Piratenpartij haalt eerste 1000 leden

Piratenpartij haalt eerste duizend leden
Op 23 augustus heeft de Piratenpartij haar duizendste lid mogen verwelkomen. De bouwstenen van de Piratenpartij zijn haar leden. Daarom is de Piratenpartij bijzonder verheugd met deze groeispurt. Ook voor het Democratie 3.0 project, waarvoor de software ‘Liquid Feedback’ (LQFB) gebruikt wordt, is het goed nieuws. Ervaringen met het product bij onze zusterpartij, de Piratenpartei in Duitsland, leren dat de kwaliteit met de groei van het ledenbestand alleen maar toeneemt.
Er is nog een reden waarom het mooi is dat de Piratenpartij nu duizend leden heeft: dat is het minimum aantal wat nodig is om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling voor politieke partijen. De peildatum daarvoor is 1 oktober, vanwege de datum van de verkiezingen, en die deadline heeft de partij dus vandaag ruimschoots gehaald. Ook al zag het er ambitieus uit toen we met iets meer dan 300 leden aan de actie begonnen. De subsidie mag dan bijvoorbeeld ingezet worden voor het informeren van burgers over de partij. Kijk voor een uitgebreider overzicht van waarvoor de subsidie ingezet kan worden op de website van de kiesraad: http://www.kiesraad.nl/faq/qa-tk-krijgen-politieke-partijen-subsidie
Daarnaast bestaat de eis om minimaal één zetel te hebben in de Eerste of Tweede Kamer der Staten Generaal. In de peilingen van o.a. Maurice de Hond schommelt de partij nu rond de 1 à 2 zetels.
De Piratenpartij mag dan een wetenschappelijk bureau aanstellen waar ze zelf Piratenambtenaren voor kan inhuren. Op dit moment bestaat de Piratenpartij volledig uit vrijwilligers, die dit in de meeste gevallen naast hun gewone werk doen. Ook het geld voor materiaal wordt volledig door de leden en donateurs zelf opgebracht. De Piratenpartij gebruikt dan ook veel sociale media om nieuwe leden te bereiken en als communicatiekanaal.
Nadat in juli voor de Piratenpartij ook in heel Europees Nederland voldoende ondersteuningsverklaringen zijn ingeleverd om aan de verkiezingen mee te mogen doen, kan met het verwelkomen van het duizendste lid de campagne nu echt van start gaan.
De Piratenpartij is een themapartij; de hoofdthema’s zijn: een open en transparante overheid, veel meer invloed van burgers op politiek en bestuur, het vrijhouden van het internet als middel tot innovatie via het delen van kennis en cultuur, meer privacy voor de burger en aanpassing van het auteurs- en patentrecht aan de moderne tijd. Bij de Piratenpartij kunnen leden ook tijdens regeerperiodes ideeën en voorstellen kwijt via het liquid feedback systeem (LQFB). Dit systeem is ontwikkeld door de succesvolle Duitse zusterpartij.
Voor de campagne heeft de Piratenpartij nog een aantal verrassingen in petto; met het beperkte budget krijgt de partij toch veel gedaan dankzij veel praktische hulp van leden, bijvoorbeeld bij het flyeren op festivals en introductieweken voor studenten. Ook veel mensen uit de creatieve hoek voelen zich aangetrokken tot de ideeën van de Piratenpartij: zo heeft de Piratenpartij nu een ludieke versie van het officiële partijprogramma in stripvorm en bieden ook bands en multimediabedrijven vrijwillig hun medewerking aan.
Duizend leden is zeker geen einddoel. De Piratenpartij wil nu ook de eigen leden inzetten bij het werven van nieuwe leden; ieder lid die elf nieuwe leden werft krijgt van lijsttrekker Dirk Poot persoonlijk een fles Piratenrum thuisbezorgd. Meer hierover én over de komende activiteiten binnenkort op de website van de Piratenpartij. De actie van korting of een gratis t-shirt bij het lid-worden gaat voorlopig gewoon door. De teller op onze website gaat voorlopig omhoog lopen in plaats van omlaag.
Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

15 comments on "Piratenpartij haalt eerste 1000 leden"

 1. Ik hoop dat het goede nieuws zich blijft voortzetten de komende tijd, alle vrijwilligers die zich ingezet hebben dit allemaal mogelijk te maken bedankt, ik hoop dat jullie allemaal met trots over 10 a 12 jaar terug kunnen kijken dat een partij die de politiek dan gemoderniseerd heeft ooit met jullie hulp opgezet is 😀

 2. Gefeliciteerd! 😀 Vanavond een flesje rum opentrekken om het succes van de Piratenpartij te vieren! En dan op naar die zetels!

  (waarschijnlijk gaat t eerder cola worden dan rum – ik lust geen rum. Maar t gaat om t idee, toch? 😉 )

 3. Gefeliciteerd Piraten! Dit hebben jullie dik verdiend!!!
  Ik wens jullie heel veel succes met de verkiezingen, mijn stem hebben jullie.

  Op naar de volgende 1000 leden!

 4. Zijn er ook posters? Liefst met QR-code erop…

  Ik ben nogal een “plakker” en wil op- en in de buurt van scholen meer bekendheid creëren….

 5. Koetjes in de wei en melken maar, de moderne boer heeft tegenwoordig minimaal vijf miljard op de bank. Patenten zijn al lang niet meer functioneel gericht op vernieuwing. Ze zijn verworden tot een protectionistich middel van een nieuwe heersende klasse. Zoals je vroeger de nieuwe rijken had (geen adel dus), hebben we nu de nieuwe boeren. Wie wil er nog langer gecontroleerd en gemolken worden door deze nep ondernemers? De gemiddelde CEO is slechts een moderne boer die samen met de andere boeren aan verkaveling doet. Noem het machtsmisbuik of kartel of wat je maar wilt. En de politiek heeft haar ogen dicht. Stalknechten van deze boeren. We hebben niet meer wetten nodig maar minder, want niet iedereen kan 5000 advocaten betalen zoals bijv. Monsanto. De Buma en Brein vallen wat mij betreft ook onder dit soort harkers binnen een afgepaald stukje land. Zelfs in arbeidscontracten staan non-concurrentie bedingen, waarmee de klantenkoeien worden gebrandmerkt als het eigendom van de leverancier-boer.

  Vrijheid graag en lucht om te ademen.

 6. Aan de Piratenpartij: jullie pleiten voor internetvrijheid en minder bemoeienis van overheid richting burger, nietwaar?
  Jullie pleiten voor meer provacybescherming, nietwaar?
  Hekel aan to-the-point-info zoals DIT: http://tinyurl.com/3m5wfmg
  Of DIT(speciaal voor ondernemers): http://tinyurl.com/3dkvj2b
  Als jullie het Haagse pluche ambiëren raad ik je aan realistisch te zijn en mijn democratische recht op vrije meningsuiting INTACT te laten.

 7. Wetenschappelijk bureau… wat een prutsers zijn dan bij andere partijen en net zulke partij-navelstaarders als de “gewone medewerkers”. Die subsidie zou direct moeten worden afgeschaft.

  Of, het zouden bestaande wetenschappers moeten zijn die voltijd een academische functie bekleden aan een universiteit. Met oog voor vernieuwing en echt op de lange termijn gericht. Wetenschappelijk onderbouwde standpunten, papers schrijven, échte argumenten gebruiken. Anders verdien je de term “wetenschappelijk” niet, toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.