Afgelopen dinsdag is het nieuwe regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en de Christen-Unie gepresenteerd. Helaas blijft het kabinet steken in het verleden, aldus de Piratenpartij. Voorzitter Vincent van der Velde: “Een visie op de veranderende rol van werk in de gedigitaliseerde samenleving, de crisis van het politieke systeem of het verankeren van burgerrechten in een veranderende wereld ontbreekt volledig.”
Tegenover de voorzichtige stappen die worden gezet richting een gekozen burgemeester staat het afschaffen van het referendum. Een broodnodige noodrem wordt hiermee van de bevolking afgenomen. De gevaren van de digitale revolutie worden uitvergroot maar de kansen die het internet biedt om mensen directe zeggenschap te geven over de overheid worden volledig genegeerd. Van der Velde: “Het kabinet loopt tien stappen achter op de maatschappij. Door dit visieloze akkoord loopt het vertrouwen in de politiek opnieuw een knauw op.”
Ook burger- en mensenrechten zijn bij dit kabinet niet veilig volgens de Piratenpartij. Vincent van der Velde: “Het is een grote overwinning dat een verbod op discriminatie op basis van seksuele gerichtheid en een beperking ook in de grondwet wordt opgenomen. Aan de andere kant is privacy slechts een voetnoot in dit regeerakkoord, en wordt met de invoering van de sleepwet (WIV) en ruimere mogelijkheden voor het bewaren van persoonsgegevens een zoveelste aanval op digitale burgerrechten gedaan.” Door gemeentes te verbieden kwetsbare asielzoekers zelfs met een sobere bed- bad- en broodregeling op te vangen schendt het kabinet de mensenrechten en laat het de meest kwetsbaren in Nederland aan hun lot over.
De Piratenpartij zal het nieuwe kabinet kritisch volgen en vanuit de steden blijven strijden voor een open, toekomstgerichte, inclusieve en democratische maatschappij.
Reinier Bakels zegt
Wat grondrechten betreft is ons land een achterlijk land. Onze grondwet is niet eens bindend! Elk beschaafd land heeft een constitutionele rechter die ingrijpt als politici grondrechten niet respecteren. Maar Nederland niet. En in de VVD leeft het misverstand van “het primaat van de politiek”, d.w.z. dat je politici niet lastig moet vallen met grondrechten omdat ze per definitie altijd gelijk hebben. De sleep(net)wet is een mooi voorbeeld van het tegendeel.
Of we wat hebben aan een gekozen burgemeester weet ik nog niet zo zeker. De rol van de burgemeester in het Nederlandse bestel is beperkt, en gelukkig maar, want steden zijn er niet alleen voor hun inwoners. Toen ik een burgemeester kon kiezen bleef ik weg: ik kende de kandidaten niet, en had ook weinig zin me in ze te verdiepen.
Wilders scoort omdat hij als enige begrijpt dat veel mensen een hekel hebben aan politiek.