Nieuwsbrief 2017-04

Piratenpartij.nl

Nieuwsbrief april 2017

Beste Piraat,

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van de Piratenpartij van april. Het nieuwsbriefteam wenst je veel leesplezier.

In deze nieuwsbrief:

Update van de lijsttrekker

Beste Piraten, inmiddels is het twee weken geleden dat wij in Den Haag samen de afsluiting van negen(!) maanden campagnetijd vierden. Maar ook de dag dat we de teleurstellende uitslag van TK2017 te horen kregen. Bloed, zweet, en zelfs hier en daar een traantje zijn ingezet om die Tweede Kamerzetels te behalen, maar dit jaar mocht het helaas niet zo zijn. Nederland koos massaal voor de schijnveiligheid van de gevestigde politiek. Dat is het lot van ons, Piraten; met ons vizier op de toekomst gericht, zijn we vooralsnog voorlopers. We zullen geduld moeten hebben voordat de waarde van onze unieke kennis en kunde breed gedragen wordt door de gehele samenleving. Dat men op een gegeven moment niet langer om onze thema’s en oplossingen heen kan, staat vast.

In de tussentijd mogen we ook best trots zijn op wat we neer hebben gezet. We hebben gigantische slagen gemaakt betreft de professionalisering binnen de partij ten opzichte van slechts een jaar geleden. Ons gecrowdsourcete partijprogramma staat als een huis, onze huisstijl kreeg een flinke update, en we hebben meer leden dan ooit tevoren (welkom!). We hebben inmiddels zelfs een officiële Piratenbus! Met een minimaal budget, en bovendien concurrerend met een record aantal andere partijen, een maximale campagne neer te zetten, dat betekent keihard werken. En dat hebben we dan ook gedaan. We zijn nog lang niet waar we willen zijn, en juist dat is een reden om alle lessen van de afgelopen tijd mee te nemen voor de volgende verkiezingen.

De laatste maanden heeft het campagneteam bergen werk verzet. Ook een stabiel bestuur was van onmisbare waarde. Overal in het land werden in vrije uurtjes handtekeningen opgehaald en posters geplakt. Ons social media-team heeft op fantastische wijze de vragen van een record aantal geïnteresseerden weten te beantwoorden. Talrijke vrijwilligers, zowel oudgedienden als nieuwe enthousiastelingen, hebben een onmenselijke hoeveelheid werk verzet. Zij hebben alles op alles gezet om onze partij op de kaart te zetten. Banen zijn opgezegd, nachten van acht uur slaap waren voor watjes, konijnen en kinderen zijn verwaarloosd en lieftallige wederhelften moesten maandenlang in hun eentje netflixen en chillen. Dat is absoluut niet ongezien gebleven en is echt iets waar we met z’n allen waanzinnig trots op mogen zijn. Op onszelf en elkaar.

Waanzinnig veel dank aan diegene die de laatste maanden zoveel inzet hebben getoond. Je weet wie je bent! Dit is het moment om die welverdiende adempauze te nemen, na zo’n intensieve tijd waarin we zoveel hebben gegeven, gekregen en geleerd. Op de komende ALV zullen we de ingestuurde evaluaties bespreken, zodat we de aankomende verkiezingen weer een heel stuk wijzer kunnen aanvliegen. De volgende verkiezingen zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is de meest laagdrempelige verkiezingscampagne. Zo kun je op relatief eenvoudige wijze je steentje bijdragen door zichtbaar te zijn op lokaal niveau.

Veel leden staan al te trappelen om zich in te kunnen zetten en vragen mij, wat ze kunnen doen voor de Piratenpartij. De wereld staat niet stil en velen erkennen de noodzaak van actie. Herken je jezelf daarin? Neem dan snel contact op met je lokale mede-Piraten en sluit aan bij de aankomende Algemene Ledenvergadering.

