Kinderen hebben ook recht op privacy – sorry is niet genoeg

Gepubliceerd op door | 1 reactie
RTL Nieuws is naar buiten gekomen met het verontrustende feit dat de privé gegevens van 1800 kwetsbare kinderen op straat liggen. De gegevens variëren van schoolroosters en adres tot aan aanwijzingen over ziektes en beperkingen. Bij de aanbesteding van openbaar vervoer maken gemeentes gebruik van Tendernet, een website waarop bedrijven een bieding kunnen doen op opdrachten van de overheid. In de tenders voor leerlingvervoer worden er op die website ook rittenlijsten verstrekt.
Op die rittenlijsten staan de namen van de kinderen, schoolroosters, geboortedata en het soort onderwijs waardoor een kind vervoer nodig heeft. Denk niet “gelukkig doen de meeste gemeentes het wel goed” want 21 gemeentes die onzorgvuldig omgaan met privacygevoelige gegevens, van kinderen nota bene, is ongehoord. 
De Autoriteit Persoonsgegevens formuleert het nog voorzichtig: “Wij twijfelen over de noodzakelijkheid van de publicatie van deze persoonsgegevens.” Wij zullen het iets minder subtiel zeggen. Dit is een asociale schending van de rechten van alle getroffen kinderen. De beleidsmakers van deze gemeentes moeten zich eens goed afvragen of ze wel in een publieke functie thuis horen. We hebben een kinderombudsman, mailen jullie ook mee?
Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Eén reactie op "Kinderen hebben ook recht op privacy – sorry is niet genoeg"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.