Opiniestuk van Wietze Brandsma
Pas op voor de holle economische belofte van het TTIP verdrag
Pas op voor de holle economische belofte van het TAFTA/TTIP verdrag tussen de VS en de EU.
De claims over de economische impact van TTIP, zijn niet alleen zeer bescheiden, ze zijn fundamenteel misleidend. De in opdracht van de Europese Commissie gebruikte economische modellen, zijn van de soort die bekend staan als Computable General Equilibrium (CGE) modelling, en zijn berucht om hun vooringenomenheid. Ze kunnen gemakkelijk worden gemanipuleerd om de soort van de resultaten op te leveren die de onderzoeker wil verkrijgen. Ze overdrijven het potentiële voordeel van TTIP en bagatelliseren de mogelijke kosten.
Zelfs de meest optimistische prognoses voorspellen slechts 0.48% groei t/m 2027. Dit is dus maximaal 0,05% per jaar. Dat is onvoldoende voor groei van de werkgelegenheid. In meer realistische scenario’s is er sprake van 0% groei, of zelfs negatieve groei, wat zeker niet goed zal zijn voor de werkgelegenheid.
Daarnaast brengt TTIP ook nog kosten met zich mee. Deze kosten worden in het OFSE rapport geraamd op 47 miljard.
Een miljoen banen staan op de tocht
De modellen doen ook schattingen over “job displacement” – variërend van 400.000 tot 1,1 miljoen in de EU. Een miljoen banen staan op de tocht. Het CEPR schat de verwachte arbeidsverplaatsing door TTIP in Europa op zo’n 0,6 procent. Dit komt neer op 6 van de 1000 werknemers, of tussen de 430.000 en 1,1 miljoen mensen die (tijdelijk) werkloos zullen zijn.
Het arbitrage tribunaal – ISDS
De overeenkomst zal waarschijnlijk ook een arbitrage procedure bevatten, genaamd ISDS – het Investor to State Dispute Settlement. Dit stelt bedrijven in staat om een regering aan te klagen voor misgelopen inkomsten, ten koste van de de belastingbetaler. Soortgelijke bepalingen in andere handelsovereenkomsten hebben enkele opmerkelijke veroordelingen ten gunste van vennootschappen (zie grafiek) opgeleverd.
Intellectuele Monopoly’s
Beide verdragen CETA en TTIP gaan veel verder dan het afschaffen van de handelstarieven. Ze proberen markten te harmoniseren door tal van regels en voorschriften gelijk te trekken. Met deze akkoorden willen lobbyisten van grote multinationale bedrijven ook zogenaamde “intellectual property”, zoals patenten en copyright, welke in feite gewoon monopolies zijn, onder de noemer “investeringen” deze verdragen binnen rommelen. Dat heeft niets met vrijhandel te maken. De bedoeling van grote gevestigde stagnerende corporaties is om de markt af te schermen tegen kleine en middelgrote nieuwkomers, startups en die met innovatieve technieken waarde creëren voor de economie, en voor groei van de werkgelegenheid zorgen.
See how Google shuffles revenue around Europe to minimize taxes: http://t.co/RfDtDV8ZTN pic.twitter.com/6P0f8zMcpm
— Wall Street Journal (@WSJ) October 11, 2014
En natuurlijk zijn Intellectuele Monopoly’s het vehikel om belasting te ontwijken, voorbeelden zijn Apple, Google en Starbucks. De Europese Commissie vindt deze constructie een vorm van staatssteun. De commissie vindt het té toevallig dat de hoogte van de royalties zo sterk samenhangt met de winst. De Commissie vraagt zich af of het roosterrecept voor koffiebonen echt miljoenen euro’s waard is.
Hervorm copyright en patenten
Al in de jaren 1860 kwam het octrooisysteem onder vuur, met inbegrip van The Economist. Patenten, betoogden critici, verstikken toekomstige creativiteit doordat uitvinders op hun lauweren rusten. Recent economisch onderzoek ondersteunt dit.
Een uitgelekt hoofdstuk over Intellectual Property van de tegenhanger van TTIP, het TPP verdrag – het Trans-Pacific Partnership, bevestigd dat veel van de meest extreme bepalingen copyright er nog steeds in staan, en in sommige gevallen zelfs erger zijn geworden.
We roepen de nieuwe Eurocommissarissen Cecilia Malmström en Günther Oettinger op, om te zorgen dat er in geen miljoen jaar weer zoiets komt als CETA, TAFTA/TTIP en TISA. En ISDS en Intellectual Property uit TAFTA/TTIP en CETA te halen.