Tot dan!
Ancilla van de Leest

 

Update van het bestuur

De schaamte voorbij

Meer dan een vol kalenderjaar hebben Piraten en de Piratenpartij Nederland zich ingezet voor één enkel doel: het enteren van de Tweede Kamer. Het mocht helaas niet zo zijn. Ondanks het bloed, zweet en de tranen van velen van ons hebben we niet genoeg stemmen weten te behalen voor die fel gekoesterde zetel in het parlement. En alhoewel we nog bezig zijn met het likken van onze wonden, er door het bestuur wordt geëvalueerd wat we een volgende keer beter moeten doen, zijn er ook alweer Piraten heel druk met de voorbereiding voor die volgende verkiezing: de Gemeenteraadsverkiezing 2018.

Op 30 april zal de ALV plaatsvinden en zal er ruimte zijn om terug te kijken, te discussiëren, maar ook vooruit te kijken. En stel gerust die ene vraag: is de Piratenpartij nog relevant? Doen D66 en de Partij voor de Dieren niet wat wij ook willen? Als voorzitter van de PPNL zoals wij ons graag willen noemen is daar maar één antwoord op: een volmondig JA! Ja, de Piratenpartij is relevant. Iedere dag blijkt weer hoe overheden burgers monddood wil maken door nog meer burgerrechten te beperken. Iedere dag blijkt weer hoe multinationals en grote tech-bedrijven er alles aan doen om Big Data te verzamelen. Soms zonder enig concreet doel, “maar je weet maar nooit waar het goed voor is”. Iedere dag blijkt weer hoe de War on Cash voortduurt. Iedere dag blijkt weer hoe door patenten levensreddende medicijnen onbereikbaar blijven voor grote groepen wereldburgers. En ondertussen verdiende Drake (ja Drake) ruim 15 miljoen dollar doordat hij miljarden keer gestreamd was op het wereldwijde web. Niks geen last van downloaden en vrije auteursrechten dus.

Nee de PPNL polariseert niet en wij schreeuwen niet mee van de daken of huilen niet mee met de wolven. Dat is soms naïef, maar het houdt ons wel zuiver. En vergeet niet van de volgende verkiezing voor de Tweede Kamer zijn we maar één motie van wantrouwen verwijderd…

Dus nu de schaamte voorbij en met volle kracht vooruit naar de GR2018! Overigens wordt deze verkiezing in Leeuwarden heel vroeg 2018 gehouden, namelijk al in november 2017… Arrrrrrr.

Vincent van der Velde, Voorzitter PPNL

 

Update van het campagneteam

Aan alle kandidaten, alle Piraten en alle vrijwilligers, super bedankt voor je inzet!

Wat een grote teleurstelling was die uitslag van de verkiezingen van 15 maart. We voelden aan alles dat er iets goeds en leuks in de lucht hing. We stonden op één zetel in veel peilingen, het ledenaantal groeide steeds sneller… en dan toch gaan we niet de Tweede Kamer in. Dank aan Ancilla die, sinds ze als onze lijsttrekker was gekozen op 26 juni, zich zo heeft ingespannen voor iedere stap die de Piratenpartij doormaakte, in aanloop naar de verkiezingen.
We hebben niet die zetel; we hebben na afgelopen jaar wel die politieke partij die laat zien waar de samenleving in Nederland naar toe onderweg is: een plek waar we met elkaar en met respect voor elkaar samen leven.

Aan de verkiezingsuitslag kun je zien dat we er nog lang niet zijn. Juist in de komende tijd, buiten verkiezingstijd, kan de Piratenpartij daarom laten zien hoe wij dat doen: werken aan de samenleving. We hebben in de verkiezingen goed gezien wat ons onderscheidt van de andere partijen; juist buiten verkiezingstijd kunnen we doorgaan met dat aan Nederland laten zien.

Afgelopen jaar was voor de Piratenpartij meer dan een verkiezingscampagne: het was een organisatieverandering. We zien dat het ledenaantal na 15 maart blijft doorgroeien. Evaluaties van wat goed ging en wat niet, van waar en hoe we nu mee verder kunnen, stromen binnen. Ook jij kunt jouw evaluatie voor 7 april nog sturen naar bestuur [at] piratenpartij [dot] nl.

