Marihuana is er, in een of andere vorm, altijd geweest bij de mens, al duizenden jaren. Maar na al die tijd is er nog steeds veel publiek debat over wat precies de risico’s en de voordelen van wiet zijn. Een nieuw rapport van de Amerikaanse National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine bevestigt wat eerdere studies hebben gevonden: er is ‘overtuigend bewijs’ dat marihuana goed is voor de behandeling van chronische pijn, en ook dat marihuana effectief is voor de behandeling van door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en braken.
Reguleren van cannabis, de juiste manier om met drugs om te gaan
Vandaag de dag zijn er landen over de hele wereld die voor deze drug een licentie geven voor medische doeleinden, en er zijn er een paar die nog verder gaan. Die hebben, net als het Britse weekblad The Economist, betoogd dat legalisering beter is dan een verbod, en dat dit het begin van het einde van de zinloze oorlog tegen wiet zal betekenen. Legaliseren ontneemt de georganiseerde misdaad de op een na grootste bron van inkomsten, terwijl het de consument beschermt en van hen eerlijke burgers maakt.
De aarde heeft talent
Prestaties die het meeste lof verdienen zijn baanbrekende hervormingen die niet alleen een enkele natie verbeteren, maar die als ze navolging vinden, de hele wereld ten goede komen. Uruguay heeft in 2013, als enige, een wet gemaakt om de productie, verkoop en consumptie van cannabis te legaliseren en te reguleren. Daarom heeft de The Economist, als eerste, in een nieuwe serie, Uruguay tot land van het jaar 2013 uitgeroepen. Dit is een beleidswijziging die zo overduidelijk verstandig is, criminelen buiten spel zetten waardoor de autoriteiten zich kunnen concentreren op ernstiger misdrijven, een stap die echter geen enkel ander land tot dan toe gezet heeft. Als anderen zouden volgen, en andere verdovende middelen werden opgenomen, zou de schade die dergelijke drugs aanrichten op de wereld drastisch worden verminderd.
Colorado zet de eerste stap in Amerika
Op 1 januari 2014 is de Amerikaanse staat Colorado de eerste rechtsmacht, waar ook ter wereld, geworden om toezicht te houden op een legale, gereguleerde markt voor recreatieve marihuana. Volgens de laatste fiscale gegevens van het Department of Revenue heeft Colorado voor $ 1,3 miljard aan marihuana verkocht in 2016. Dat is hoger dan de ruwweg $ 996 miljoen aan marihuana-inkomsten in totaal gemeld aan de staat in 2015. De opwaartse trend voor de verkoop van marihuana zet zich waarschijnlijk voort in 2017.
Canada treft maatregelen om cannabis te legaliseren en strikt te reguleren
In Canada is medische marihuana legaal sinds 2001, en sinds 2013 is de teelt en verkoop in licentie uitbesteed aan bedrijven. Premier Justin Trudeau‘s regering heeft ook plannen aangekondigd om recreatief gebruik te legaliseren in 2018. Sinds 5 april 2017 is het er mogelijk om via het eerste cannabis-beursfonds ter wereld te investeren in cannabis.
Drugs in Europa
Liberaal drugsbeleid verspreidt zich over Europa. Maar sommige early adopters blijven achter. Tegenstanders van legalisering van drugsgebruik hebben altijd betoogd dat het zal leiden tot meer gebruik, of dat soft drugs zoals cannabis de toegangspoort zijn tot hard drugs. Bewijs voor beiden is wankel. Cannabisgebruik ligt in Nederland rond het gemiddelde van de Europese Unie; in Portugal is het veel lager. De Fransen, die een van de strengste cannabis wetten hebben (gebruikers kunnen tot een jaar gevangenisstraf krijgen of een fikse boete), zijn de grootste gebruikers in de EU. Nadat Portugal lichtere maatregelen ingevoerd had, is het cannabis gebruik onder jongeren licht gedaald; op andere plaatsen die lichtere straffen hebben ingevoerd daalde het sterk.
Succesvol drugsbeleid in Portugal: behandelen, niet straffen
In 2001 kwamen kranten over de hele wereld met beeldende rapportages over verslaafden van het injecteren van heroïne in de groezelige straten van een sloppenwijk in Lissabon. De plaats kreeg de naam van Europa’s ‘meest beschamende wijk’ en ‘ergste drugs getto’. Deze lugubere berichtgeving gaf aanleiding tot het besluit van de regering om het persoonlijk gebruik en bezit van alle drugs, met inbegrip van heroïne en cocaïne te decriminaliseren. Sommige conservatieve politici stelden de decriminalisering aan de kaak als “pure waanzin”.
Maar na alle furore werd de drugswetgeving grotendeels vergeten door de internationale en Portugese pers – tot 2009, toen het Cato Institute, een libertaire Amerikaanse denktank, een onderzoek publiceerde van het nieuwe beleid: “Drug Decriminalisation in Portugal: Lessons for Creating Fair and Successful Drug Policies“ (pdf). De bewijzen uit Portugal sinds 2001 zijn dat de decriminalisering van drugsgebruik en het bezit ervan voordelen heeft en geen schadelijke bijwerkingen. Nu wordt het Portugese drugsbeleid geroemd als voorbeeld voor andere landen.
Politiek is het wietbeleid vastgelopen in Nederland
Door het sluiten van coffeeshops gaat de handel de straat op. Ook de maatregel met de wietpas is mislukt: deze werd de facto weer afgeschaft. Het softdrugsbeleid is juridisch en bestuurlijk uitgelopen op een farce. Het is bewezen niet effectief, niet doelmatig, moeilijk handhaafbaar en kostbaar.
