Op woensdag 21 maart hebben we een stap tégen de surveillancestaat gezet door tegen te stemmen in het referendum over de Wiv. Voor het eerst zei de bevolking van Nederland STOP tegen de overheid die steeds minder laat zien en steeds meer wil weten.
Dit referendum ging niet over soevereiniteit, zoals bij die Europese grondwet en het ging niet om een verdrag met een ander land. Hier ging het rechtstreeks om je burgerrechten. Hoewel een stem op het referendum niet genoeg is om ze te beschermen, is het wel een begin.
https://verbeterdewiv.petities.nl
Teken je de petitie die oproept om de weggestemde Wiv2017 in te trekken, zoals de referendumwet voorschrijft? Het bevat ook meteen de grootste bezwaren die in een nieuwe Wiv moeten zijn weggenomen. Wil je daarom de petitie delen in jouw netwerk en iedereen vragen haar te tekenen?
Dit referendum was niet het laatste, maar was een eerste stap. Deze petitie is de tweede. Als het nodig is, gaan we daarna via de rechter naar het Malieveld en het Binnenhof.
Dit referendum ging als eerste over je recht op privacy. Omdat dit mogelijk het laatste raadgevend referendum was, ging het óók over de uitholling van dat andere kernpunt: directere democratie.
Op 21 maart zei Nederland tegen Rutte: ‘Je hebt het niet goed gedaan, we willen dat jullie je werk opnieuw – en dit keer beter – gaan doen’. De opkomst en uitslag in bijvoorbeeld Groningen en Leeuwarden (waar niet werd gestemd op de gemeenteraad), was helder. Een grote opkomst en een stem TEGEN de Wiv.
Het advies aan Mark Rutte was met het Oekraïne-referendum ook duidelijk. En hoewel er werd gehoord (‘we horen wat je zegt’), werd er toen niet geluisterd. Er werd geen uitvoering aan de referendumwet gegeven.
Wat er was aan vertrouwen (assume good faith), kwam onder druk te staan. De ‘raad’ die we in Nederland gaven in dit referendum over de Wiv was daarom luider en dit keer ook vanuit wantrouwen gegeven. Gaat Rutte twee jaar wachten op een evaluatie, zoals in zijn regeerakkoord staat? Dan helpt aan het herstel van vertrouwen geen referendum meer, afgeschaft of niet.
We spreken ons vertrouwen in volksvertegenwoordigers eens in de paar jaar uit, als we gaan stemmen. Bij deze stemronde was in een aantal plaatsen de opkomst voor het referendum hóger dan die voor de gemeenteraad. Dat is een alarmbel, want als mensen wél in een referendum stemmen maar niet op volksvertegenwoordigers en wanneer ondertussen gekozen politici het referendum afschaffen in plaats van verbeteren, dan is het mandaat van de oude politieke garde weg.
Als volksvertegenwoordiger moet je bij iedere gelegenheid de dialoog met de burgers zoeken. De uitslag van dit referendum én die van de gemeenteraadsverkiezingen laten zien dat het de kernpunten van de Piratenpartij zijn waar de volgende verkiezingen over zullen gaan:
- Burgerrechten — privacy voor burgers in plaats van afluisteren met een sleepnet
- Open en inzichtelijke overheid — transparantie voor bestuurders in plaats van afgeluisterde data ongeanalyseerd doorgeven aan het buitenland
- Democratie en invloed burger — dialoog met de burgers in plaats van afschaffen van het referendum
- Vrijheid van informatie — open toegang tot alle informatie, in plaats van censuur door de staat en grote bedrijven met nepnieuws
Aan Mark Rutte: Nederland stuurt je nu wéér met raad na een referendum terug naar de tekentafel. Dit is een laatste kans om te laten zien dat je de dialoog wél kunt voeren. Niet alleen voor je eigen geloofwaardigheid, maar voor die van onze representatieve democratie. Pak die kans door dit keer niet de voorstanders, maar juist je kritische tegenstanders te betrekken bij het verbeteren van de Wiv. Maak deze wet beter samen met de experts vanuit de samenleving zoals die van de Piratenpartij, van Bits of Freedom en Amnesty International. Laat aan Nederland zien hoe je dat doet. Dit jaar nog, niet over twee jaar.
Eens in de paar jaar sturen we de Tweede Kamer terug naar de tekentafel. Dan stemmen we opnieuw op onze volksvertegenwoordigers. Hoe VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het dit keer doen hebben we inmiddels al wel gezien: zij hollen de democratie uit door het referendum af te schaffen in plaats van te verbeteren. De vorige regering met VVD en PvdA tastte onze grondrechten aan – zonder te luisteren naar de zorgen uit de samenleving – door die slechte Wiv aan te nemen.
De Piratenpartij strijdt vóór een transparante overheid en tégen een overheid die willekeurig burgerdata verzamelt. Wil je weten hoe de Piratenpartij dat doet? #informeerjezelf. Onze kernpunten staan hier. In meer dan veertig landen is er een Piratenpartij, in IJsland is ze één van de grootste van het land. Help je mee? Dan laten we het in de Tweede Kamer zien. Het duurt niet lang meer voor we opnieuw gaan stemmen in Nederland.