We hebben, met jullie, er alles aan gedaan wat we konden om die zetels te winnen. Als we verandering niet van binnenuit het parlement kunnen gaan brengen, doen we het van buitenaf. Deze campagne heeft geen einddatum; we zijn pas begonnen. Afgelopen maanden groeide niet alleen het aantal leden met meer dan 60%, maar zijn er ook veel lokale Piratenpartijen bijgekomen. Dat is misschien wel de beste start die we de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 konden geven. En dat is waar we de komende tijd onze inspanningen op gaan richten: het versterken van onze basis, door in het hele land bestaande en opkomende afdelingen te ondersteunen, maar ook door – waar mogelijk – nieuwe afdelingen op te zetten!

Tot snel,
Jonathan, Wiel, Rico

 

Algemene Ledenvergadering

Zoals afgelopen week ook in de uitnodigingsmail is gemeld, zal op zondag 30 april vanaf 13:00 uur een Algemene Ledenvergadering plaatsvinden.

Meer details over deze uitnodiging en aanvullende informatie zal te vinden zijn op https://piratenpartij.nl/event/algemene-ledenvergadering-30-april-2017.

Het presidium

 

Evaluatie campagne

Het bestuur heeft gevraagd om evaluaties van de campagne. Op de ALV van 30 april zullen de samenvatting en de conclusies door Leo gepresenteerd worden. Heb je nog input, stuur die dan voor 7 april naar bestuur [at] piratenpartij [dot] nl met als onderwerp “evaluatie TK2017”.

 

Piratenpartij Rotterdam

Evenement
Het wordt tijd om in het want te klimmen. Weg van het politieke gewoel, in rustiger vaarwater. Bij gebrek aan schepen klimmen we in bomen. In survivalprogramma’s wordt aanbevolen naar een hoog punt te klimmen om weer (over-)zicht te krijgen. Daarom: FunForest

Het is gelukt om 20% korting te bedingen als we als groep boeken. Meer was echt niet mogelijk. De kosten bedragen dan € 18,50, in plaats van € 23.95.

Het is mogelijk om een lunch te nuttigen. De kosten van de lunch volgen middels een update.
Bij meer dan tien personen moet ik dit tijdig kenbaar maken aan FunForest.

Breng vooral introducees mee. Zij mogen profiteren van de korting. We hopen dan wel dat zij lid worden. Ze hebben immers al geld bespaard, dat gebruikt kan worden om lid te worden van de Piratenpartij. Verder hopen we vooral veel lol te hebben!

Tot 23 april om 11:00 uur! Aanmelding sluit één week ervoor, op 16 april. Aanmelden kan via wim.dool [at] piratenpartij [dot] nl

 

Piratenpartij Hoeksche Waard

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen is er een volksraadpleging geweest omtrent de herindeling van het eiland, in de gemeente die tegen herindeling zijn. De uitslag was dan ook niet verrassend: de bevolking is met ruim tweederde meerderheid tegen. In Strijen is de lokale partij Strijens Belang met een eigen peiling bezig geweest, omdat de gemeente dit niet wilde. Dit is gedaan via de streekkrant en daar was de uitslag een bijna Noord-Koreaanse 93% tegen herindeling, anders dan het gemeentebestuur wilde laten geloven.

Wij organiseren op zaterdag 3 juni 2017 een barbecue (EKO-vlees) met mogelijkheid tot overnachting met eigen tent. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan het voorkomen dat er een plaats gedeeld moet worden. Dit i.v.m. kostenbesparing, en afhankelijk van de grootte van de tent.

Locatie: aan de Costa del Spui, in Goudswaard. De inschrijving sluit op 21 mei 2017 om 23:00 uur. Aanmelden kan via wim.dool [at] piratenpartij [dot] nl.

De kosten bedragen € 27,50 per persoon, inclusief barbecue, zonder drinken. Zelf zorg dragen voor tent.
Ervaar hoe groen en mooi ons eiland kan zijn!