Juridisch commentator Folkert Jensma in de NRC: “Criminaliteit is altijd deel van een breder sociaal vraagstuk dat om langere adem en een bredere aanpak vraagt. En helaas vrijwel nooit een moreel probleem dat met kanseltaal en repressie ‘opgelost’ kan worden.”
De Piratenpartij wil volledige legalisatie
De Piratenpartij wil een op feiten gebaseerd cannabisbeleid in Nederland (en in de rest van de wereld natuurlijk). 35 gemeenten hebben op 31 januari 2014 het manifest Joint Regulation ondertekend dat ervoor pleit de teelt van softdrugs te reguleren. De Piratenpartij wil productie en handel van drugs waar mogelijk reguleren, en cannabis volledig legaliseren.
Tegenstrijdige drugswetgeving kan ernstige problemen opleveren
Komiek John Oliver legt uit waarom tegenstrijdige drugswetgeving ernstige problemen kan opleveren. Volgens hem is legaliseren van marihuana, een product dat hij “kattenkruid voor mensen” noemt, iets waar je serieus aandacht aan moet schenken. En hij bestempelt de oorlog tegen drugs als volkomen ‘zinloos’.
Een groeiend aantal landen laat het verbod vallen. Wat zijn de gevolgen?
Tegenwoordig zijn er een groeiend aantal jurisdicties die de verkoop van cannabis legaliseren voor recreatief gebruik. Legaliseerders beweren dat gereguleerde markten de consument beschermen, de politie geld besparen, belastinginkomsten verhogen en criminelen buiten spel zetten als ook de vrijheid vergroten. Hoewel het nog jaren zal duren voordat een aantal van deze claims kan worden getest, lijken de eerste resultaten bemoedigend: er is een grote hap genomen uit de markt van de maffia, duizenden jongeren zijn een strafblad bespaard gebleven en honderden miljoenen rechtmatig verdiende dollars worden belast. En er is tot nu toe geen explosie van de consumptie geweest, noch van drugsgerelateerde criminaliteit.
Hermen Wassink zegt
Ik lees haal uit dit stuk twee dingen; -uiteenzetting van de medicinale werking van Cannabis en -partijstandpunt van de Piratenpartij waarbij die beweerdelijke medicinale werking geen eis lijkt te zijn bij legalisatie. De Piratenpartij zou er daarom beter aan doen om te stellen dat zij op basis van het zelfbeschikkingsrecht de burger vrij laten om te roken, alcohol te gebruiken of te blowen.
Daarom mag wat mij betreft het ‘medicinale sausje’ achterwege blijven. Piratenpartij is voor legalisatie van softdrugs. Punt gemaakt, helder voor de kiezer.
Freddy van Duinen zegt
Dat zou idd helder zijn maar veel mensen hebben last van tunnelvisie van de propoganda van vroeger, en dus nog steeds denken dat alcohol geen kwaad kan en dat wiet gevaarlijk is.
Ik vind dat naast dit nog zelfs openlijk aangegeven zou moeten worden dat hierdoor hennep ook legaal wordt! Want die plant is pas echt veelzijdig en goed voor de economie (mits we die massaal gaan telen voor alle industriële doeleinden)
Frank Wijnans zegt
Wat draai jij het verhaal van Hermen om zeg. Op de stelling dat het zelfbeschikking is, reageer jij met allerlei onzinclaims. Hennep wordt gewoon industrieel gekweekt, dat zijn andere rassen.
Ook de “alcohol is slecht, wiet is goed”, is typisch zo’n propagandaclaim: het zou betekenen dat wiet het enige medicijn is dat niet gevaarlijk is (zelfs paracetamol vernielt je nieren met een overdosis).
Maar ongezond zijn is geen reden voor een verbod: gaan we lijm en benzine verbieden omdat je high wordt als je het snuift?
de Landoptimist zegt
Het medische kantje staat inderdaad wel een beetje dwars. Zeker bij cannabis.
Eén van de felste tegenstanders van legale wiet was een professor in de psychiatrie, die zijn patiënten moest oplappen die na te veel te blowen waren doorgedraaid. Hij kon dan ook niet begrijpen dat zijn patiënten bleven blowen. Pas toen hij erachter kwam dat de wiet bij dezelfde patiënten hielp in kleine dosis, is hij voorstander van medi-wiet, maar uiteraard gereguleerd.
Kortom, medische wiet zou eigenlijk als medicijn moeten worden behandeld. Niet verboden, maar ook niet zo vrij als dat andere medicijn dat snoepgoed geworden is (coca cola).
Recreatieve wiet zou wat mij betreft volkomen legaal mogen worden, maar dat is een andere discussie.
Martijn Lievaart zegt
Eens met Hermen Wassink, maar ik was blij om te zien dat de medische claims beperkt bleven tot de werkelijke claims. Te vaak worden dergelijke verhalen opgeblazen, blij dat de PP daar niet aan meedoet.
Tijn zegt
Met de regulatie van de kweek zet je wellicht de georganiseerde misdaad buitenspel, bescherm je de consument, maar degene die voor eigen gebruik of een extra zakcent een aantal plantjes heeft blijft vogelvrij. Van complete legalisering is in het Joint Regulation manifest dus geen sprake…
Bernard zegt
De wiet die nu in de coffeeshop’s ligt is vaak bevuild met pesticide en andere zooi ik kweek buiten puur natuur dat moet legaal kunnen
h rijk zegt
heb je geld heb je goede drugs en kun je je laten schoonspoelen in klinieken
ook kun je organen kopen via china
de westerse wereld is een denk VVD VOC fout