Eindelijk een reactie van het kabinet: de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) zal worden aangepast! Hoera! Aangepast? Op zijn best cosmetisch.
Met de bekendmaking is de inhoudelijke aanpassing dat de bevoegdheden van een sleepnet in wetgeving wordt vastgelegd in plaats van de oorspronkelijke tekst die neerkwam op de inschatting van inlichtingendiensten en minister. Hiermee heeft de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) wel een klein beetje extra houvast om te toetsen.
Het delen van data met buitenlandse diensten mocht met Wiv 2017 ook pas nadat een wegingsnotitie gemaakt zou zijn. De toezegging waar het artikel op de NOS website aan refereert, is dat er ook in de wegingsnotitie moet staan of een land waarmee we willen delen gelijkwaardige democratische waarden heeft. Het bezwaar tegen delen van data met het buitenland gaat echter veel verder dan dat, er mag bijvoorbeeld nog steeds ongeanalyseerde data doorgestuurd worden naar andere landen.
Het opslaan van gegevens duurt nu in plaats van één maximale periode van drie jaar, drie periodes van één jaar, waarin na ieder jaar een nieuw evaluatiemoment komt. Dit wordt echter slechts in een beleidsregel vastgelegd, niet in de wet. Niet echt een verandering
Hiermee zijn de grootste pijnpunten niet benoemd, laat staan verholpen:
- Sleepwet mag nog steeds (alleen de voorwaarden worden iets beter vastgelegd);
- Geheime DNA databank mag nog steeds;
- Melding beveiligingslekken (0-days) hoeft nog steeds niet;
- Hacken van derden (onschuldigen) mag nog steeds;
- Het realtime gebruiken (en onder voorwaarden hacken) van databases van derden mag nog steeds;
- Een minister mag het advies van Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die de controle achteraf verzorgt, nog steeds negeren;
- Betere bescherming medische gegevens ontbreekt;
- Betere bescherming journalisten ontbreekt.
- Maximale bewaartermijn van ongefilterde data (die ook gedeeld mag worden met buitenlandse diensten) is nog steeds drie jaar.
En vergeet niet, vóór de wet is er steeds geroepen ‘we moeten per glasvezeltje in een wijkcentrale kijken wat we kunnen tappen’. Nadat de wet was aangenomen bleek dat ‘nepnieuws’ , toen duidelijk werd hoe tappen wel in zijn werk gaat. We gaan namelijk (grootschalige) tappunten plaatsen bij providers en internetknooppunten. “Elk jaar wordt er één aftaplocatie ingericht, ergens bij een provider of internetknooppunt.”
Wij staan voor echte verandering en een substantiele verbetering van de Wiv. Wil je dit ook? Teken de petitie op: https://verbeterdewiv.petities.nl/Achtergrond en doel van de petitie: https://piratenpartij.nl/petitie-verbeter-wiv/