 

Piratenpartij Eindhoven

In april is er geen formeel Piratencafé. We zijn nog aan het bekijken of we wel deze maand al een informele avond houden – zonder agenda, gewoon gezellig Piratenzaken bespreken onder het genot van een Piratenbiertje. 😉
De bedoeling is dat we, net als vorig jaar, de derde vrijdag van de oneven maanden een formeel overleg hebben, en in de even maanden een informele kroegmeeting.

Houd onze Facebook-pagina en de Brabant mailinglijst in de gaten: hier zullen we de datum, tijd en locatie plaatsen – als het deze maand al lukt dit te organiseren!

Verder willen we Piratenpartij Eindhoven professionaliseren om voor GR2018 te gaan. Daarvoor zijn we nog op zoek naar serieuze vrijwilligers en kandidaten!

Iedereen kan zich melden via de Brabant mailinglijst, of via eindhoven [at] piratenpartij [dot] nl

En kom vooral naar onze bijeenkomsten; iedereen is altijd welkom!

 

Piratenpartij Friesland

Na de verkiezingen moeten we verder bouwen aan de partij. We moeten wel voor 9 oktober weten of we aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen in de herindelingsgemeenten (22 november). Hier gaan we het op vrijdag 7 april over hebben op de kroegmeeting in eetcafé Spinoza in Leeuwarden. Houd ons in de gaten op de Friesland mailinglijst.

 

Piratenpartij Amsterdam

Startup campagne #GR2018

De eerste stappen voor de campagne voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zijn gezet. Het campagneplan is in concept klaar, en zal voorgelegd worden aan alle betrokken Piraten om deze aan te vullen en definitief te maken. Ook de concept-uitgangspuntenverklaring begint vorm te krijgen. De tekst zal als draft gepresenteerd worden aan Piraten en andere Amsterdammers. Op zondag 7 mei organiseren we een Piratendag. Hier maken we de uitgangspuntenverklaring, het campagneplan, het organisatiemodel en de invulling daarvan en de planning voor de verkiezingen definitief.

Na de verloren landelijke verkiezingen deed Amsterdamse Piraat Jelle de Graaf al een oproep ons te bezinnen op onze koers. Lees hier https://piratenpartij.nl/jelle-graaf-toekomst-piratenpartij/het stuk nog eens na en praat mee over het verhaal van de Piratenbeweging. Heb je een bijdrage aan de evaluatie van de verkiezingen? Mail deze dan voor 7 april naar bestuur [at] piratenpartij [dot] nl.
Meld je aan!

Wil je meedoen met de campagne, of meewerken aan het uitbouwen van de afdeling? Meld je aan! Contact: Matthieu Benistant 06-38660788 of matthieu [at] benistant [dot] com.

Open inloop

Elke maandagavond houdt de Piratenpartij Amsterdam vanaf 20:00 uur een inloop in café Checkpoint Charlie. Nu de landelijke verkiezingen achter de rug zijn, staat de inloop volledig in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Elke week staat een ander thema centraal. Ben jij er ook bij?

Bestuurscommissie Amsterdam West:

Op 7 maart werd voor het eerst een via de Stem van West ingebracht en op de agenda gestemd idee besproken in de bestuurscommissie. Het plan om een deel van de Kortrijkstraat af te sluiten van verkeer, en naast de aanwezige moestuinen een kippen- en konijnenspeeltuin aan te leggen, werd enthousiast ontvangen door de leden van de bestuurscommissie. Initiatiefnemer Aphque Russell-de Graaff gaat het plan samen met de moestuiniers, ambtenaren en leden van de bestuurscommissie, waaronder Piraat Jelle de Graaf, verder uitwerken.
Op 21 maart besprak de bestuurscommissie de eerste versie van het nieuwe bestemmingsplan voor De Baarsjes. In een bestemmingsplan wordt de inrichting van een gebied georganiseerd. De Piratenpartij is blij dat in het nieuwe bestemmingsplan onze straten en pleinen beschermd worden tegen de komst van extra kiosken. De kleine kraampjes die de afgelopen jaren het stadsdeel overspoelden kunnen voortaan alleen nog na expliciete toestemming geplaatst worden. Zorgen hebben we over het vergunningsvrij aanleggen van kelders, en over de gevolgen die dit kan hebben voor de waterstand. In de bestuurscommissie van 4 april dienen wij samen met de SP een motie in om dit probleem onder controle te krijgen.

