ontvangen.