Piratenpartij IJsland met zes zetels in parlement

Gepubliceerd op door | 2 reacties

Piratenpartij IJsland

De Piratenpartij IJsland heeft in de verkiezingen voor het IJslandse parlement zes zetels behouden. Een prestatie als je kijkt in wat voor een turbulente periode deze verkiezingen plaats hebben gevonden.

De aanleiding voor deze verkiezingen was de val van het IJslandse parlement. Die situatie is ontstaan doordat er een doofpotaffaire aan het licht was gekomen, waarbij de premier van IJsland had geprobeerd om een schandaal omtrent zijn vader en een veroordeelde kinderverkrachter verborgen te houden.

Als een regering valt is dat slecht voor het vertrouwen van de kiezer. Met dat in gedachten is het bewonderenswaardig dat een grassroots beweging als Piratenpartij IJsland met een fractie van de middelen die de grote partijen hebben zo kort na elkaar twee campagnes weet te voeren, en in deze campagne toch nog 9,2% van de stemmen weet te halen.

 

Gefeliciteerd Pírata! Zes zetels om het verschil te maken in IJsland, en hopelijk krijgen jullie daar dit keer wel de tijd voor!


 

In Nederland doen met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 de Piratenpartij Utrecht en de Piratenpartij Amsterdam mee. In de verkiezingen van november 2018 doet Piratenpartij Groningen mee.

 

De PiraVerspreiding Piratenpartijtenpartij is een politieke beweging die zich inmiddels al over meer dan 40 landen heeft verspreid. Zetels halen is voor de piratenpartijen doorgaans geen doel, maar een middel om meer te kunnen betekenen. Wat de piratenpartijen kenmerkt is het activisme, ook van buitenaf kan je verandering teweeg brengen.

Deze beweging komt dus echt van onderaf: mensen die zich verenigen om samen doelen te bereiken, en idealen boven ambities te stellen. Het piratengeluid klinkt steeds luider, en wij blijven samen bouwen om het vertrouwen van mensen te herstellen. Niet alleen het vertrouwen in de politiek, maar ook het vertrouwen in elkaar.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2 comments on "Piratenpartij IJsland met zes zetels in parlement"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.