De meeste mensen hebben wel van de vrije software gehoord (“Free software, free as in freedom”). Deze software komt uit de beweging die dertig jaar geleden al bang was dat we de zeggenschap over onze eigen computers zouden kwijtraken. Deze angst is nu actueler dan ooit.
Zelfs Mozilla introduceert DRM-ondersteuning in Firefox. DRM is wat er voor zorgt dat jouw computer alleen doet wat de leverancier (meestal van ‘content’) wil. Hierdoor raak je essentiële zeggenschap kwijt. Vorige maand is de richtlijn om DRM aan banden te leggen gesneuveld in het Europees Parlement. Hierdoor kan het gaan gebeuren dat het omzeilen van DRM verboden wordt. Zo’n verbod zou niet alleen een inbreuk zijn op het eigendomsrecht van computers, het zou met de huidige digitalisering het einde betekenen van het sleutelen aan de eigen auto of trekker.
De nieuwste poging om de computer van je over te nemen komt van Microsoft: Windows 10. Nu gunnen wij iedereen een eigen keus, en weten we dat er zinloze discussies gevoerd worden over besturingssystemen, maar toch heeft de Free Software Foundation (FSF) een paar belangrijke punten.
De FSF is natuurlijk bevooroordeeld omdat de Windows-broncode geheim is en de FSF is een voorvechter van leesbare broncode. Zij vinden dat software controleerbaar moet zijn (al is dat geen garantie voor werkende software). Maar ze hebben gelijk dat Microsoft de zeggenschap overneemt van je computer door de automatische updates verplicht te stellen in Windows 10.
Het programmeren is de technische discipline waar de meeste fouten ingebouwd worden, dus een soepel updatesysteem is prijzenswaardig, maar Microsoft heeft een twijfelachtige reputatie. De kans dat de updates (voor Microsoft) ongewenste software verwijderen, NSA-achterdeuren inbouwen, in jouw privégegevens gaan wroeten of DRM op jouw computer zetten, is vrij reëel. Het is daarom tijd om Windows vaarwel te zeggen.
Gelukkig heeft de PC de mogelijkheid om het besturingssysteem te verwisselen, al zijn er ook pogingen geweest om dat te ‘verhelpen‘. Er zijn genoeg alternatieven, maar voor de meeste is er niet zo veel software beschikbaar. Als je meer wilt gebruiken dan de browser en het office-pakket, kom je meestal toch bij Linux uit; het systeem met de meeste applicaties direct onder de knop in het installatieprogramma.
Daarom: bevrijd je computer, installeer Linux!
David van Deijk zegt
Bij Xbox, de spelletjes console serie van Microsoft is het ook al meer dan eens gebeurd dat de harde schijf gewist werd met de installatie van updates.
Alle foto’s en andere dingen die mensen verzameld hadden waren verwijderd. Uiteraard werd hierbij verwezen naar de licentie overeenkomst waar mensen op “I agree” hadden geklikt.
krissie zegt
kan ik een vertaling voor niet nerds krijgen? het zal vast belangrijk zijn maar ik snap er niets van.
David van Deijk zegt
vroeger was het zo dat als je een product kocht je daarmee het recht had om er zelf aan te sleutelen. zelf je tv reparereren of een extra glijdertje op je mixer bouwen. Dit gold ook voor computer software. De broncode kwam in de meeste gevallen met software mee.
Tegenwoordig is het steeds vaker zo dat fabrikanten beweren dat jij niet het product koopt maar slechts in bruikleen hebt.
Bij software lijkt het zelfs een uitzondering te worden dat de broncode uberhaupt beschikbaar is op een manier die zelf sleutelen toestaat.
Nou denk je misschien: “wat heb ik er aan als leek, ik zou toch nooit sleutelen in de software? ”
Een computer is een veel machtiger apparaat. Het kan allerlei dingen die jouw als gebruiker schade toe brengen. Zoals het weggooien van bestanden, verspreiden van documenten die jij voor jezelf had willen houden etc etc.
Ook al kan je niet zelf sleutelen, je kan je auto naar iedere garage brengen. Bij de DRM constructie heb je een soortgelijke keuze niet. Je bent totaal afhankelijk van de fabrikant, niemand anders kan je helpen. En er is geen enkele manier om de fabrikant te dwingen jouw probleem op te lossen.
Met vrije software kan je met je probleem naar iedere softwarereparateur stappen en een offerte voor de oplossing aanvragen.
David van Deijk zegt
https://www.techdirt.com/articles/20150513/18001030993/john-deere-clarifies-trying-to-abuse-copyright-law-to-stop-you-owning-your-own-tractor-because-it-cares-about-you.shtml
Hier een voorbeeld van een tractor fabrikant die zegt dat jij niet de eigenaar bent, omdat zij copyright op de tractor.
Kamminga zegt
Eh ja, want je switcht als niet heel technisch onderlegde gebruiker zomaar even van Windows naar Linux… Hebben jullie daar een how-to van?
thijs markus zegt
De pp niet, maar het internet staat er vol van.
Als je googled op “how to install linux” vind je zo een hele lijst aan artikelen, stap-voor-stap handleidingen, youtube tutorials en noem maar op.
Als Nederlands een must is, komt er op “hoe linux te installeren” ook nog een hele lijst te voorschijn.
Frank Wijnans zegt
En na het installeren is het gewoon Libreoffice aanklikken in de plaats van Word, en klaar is kees.
Alle software die je kunt downloaden is gewoon voor Linux beschikbaar.
Het is wel zo dat iedere variant van Linux zijn eigen “play-store” heeft (sommige al 20 jaar), daarom heten ze ook distributies: het is het distributie-systeem voor software dat het verschil maakt.
fendi zegt
Het valt echt heel erg mee om over te stappen. Neem er even de tijd voor en ga rustig door de tutorials heen. je zult zien dat het meevalt en als je vragen hebt, kun je altijd terecht bij een van de fora.
Arwijn zegt
Ik houdt lekker Windows 7, en wanneer die niet meer werkt ga ik over op Linux.
Alex Haan zegt
Hopelijk kan dat zo lang gerekt worden dat alle/genoeg spellen daar ook echt goed op draaien.
Jonathan zegt
Tegenwoordig is het issue van spelletjes ook stukken minder. door SteamOS worden steeds meer spellen geport naar linux.
http://store.steampowered.com/browse/linux/
Linux is redelijk volwassen geworden, ook op dat gebied.
Jasper den Ouden zegt
Hmm, wat staat er in de TOS? Volgens mij is dat ook niet echt niets. … kan de link niet zo snel vinden..
Piet Piraat zegt
Bij het stripje van XKCD hoort een bronvermelding te staan..
Robert van der Peijl zegt
Dat waren we vergeten te doen; bedankt voor het melden! Aangepast. 🙂
Enzi zegt
DRM werkt alleen op de mensen die toch al niet weten hoe hacking en cracking werkt. De mensen die betalen krijgen problemen en de hackers slopen het er uit. Zonden van de tijd en ruimte. Content kopen moet zo makkelijk en eerlijk zijn dat het de prijs waard is dan stopt “illegaal” downloaden van zelf.
Frank Wijnans zegt
Het belangrijkste probleem met DRM is, dat het breken er van je allerlei problemen op kan leveren: ge”brickte” hardware, en als de voorvechters helemaal hun zin krijgen boetes.
Dat leveranciers hun klanten pesten is gewoon slechte handelsgeest. Dat ze daarvoor ons recht om zelf aan onze apparaten te sleutelen inperken, is wat mij betreft fundamenteler.