Rico Brouwer

Rico BrouwerIk ben van 1970, getrouwd, we hebben samen twee kinderen en we wonen in Almere. Muziek maken is mijn hobby, hardlopen is mijn sport. In 1988 haalde ik mijn havo-diploma met een exact vakkenpakket. Daarna een stukje HTS en toen kwam eerst de dienstplicht, waarna ik een vervolgstudie zocht waar het om mensenwerk ging. Na die sociale opleiding (HBO-SPH: jongerenwerk, groepswerk, inrichtingswerk etc.) ging ik in 1997 werken in … technische functies in ICT. Ik zat aan tafel met eindgebruikers, de uitvoerende technici en met de leden van de raad van bestuur over strategie. De afgelopen 4 jaar werk ik als docent aan specialisten in de virtualisatiesoftware van VMware, waar ik ingewikkelde concepten simpel maak in een klas waar mensen zich thuis voelen. Tot 2014 omschreef ik mezelf vooral als muzikant en techneut-met-people-skills. Vanaf die tijd ook als Piraat.

Ik heb die .com crash rond 2000 meegemaakt, maar pas met die financiële crisis van 2008 ben ik me serieus gaan inlezen. Je zou kunnen zeggen dat ik opnieuw naar school ging. Het duurde tot begin 2014 voor ik ook dingen wilde gaan doen in plaats van er vooral over lezen of schrijven. Niet Edward Snowden maakte dat ik mij actief wilde gaan inzetten, maar de laffe tegenreactie erop van wat door moet gaan voor onze volksvertegenwoordiging. Als het niet die gevestigde partijen zijn die voor het belang van de mensen in onze samenleving opkomen, wie dan wel?

Zo kwam de Piratenpartij op mijn pad. Het programma van 2014 was fantastisch en erg volledig, maar zonder diepte in de onderwerpen waar ik ook mee bezig was: geopolitiek, macro-economie en eerdere economische depressies. Als je kijkt wat er sindsdien is gebeurd met de EU, Griekenland, Syrië en Oekraïne, de vluchtelingen en de spanningen met Rusland, dan kan je zien aankomen dat daar het publieke debat van de komende verkiezingen ook over zal gaan. Hebben we daar als Piraten geen antwoord op, dan plaatsen we ons buiten dat deel van het publieke debat.

Ik vind: je kunt wél leren van de geschiedenis, als je jezelf maar wilt informeren. De war on cash is bijvoorbeeld iets dat verder gaat dan het recht om anoniem betalingen te kunnen doen. Die oorlog winnen we niet door ‘dat handige contactloos betalen’ aan te vallen. Als je kunt laten zien waaróm cash wordt aangevallen, krijg je momentum.

In de verkiezingen zou ik een directer appèl willen doen aan doelgroepen. Volgens mij zijn wij de partij voor de ZZP’ers als we uitleggen waarom TTIP en copyright niet in het belang van zijn van kleine ondernemers. Wij zijn de partij voor studenten, als we uitleggen hoe onze politieke agenda studiekosten omlaag brengt. Maak je je zorgen over de kosten van zorg? Dan kom je bij de Piratenpartij uit, want wij hebben met onze plannen om octrooi/patentrecht te hervormen daar een antwoord op. Ons programma schrijven we niet voor onszelf, maar voor de mensen die straks een stem uitbrengen.

Ik heb geen oplossingen voor de problemen van onze tijd, maar een oplossingsrichting. De Piratenpunten subsidiariteit en transparantie van bestuur, dat zijn mijn thema’s. Laten zien hoe je als ‘volksvertegenwoordiger’ het belang van de mensen in onze samenleving dient en niet dat van lobbyisten, multinationals, buitenlandse overheden – dat is mijn doel.

Lead by example werkt aanstekelijk. Iets is alleen ‘onbegonnen werk’ als niemand er aan begint. Met de Piraten ben ik afgelopen jaren aan een paar dingen begonnen. In 2014 voor Pirate Party International in Istanboel en voor de ‘werkgroep organisatie’. In 2015 begon ik de geld en banken werkgroep en in januari/maart 2016 de Oekraïne referendumcampagne, waarvoor ik dat uitgebreide informatieve stuk schreef over de achtergronden van het raadgevend referendum. Dat liep daarna swarmwise positief helemaal uit de hand naar wat de ‘Piratencampagne’ werd. Afgelopen maanden heb ik me vooral ingespannen om de interne organisatie van de Piratenpartij beter te krijgen, zoals bijvoorbeeld voor het presidium.

Piratenpartij kandidaat 2016 elevator pitch from rico on Vimeo.

Dit is mijn plan: eerst de interne organisatie zo goed mogelijk neerzetten en daarna zowel de kieslijst als het verkiezingsprogramma zo helpen neerzetten dat daar iets staat waar Nederland straks niet omheen kan. Mijn managementstijl is ‘focus op de kracht in je team, niet op de zwakte’. De Piraten die met elkaar en zonder gezeik op elkaar dingen willen doen, die zoek ik. Wil je mopperen? Geen tijd voor.

Ik wil heel graag aan het verkozen krijgen van Piraten in de Tweede Kamer meewerken. De plek waar ik daaraan het beste kan bijdragen is op wat ik denk dat een verkiesbare positie is. Welke plek maakt me niet uit. De  Piraten kiezen eerst hun lijsttrekker; dan ben ik ook voor die plek beschikbaar. Het is aan de leden om de beste persoon op de beste plek te kiezen. Ik ben serieus en dus ook beschikbaar voor die plek. Ik wil niet per se op nummer 1, ik wil wel per se in een fijn samenwerkend team Nederland veroveren. Ik ga niet voor 1 zetel. Als we dingen goed doen, halen we er meer.

Verwacht van mij als je vertegenwoordiger in de Tweede Kamer straks niet een spreekbuis of doorgeefluik, maar een teamspeler die vertrouwt op zijn achterban. Iemand die leunt op de Piraten in het land, die zich actief laten vertegenwoordigen. Hoe cool zou het zijn als er straks Piraten in de Tweede Kamer zitten die via onze e-democracy tools zoals Loomio gewoon op alle dossiers samen met de achterban een mening vormen en dat daarna ook niet-Piraten met ons gaan meediscussiëren.

Aan de Piraten: ik heb vertrouwen gekregen in jullie. Als je denkt dat ik als je lijsttrekker de beste kandidaat ben, dan ben ik daarvoor beschikbaar en reken ik er op dat jij me helpt. Ik ben er klaar voor. Of Nederland daar klaar voor is? Ik heb geen idee. Ik hoop het, en hoop is wat me drijft. Er is maar één manier om er achter te komen, en dat is ‘me informeren’. Die slogan gaat me aan het hart en daarom in deze brief mijn vraag aan jou: wil je mij op één? Dan ben ik ook daarvoor beschikbaar, met alles wat ik in me heb. Ik ben maar vast begonnen; dit is géén onbegonnen werk.

Meer info over mij en mijn sollicitatie vind je ook op https://about.me/ricobrouwer.

 

Closing Pitch Rico na kiezen lijsttrekker op ALV: https://player.vimeo.com/video/173109301

Closing pitch Rico from rico on Vimeo.

 

Rico Brouwer op social media:

twitter-128 linkedin-128 vimeoSoundcloud-128Snapchat