Ook stond 21 maart de halfjaarlijkse update over de decentralisaties van de zorg op de agenda. De afgelopen jaren heeft de Piratenpartij consequent gewaarschuwd voor de privacy van Amsterdammers in de lokale zorginrichting. Voor het eerst waren de gevolgen nu ook in de evaluatie duidelijk te merken. De beruchte ‘zelfredzaamheidsmatrix’ heeft zijn intrede gedaan in de Amsterdamse zorg. Wil je meedenken over de gevaren van deze nieuwe praktijken? Kom in contact! Het komende halfjaar zullen wij werken aan een alternatieve visie op lokale zorg. Heb jij ervaring in of met de zorg en wil je meepraten? Stuur dan een email naar Jelle de Graaf.

Agenda PPA in april

  • maandag 3 april: Kroegmeeting Checkpoint Charlie – Thema: Wat maakt jou Piraat?
  • dinsdag 4 april: Bestuurscommissievergadering Amsterdam West – Bespreking derde voorstel Stem van West
  • maandag 10 april: Kroegmeeting Checkpoint Charlie – Thema: Buurtvertegenwoordiging organiseren
  • donderdag 13 april: “De Meent” bijeenkomst over commons in Pakhuis de Zwijger. Mede-georganiseerd door Amsterdamse Piraten Thomas de Groot, Melissa Koutouzis en Jelle de Graaf
  • maandag 17 april: Kroegmeeting Checkpoint Charlie – Thema: Humanisme. Definitie en positionering in deze tijd
  • dinsdag 18 april: Bestuurscommissievergadering Amsterdam West – Op uitnodiging van de Piratenpartij geven Socrates Schouten (Open Planbureau) en Joachim Meerkerk (Pakhuis de Zwijger) een presentatie over het governance-model ‘commons’ en mogelijke toepassingen hiervan in Amsterdam West.
  • maandag 24 april: Kroegmeeting Checkpoint Charlie – Thema: Bespreken eerste versie basistekst Piraten
  • zaterdag 29 april: People’s Climate Change March
  • zondag 30 april: Gezamenlijk vervoer vanuit Amsterdam naar ALV. Bus is beschikbaar.
  • woensdag 7 mei: Amsterdamse open ALV. Met o.a. uitgangsverklaring, samenstellen kiescommissie, programmacommissie, kandidaatstellingen, verkiezing nieuw bestuur, presentatie organogram en planning
 

Waterschap Amstel-, Gooi- en Vechtstreek

Matthijs Pontier heeft in Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in de werkgroep ‘politieke relevantie’ gezeten om bewoners meer bij het Waterschap te betrekken. Inmiddels is met groot enthousiasme ingestemd met o.a. experimenten om ‘te stijgen op de participatieladder’. Dit betekent dat bewoners zo vroeg mogelijk worden betrokken en verregaande inspraak krijgen! Het eerste experiment zal plaatsvinden in het Amstelkwartier.

Het algemeen bestuur van het Waterschap heeft geweigerd om een motie over CETA te bespreken en behandelen, mede door een weigering van de PvdA en Water Natuurlijk (GroenLinks + D66). Dit is teleurstellend, aangezien hun collega’s van de PvdA en GroenLinks in de gemeenteraad van Amsterdam wel een dergelijke motie aannamen.

 

Piratenpartij Delft

Hoewel de Piratenpartij Delft het jammer vindt dat wij landelijk de zetel in de Tweede Kamer mis zijn gelopen, zijn wij verheugd in een nek-aan-nek race met Groningen de hoogste percentuele score van alle Nederlandse gemeenten te hebben gehaald bij de verkiezingen: 0,76%, dus boven de landelijke kiesdrempel. Wij geloven dat dit in de toekomst nog veel beter moet kunnen, en zijn begonnen aan een evaluatie. Hierbij hoort ook een evaluatie van het Piratenweekend in januari, een evenement dat wij in de toekomst willen herhalen.