Frank Wijnans zegt
Sterker nog: De patenten zijn rond 1860 ook al eens afgeschaft in Nederland ( https://programma.piratenpartij.nl/index.php/Patenten ).
Matthijs zegt
Vergeet ook het onafhankelijke Capaldo rapport niet, wat op basis van het UN Global Policy Model voorspelt dat TTIP in Europa een kleine 600.000 banen gaat kosten en juist economische krimp gaat veroorzaken. (zie ook slide 10: http://www.slideshare.net/Matthijs85/ttip-how-multionationals-try-to-fool-civilians-again)
Wietze Brandsma zegt
De tekst van de publicatie was bijgewerkt tot december 2014. Inmiddels zin er weer meer bronnen met informatie over de handelsakkoorden.
Zoals van Paul Krugman: Dit is niet een handelsovereenkomst. Het gaat over intellectuele eigendom en geschillenbeslechting; de grote begunstigden zijn waarschijnlijk farmaceutische bedrijven en bedrijven die overheden aan willen klagen. Het beschermen van intellectueel eigendom betekent het creëren van een monopolie – dit introduceert een verstoring die de wereld een beetje armer maakt. Dus waarom heeft het handelsovereenkomst zo’n prioriteit? Intellectuele eigendom: gelekte tekst suggereert zeer sterk, zelfs draconische IP-regime over auteursrechten, patenten, pharma, etc. [PDF alert].
SunLioness zegt
In mijn optiek is juiste innovatie onontbeerlijk in de hedendaagse Maatschappij, met die kanttekening dat Back to the Future soms zeker een optie kan zijn.
Voor wie die opmerking niet begrijpt: bv. We, een groeiende wereldbevolking, verliezen dagelijks een enorm areaal aan grond, door erosie, door klimaat, door uitputting door gebruik van kunstmesten etc. Landbouwmethodes zijn een onbelicht plaatje. Tractoren en combines verdichten de grondlaag, Compacting, waardoor de grond op den duur vernield raakt. Het werkpaard blijkt op heel veel punten veel beter te scoren om te gebruiken in de landbouw. Dat lijkt terug naar vroeger…maar zou een goede oplossing kunnen zijn in de voedselproblematiek! GMO is een enorm gevaar wat gelukkig steeds meer onderkend wordt, maar ook daar doet helaas de Big Food lobby zijn werk weer bij deze overheid en dat terwijl wereldwijd GMO de voedselproductie enorm aantast en gronden compleet vernield om van onze gezondheid maar te zwijgen.
Kennis delen zal leiden tot meer transparantie en de discussie en innovatie aanwakkeren. TTIP is een groot gevaar voor projecten als dat van Gutenberg.
Een minister die denkt dat TTIP alleen maar over gezondheid gaat moet nodig bijgeschoold worden.
Piloot zegt
TTIP gaat over gezondheid:
FNV: meer kanker door vrijhandelsverdrag TTIP
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3930477/2015/03/28/FNV-meer-kanker-door-vrijhandelsverdrag-TTIP.dhtml
De politiek interesseert onze gezondheid helemaal niets als het er op aan komt. Keuze laten ze ons ook niet want volgens TTIP mag straks heel veel stiekem in producten (zonder op het label te vermelden) zodat u niet weet wat u eet. Het zal onze gezondheid schaden, onze banen, onze welvaart. Multinationals die niets goeds met ons voorhebben zullen de enige zijn die profiteren.
`
De piratenpartij zal hier NIETS in bereiken zolang ze hun eigen verwrongen standpunt over legale gedwongen bestraling van alle burgers niet begrijpen. Schadelijke Wifi en mobieltjes bestraling. Dat is namelijk minstens net zo erg en volledig vergelijkbaar. Als de piratenpartij de triggers van hun eigen stupiditeit kan ontrafelen weet ze ook hoe ze de politiek tegen TTIP kunnen overtuigen. (tenzij de piratenpartij alleen inhoudsloze goudzoekers naar pluche zijn)
https://piratenpartij.nl/privacy-is-een-voorwaarde-voor-democratie/
https://piratenpartij.nl/goedkoop-innovatie-stimuleren-superwifi/
Arwijn zegt
Hoe kunnen we dit stoppen? Ik wil geen fascisme meer.
Ik wil geen slaaf meer zijn aan de grillen van Megacorporaties en Banken.
Aquarius zegt
En we geven onze zeggenschap (voor zover we die nog hebben) helemaal weg. Onze regering is slechts een marionet van de top 200(?) grote bedrijven:
http://www.globalresearch.ca/the-ttp-and-ttip-trade-agreements-a-dystopian-future-in-which-corporations-rather-than-elected-governments-call-the-shots/5447643