Nieuw: het burgerreferendum

Gepubliceerd op door | 8 reacties

Op 1 juli is de Wet Raadgevend Referendum in werking getreden. Dat is een wet waarmee je met genoeg handtekeningen een referendum over verdragen kunt afdwingen. Het eerste verzoek om een referendum is in de maak, ondanks dat de barrières die genomen moeten worden hoog zijn.

Nu deze mogelijkheid bestaat is het mooi dat mensen er ook gebruik van maken. De Piratenpartij is er voor dat de huidige mogelijkheden van de democratie, hoe krakkemikkig en onbevredigend dan ook, benut worden. Dat de geboden democratische middelen gebruikt worden is erg belangrijk voor een goed werkende democratie.

Er zijn meer mogelijkheden voor directe democratie dan referenda alleen.Dit referendum gaat over een verdrag dat het begin is van het toetreden van landen tot de EU. Dit is geen kernpunt van de Piratenpartij en het aannemen of verwerpen van dit verdrag zou geen ‘winst’ of ‘verlies’ zijn van de partij. Verwacht van ons geen stemadvies voor als het referendum er inderdaad komt.

Dit referendum is zeker niet de beste vorm van directe democratie. De mensen hebben weinig inbreng in de besluitvorming; het is “ja” of “nee” op een heel verdrag, waar heel wat mitsen en maren aan kunnen zitten. De campagne die om dit referendum ontstaat zal wel weer over van alles gaan behalve over het onderwerp zelf. Het hoge aantal handtekeningen (300.000 binnen zes weken) zorgt er voor dat bepaalde organisaties wél extra invloed krijgen: de ANWB, Natuurmonumenten en de Consumentenbond hebben dat soort aantallen in hun ledenbestand, maar ook massamedia hebben het makkelijker. Deze organisaties kunnen in hun lobbywerk het dreigement van een referendum zeker gebruiken. Omdat het referendum over een besluit moet gaan dat al genomen is, is het ook een heel negatieve invulling van inspraak: alleen de mensen die het niet met “de politiek” eens zijn zullen er aan beginnen.

Het leuke is wel, dat dit referendum tegen een besluit is gericht waar de partij die al bijna vijftig jaar voor referenda strijdt erg voor is. Het is interessant hoe deze partij reageert als er voldoende formulieren binnen komen om juist dit besluit met een referendum door de bevolking te laten beoordelen.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

8 comments on "Nieuw: het burgerreferendum"

  1. Pingback: Voorstem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.