Na de verkiezingen zijn wij nu onze pijlen aan het richten op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Of wij zullen meedoen is op dit moment nog niet duidelijk. De komende weken zullen wij hier meer over kunnen zeggen.
Nu het grootste tumult over is, pakken wij ook onze lopende projecten, zoals de FOSS-campagne bij de gemeente Delft, weer op.

De eerstvolgende kroegmeeting in Delft is op 14 april in Stadscafé de Waag, Markt 11. Aanvang is om 20:30 uur.

 

Cannabis bevrijdingsdag 2017

Op zondag 11 juni organiseert de VOC (Vereniging voor de Opheffing van het Cannabisverbod) de jaarlijkse Cannabis Bevrijdingsdag. Een gezellig festival waar van alles te beleven is (skip de hamburger met hennepsaus). Er is ook een ‘hennepmarkt’, waar de Piratenpartij, net zoals afgelopen jaren, een kraam ter beschikking heeft gekregen. Ik ben op zoek naar gezelschap deze middag. Goede ideeën, naast flyeren en t-shirts verkopen, zijn welkom.

Meer informatie: cannabis-bevrijdingsdag

Groene groet!
Steven Russchenberg

 

Recente blogposts

Farmaceutische patenten maken van essentiële medicijnen een exclusief luxeproduct
Geschreven door: Wietze Brandsma op 27 maart 2017

Bedankt, namens het campagneteam
Geschreven door: Jonathan van Dijken op 23 maart 2017

Jelle de Graaf over de toekomst van de Piratenpartij
Geschreven door: Jelle de Graaf op 21 maart 2017

Reactie Piratenpartij nav verkiezingsuitslag TK2017
Geschreven door: Redactie op 16 maart 2017

Bedankt voor het stemmen
Geschreven door: Campagne team op 16 maart 2017

Kalender

3 april 2017, 20:00Open inloop Amsterdam
4 april 2017, 20:00Open inloop Enschede
7 april 2017, 21:00Kroegmeeting Leeuwarden
10 april 2017, 20:00Open inloop Amsterdam
11 april 2017, 20:00Open inloop Enschede
14 april 2017, 20:30Kroegmeeting Delft
14 april 2017, 20:30Kroegmeeting Groningen
17 april 2017, 20:00Open inloop Amsterdam
18 april 2017, 20:00Open inloop Enschede
18 april 2017, 20:30Kroegmeeting Dordrecht
21 april 2017, 20:00Kroegmeeting Rotterdam
21 april 2017, 20:30Kroegmeeting Leiden
21 april 2017, 20:30Kroegmeeting Oldambt
24 april 2017, 20:00Open inloop Amsterdam
25 april 2017, 20:00Open inloop Enschede
25 april 2017, 20:30Ledenraadsvergadering
28 april 2017, 20:30Kroegmeeting Den Haag
28 april 2017, 20:30Kroegmeeting Groningen
28 april 2017, 20:30Kroegmeeting Zwolle
30 april 2017, 13:00Algemene ledenvergadering 30 april 2017

Nieuwsbrief info

Heb je zaken voor in de nieuwsbrief, agenda-items, heb je vragen, wil je helpen of een oproep doen? Mail naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nl

Deze nieuwsbrief wordt opgemaakt in html. Voor een archief met verzonden nieuwsbrieven of als deze nieuwsbrief niet correct wordt weergegeven per e-mail kun je terecht op de website: Piratenpartij Nieuwsbrief

 

 

Facebook

 

Deze e-mail is verstuurd naar {email} omdat je lid bent van de Piratenpartij en/of aangemeld bent om de nieuwsbrief van de Piratenpartij te ontvangen. Klik hier om je aanmelding te wijzigen of om je af te melden.