Donderdag 25 gemaakt dat vanaf 1 anuari voor tenminste jaar uitgebreid word naar andere apparaten met de bedoeling meer geld op te halen om de content industrie te compenseren voor gemiste inkomsten. De Piratenpartij is hier op tegen.
ktober heeft Fred Teeven bekend Dinsdag 16 oktober heeft het Instituut voor Informatierecht (IVIR) samen met het CentERdata een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat downloaden weinig schade toebrengt aan de entertainment industrie aarbij word opgemerkt “Downloaden uit illegale bron en de legale consumptie van muziek, films, series, games en boeken gaan dus hand in hand. Dat geldt ook het bezoek van bioscopen en concerten en de aanschaf van merchandise. Consumptie van het legale en illegale aanbod sluiten elkaar niet uit: wie actief bezig is met muziek, films en series, games of boeken, zal meer downloaden uit illegale bron, maar zal ook meer legaal consumeren en meer afgeleide producten afnemen.”
“Wij als partij zijn dan ook van mening dat het downloadprobleem een zelfaangepraat probleem is van de entertainment
industrie. Juist de beste klanten van die industrie worden door dezelfde industrie aangepakt en zwartgemaakt oor alle wetgeving die nu ingevoerd word , worden alle nieuwe ontwikkelingen tegengegaan waardoor nieuwe verdienmodellen en initiatieven de kop in worden gedrukt” ldus bestuurder Kees Hendrikse . “De opkomst van het internet heeft consument en artiest in staat gesteld weer direct met elkaar in contact te komen waarbij de consument weer de baas is en zelf kan bepalen wat en hoeveel geld iets waard is en niet langer meer afhankelijk te zijn wat de industrie bied at artiesten daarvoor vergoeding ontvangen vinden wij logisch, maar we willen graag de consument en artiest alle vrijheid geven om daar een weg in te vinden zonder inbreuk op priv cy van individuen om maar controle te kunnen uitoefenen of wetgeving die monopolies waar niemand echt baat bij heeft.”De Piratenpartij
t dat een vrij internet juist veel mogelijkheden voor artiesten bied tot het verkrijgen van meer inkomsten, de communicatie met fans te verbeteren en artiesten juist meer vrijheid bied in hun creativiteit. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan bands die hun muziek gratis online verspreiden in de hoop nieuw publiek te trekken naar optredens of meer merchandise te verkopen, striptekenaars die gratis online strips uitgeven met een donatieknop erbij met de vraag aan hun lezers te doneren en eventueel ook merchandise te verkopen en softwaremakers die via crowdfunding financi n verzamelen om een stukje software te ontwikkelen waar mensen voordeel mee hebben.Wij zien ook dat die modellen nu al ontwikkeld worden en dat sites zoals The
irate ay een centrale rol kunnen spelen in het promoten van artiesten. Er is een verschuiving gaande waarbij er afscheid genomen word van oude verdienmodellen waarbij bepaalde bureaus veel macht hadden en daar dan ook het meeste geld uit afroomde naar een nieuw tijdperk waarbij de consument de vrijheid heeft om zelf te bepalen wat, waar en wanneer iets geconsumeerd word en welke vergoeding hij daarvoor over heeft. Wetgevingen zoals het downloadverbod en thuiskopieheffing zijn niets anders dan onderdeel van de strijd van de huidige reuzen die hun macht niet kwijt willen raken en daarmee hun inkomsten verloren zien gaan. waarbij wij vrijheid zien voor de burgers van Nederland om te i en en te luisteren wat men wil en aarbij de artiest een marktconforme vergoeding krijgt voor de werken die zij leveren. Daar strijden wij ook voor, via voorlichting, politiek en in de
Tim zegt
Hoewel ik het eens ben met “wetgeving die monopolies in stand houdt” en “de huidige reuzen die hun macht niet kwijt willen raken en daarmee hun inkomsten verloren zien gaan” vraag ik me af hoeveel praktijkervaring jullie hebben met de alternatieven waar jullie het over hebben.
Kennen jullie artiesten die op deze manier hun brood verdienen en hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Ik kan me niet voorstellen dat meer dan een enkele artiest rond kan komen van een donatie knop (en dan bedoel ik niet de voorbeelden van die 1% die het wel lukt).
In mijn ogen zijn de opbrengsten te laag om rond te komen op het moment dat de consument helemaal zelf mag bepalen wat hij betaald, daarvoor is de impuls te klein en zal er denk ik toch een minimale prijs gevraagd moeten worden door de maker (waar overigens natuurlijk niets mis mee is).
brinkie zegt
Ik stel voor om ook op iedere douchekop een heffing van 5 euro te doen, vanwege de gemiste inkomsten wegens zingen onder de douche.
Feralis zegt
hmmmm kunnen ze bij Brein een nog grotere TV kopen die ze nu ook al hebben staan. Past goed bij de marmeren vloeren…
Libertarier zegt
Wellicht een idee om daad bij woord te voegen. Een hoop mensen zijn het zat. Zeker de IT’ers die graag hardware kopen (en opslag capaciteit meekomt).
Vorm een stichting om te zien of je hier tegen kunt protesteren. Ludieke acties of mazen in de wet om die achterlijke heffing tegen te gaan.
Brein en st. thuiskopie hebben geen bestaansrecht.