Piratenprijs voor initiatiefnemers Sleepwetreferendum

De studenten die het referendum over de Sleepwet voor elkaar hebben gekregen zijn de winnaars van de Piratenprijs 2017. Donderdag reikte lijsttrekker Jelle de Graaf van de Piratenpartij Amsterdam de prijs uit aan de studenten tijdens hun overwinningsfeest.

De Piratenprijs wordt uitgereikt aan mensen of organisaties die iets uitzonderlijks hebben betekend voor het behoud van burgerrechten. De vorige winnaar was Amerikaans schrijver Dave Eggers, voor zijn dystopische roman The Circle.

De initiatiefnemers van het referendum over de Sleepwet zijn Nina Boelsums, Tijn de Vos, Luca van der Kamp, Joran van Apeldoorn en Marlou Gijzen. Volgens de jury van de Piratenprijs hebben deze jonge mensen de strijd om digitale burgerrechten een enorme dienst bewezen.

“De studenten hebben met een aanstekelijk enthousiasme en een zeer inhoudelijke campagne meer dan 400.000 handtekeningen opgehaald”, zegt Dirk Poot, voorzitter van de jury en landelijk woordvoerder Sleepwet van de Piratenpartij. “Met hun actie hebben ze Nederland nu al veel geleerd over de gevaren van massa-surveillance. Ze hebben machtige instituties gedwongen tot een debat dat de komende maanden gevoerd zal worden. Dankzij hen weten meer mensen nu over de verstrekkende gevolgen van deze wet. Daarmee zijn ze de terechte winnaars van de Piratenprijs 2017.”

Nina, Joran, Luca, Tijn en Marlou gingen de afgelopen maanden het land door, met in hun kielzog tientallen maatschappelijke organisaties zoals Amnesty International, om Nederlanders bewust te maken van de risico’s van de Sleepwet. Volgens Jelle de Graaf, lijsttrekker van de Piratenpartij Amsterdam, hebben ze geschiedenis geschreven. “Deze jonge mensen laten zien wat je voor elkaar kan krijgen als je met een kleine club bij elkaar komt en ergens voor gaat staan. Niet eerder werd in Nederland zo grootschalig gepraat over de mogelijke gevolgen van het digitale tijdperk voor onze burgerrechten. Alleen al die bewustwording is een verdienste van deze jonge, activistische nerds.”

De initiatiefnemers gaven donderdagavond een overwinningsfeest in Amsterdam, in een bomvol Crea. Nina Boelsums, die de prijs uit handen van Jelle de Graaf mocht ontvangen, reageerde verrast.

“Door deze prijs heb ik pas echt het gevoel dat we wat hebben bereikt. Het besef komt nu dat we echt trots mogen zijn. The Circle was een fantastisch boek! Om in hetzelfde rijtje te mogen staan als Dave Eggers is een hele eer!” Zoals altijd bestaat de Piratenprijs uit een goede fles rum, een oorkonde en een flinke portie eeuwige roem. Het referendum zal plaatsvinden op 21 maart 2018, gelijk met de gemeenteraadsverkiezingen.
De initiatiefnemers van het referendum over de sleepwet ontvangen de Piratenprijs.
Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.