Red je kind uit de geheime AIVD-database!

In de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de zgn. ‘sleepwet, wordt in artikel 43 lid 8 aangekondigd dat er een nieuwe database komt voor de identificatie van DNA. Identificatie is het koppelen van DNA aan één persoon, en dus zal deze database het DNA van alle te identificeren personen moeten bevatten. Zo’n database is misschien de natte droom van Peter R. de Vries, maar toch zit je er liever niet in. 

Evidence Based PoliciesEen mens strooit in het dagelijks leven nogal wat DNA rond. Haren, huidschilfers, spuug en andere lichaamssappen, je verliest ze continu. Met zo’n database ben je meteen verdacht als jouw haren gevonden tussen de terroristen, pedofielen, of ongewenste elementen (in te vullen door AIVD). Een verdenking klinkt onschuldig, maar het brengt wel extra onderzoek mee waar je last van kunt hebben. Jouw daden kunnen er in het licht van zo’n verdenking wel heel erg verdacht uit zien. De overheid kijkt heel anders naar je vakantie in Turkije als je van jihadisme verdacht wordt.
Hoe deze database gevuld gaat worden, is nog niet duidelijk, maar een voor de hand liggende optie is de hielprik: van iedere pasgeborene wordt een druppel bloed uit de hiel afgenomen, en door het RIVM bewaard. Gelukkig hebben we nog een paar maanden voordat de sleepwet in gaat. Je kunt jouw kind nog uit de RIVMkaartenbak verwijderen. Volgens de website van het RIVM is het afhankelijk van wanneer de hielprik is afgenomen:
 • Na vijf jaar worden de monsters vernietigd. Is je kind ouder dan 5, dan is hij/zij uit de kaartenbak verdwenen.
 • Na één jaar worden de monsters beschikbaar gesteld voor anoniem onderzoek. Dat wil zeggen: anoniem voor onderzoekers; het RIVM heeft wel alle persoonsgegevens. Als je hier niet bewust bezwaar tegen hebt gemaakt, kun je een ondertekende brief sturen om te bepalen dat het bloed van jouw kind uit de database verwijderd moet worden.
 • Het eerste jaar hebben ze het bloed nodig voor interne controle, en voor de statistieken. Je kunt in het eerste jaar alleen de persoonlijke gegevens van je kind laten verwijderen uit de database. Ook hiervoor moet je een ondertekende brief sturen, met het verzoek om jouw kaart te anonimiseren.
 • Als de hielprik inderdaad gebruikt gaat worden, dan wordt dat officieel aangekondigd. Dat is nog niet gebeurd, dus het is nog niet nodig om de hielprik te weigeren.
Het is natuurlijk jammer als hierdoor allerlei belangrijk medisch onderzoek gehinderd wordt, en bevolkingsonderzoek is goed voor de volksgezondheid. Maar de bescherming van je kinderen tegen de overheid is belangrijker voor de Piratenpartij. Medisch onderzoek heeft volgens de Piratenpartij een waterdicht medisch beroepsgeheim nodig, zonder achterdeurtjes voor geheime diensten.
Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

7 comments on "Red je kind uit de geheime AIVD-database!"

 1. Ik snap niet wat hier nu staat. Als na 5 jaar alle gegevens worden verwijderd, hoeven we ons toch nergens druk om te maken? Of komt eerst de AIVD langs om die data te kopieren? Maar dat staat nergens.

  1. We weten nog niet hoe de AIVD-database gevuld gaat worden. De sleepwet zegt alleen dat er eentje gemaakt gaat worden. De honderdduizend kindertjes uit het hielprikbestand zou een mooi begin zijn (aangezien er ook familiebanden gelegd kunnen worden via DNA).
   Het vragen om verwijdering helpt dus alleen zo lang de sleepwet er nog niet is.

 2. Misschien handig als een jurist een standaard brief maakt of bof.nl een online formulier waardoor het sturen van zo’n brief kinderspel wordt.

  1. Hiervoor is geen jurist nodig, gewoon(NAW gegevens zijn fictief):
   LS,

   Kunt u de gegevens van mijn kind, Piet Piraat geboren: 1-1-2017 uit uw database halen.

   Hoogachtend,
   Piet Piraat Senior
   Grote boot 1
   Schateiland

 3. Het punt is dat ‘wat er nog is kan altijd nog wel komen’ dit fenomeen is ook van deze tijd en de kans is reëel dat een overheid massaal DNA gaat opslaan. Je moet ook in het licht van allerlei andere toekomstige technologische ontwikkelingen zien. Ook de aanvangintentie verandert op den duur. Voorbeeld. Eerst geen eigen risico zorgverzekering, toen introductie ad 150 euro om de belasting op de zorg te minderen, naarmate de zorg duurder werd werd de bijdrage verhoogd. De anti-prikkelwerking slaat volgens hoogleraar ‘eigen risico’ de plank mis, zorg wordt juist duurder door eigen risico. Er zijn andere oplossingen, en zo ook met de veiligheidshandhaving in Nederland. Een hele bevolking in de database trekken om een paar foute mensen te pakken is absurd. En nu is het terrorisme de aanvangintentie, die intentie zal kunnen veranderen. Daar is geen garantie op. We moeten daarom ook andere wetgeving zoals rond de
  hielprik vastnagelen, onverwrikbaar maken zodat andere diensten er niet bij kunnen en mogen. Kijk niet met een bril van de dag naar privacyproblemen maar met een tijdperkenlens, dat opent je ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.