Red het medisch beroepsgeheim

Deze wet gaat tegen de Grondwet in en is een aanslag op onze persoonlijke levenssfeer

Beste Eerste Kamerlid,

Om elf miljoen euro aan fraude te bestrijden rondom zorgverzekeringen, wil onze regering de wet aanpassen om medische gegevens van 16,8 miljoen personen vrij te geven en hiermee het medisch beroepsgeheim effectief laten verdwijnen.

https://www.flickr.com/photos/92419097@N00/373658641/
cc-foto: baijg

Naast uw wetgevende functie heeft u ook een controlerende functie. In tegenstelling tot veel landen hebben wij hiervoor geen constitutioneel hof. Wel hebben wij bewust uw Huis aangehouden in de grondwetswijziging van 1848. “Niet in het stichten van het goede, maar in het voorkomen van het kwade”… Door deze controlerende functie toe te wijzen aan de Eerste Kamer, is hiermee de Eerste Kamer de laatste verdedigingslinie geworden tegen wetgeving die voor de samenleving ontoelaatbaar is. Hier heb je zo een wet: met Kamerstuk 33 980 is er een wet die niet door de beugel kan.

Deze wet gaat tegen de Grondwet in en is een aanslag op onze persoonlijke levenssfeer. Daarnaast is niet duidelijk hoeveel fraude deze maatregel zal voorkomen. U bent de laatste kans om deze wet tegen te houden voordat onze gegevens op straat liggen. Het medisch beroepsgeheim is een belangrijk recht. Om ervoor te zorgen dat iemand met psychische klachten hulp zoekt, om ervoor te zorgen dat iemand met een soa naar een dokter toe gaat. Omdat je weet, dat alles wat je tegen je behandelaar zegt, tussen jou en je behandelaar is en moet blijven.

Dit beroepsgeheim mag niet worden aangetast. Niet door een verzoek vooraf waar je min of meer gedwongen wordt om aan mee te werken, of door een melding achteraf. Het is belangrijk dat je te allen tijde je huisarts of psycholoog kan vertrouwen. Zonder dat je bang hoeft te zijn dat er buiten je behandelaar anderen bij je gegevens mogen, en je daarom broodnodige hulp niet meer durft of wilt opzoeken. Dit wetsvoorstel is dan ook een regelrechte aanslag op de volksgezondheid.

Tijdens het aantreden als Eerste Kamerlid heeft u een eed moeten afleggen. Daarnaast moet u zonder last stemmen. Daarom doen wij een appèl op uw eer en geweten, en vragen u deze wet te verwerpen. Want is ons medisch dossier echt 65 cent per persoon waard? Of juist onbetaalbaar?

Alvast bedankt,
Ancilla van de Leest

lijsttrekker Piratenpartij Nederland

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

12 comments on "Red het medisch beroepsgeheim"

 1. Ik ben geschokt door dit bericht en hoop dat u de Eerste Kamer kunt overtuigen dit niet door te laten gaan. En om het opt-in voor donorschap te behouden.
  ‘Fraude voorkomen’ is één van de standaardverpakkingen voor privacyschendingen.

 2. Ik snap echt niet waarom er partijen zijn die voor deze wet stemmen als het ‘slechts’ om 11 miljoen aan fraude gaat waarvan 9,6 miljoen voor de rekening van de zorgverzekeraars zelf komt. Daarnaast blijken er andere mogelijkheden te zijn om de fraude terug te dringen. Ik ben toch erg nieuwsgierig naar de argumentatie van Schippers en degenen die deze wet steunen. Je zou haast gaan denken dat er stevig lobby gaande is in Den Haag.

 3. Helemaal eens. Prima oproep. We hebben een petitie nodig, online. Het zou tevens fijn zijn als zorgaanbieders (artsen) zich hier fel tegen uitspreken en massaal die petitie tekenen.

 4. Hmm dit is erg, maar wat als de verzekeraar de declaratie niet wilt vergoeden aan de behandelaar? Dan gaat de behandelaar dus de kosten plaatje bij de patient verhalen? Lekker, peperdure rekening dan.

  “Verzekeringsmaatschappij: Ja meneer de behandelaar, u word verdacht van fraude, daarom komen wij u niet tegemoet.
  Behandelaar: Oh geen probleem dan krijgt de patient wel de volledige rekening.”
  “Patient: Meneer de behandelaar waarom krijg ik zo een peperdure rekening?
  Behandelaar: Nou meneer de patient, omdat u verzekeraar de kosten niet wilt vergoeden, want ik wordt verdacht van fraude, daarom krijgt u de volledige rekening.”

 5. Voortreffelijke brief, Ancilla.

  Bovendien met inzage in medische dossiers zal geen ene cent fraude worden opgespoord — niet omdat zorgverleners nooit frauderen of grove fouten maken, maar omdat diezelfde fraude of grove fouten evengoed in het dossier staan als op de factuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.