Als er een vergelijking wordt gemaakt tussen Nederland en een politiestaat, dan denken mensen aan wat je hoort dat er gebeurt in de vele andere landen die minder vrij zijn dan wij. Van een dergelijke situatie zijn we hier nog mijlenver verwijderd. Maar als je ons vergelijkt met hoe het 10 of 15 jaar geleden hier was, natuurlijk zijn er dan her en der ook wel verbeteringen geweest, maar zijn we toch duidelijk ook bepaalde vrijheden kwijtgeraakt.
“All that is necessary for the triumph of evil is that good men stand by and do nothing.” – populaire variant van uitspraken Edmund Burke/John Stuart Mill
Een ander ding waar mensen aan denken bij de vergelijking met de politiestaat, is dat er bedoeld wordt dat er een groepje aartsslechteriken samenspant om Nederland een dictatuur te maken. Dat is niet waar dit artikel over gaat en niet iets waar wij ons zorgen over maken. Waar wij ons zorgen over maken is dat de belangen uit evenwicht aan het raken zijn. De belangen van de opsporingsdiensten en industrieën ondervinden niet langer hun natuurlijke tegenwicht van ons democratisch apparaat. Daardoor slaat de balans de verkeerde kant uit en dat kost ons gewone mensen telkens een beetje meer van onze vrijheid.
Wat is een politiestaat?
Een politiestaat is een plek waar er zo veel dingen strafbaar zijn gesteld dat het onmogelijk is voor een welwillend persoon om zijn leven normaal te leiden zonder de wet te overtreden. In principe is er een zekerheid dat wanneer iemand wordt aangehouden door de politie, dat ze iets vinden waar die persoon de wet heeft overtreden. Op dat moment ligt de macht om te bepalen wie zijn vrijheid mag behouden volledig bij de politie. Het is duidelijk dat hier de rechtvaardigheid in het gedrang komt en dat het belangrijk is dat wij een dergelijke situatie voorkomen. Ongeacht ons eigen vertrouwen in de politie willen wij dat de politie alleen de macht heeft iemand op te sluiten als er gegronde redenen zijn waarom die persoon gearresteerd moet worden.
De corporate politiestaat
Een andere vergelijkbaar erge situatie is er een waarbij het civiel recht zo breed is dat het onmogelijk is om een normaal leven te leiden zonder ‘de rechten’ van iemand of een bedrijf te schenden. In zo’n situatie is het meestal niet de rechtvaardigheid die zegeviert, maar het recht van de sterkste, de meest kapitaalkrachtige in dit geval. En de bedragen die mensen als schadevergoeding aan bedrijven moeten betalen zijn belachelijk hoog (Jammie Thomas).
Op dat moment ligt de macht om te bepalen wie zijn leven normaal mag leiden bij enkele grote industrieën.(megaupload song takedown) Of vanuit onszelf als individuen gedacht ligt die macht over onze persoonlijke vrijheid bij tallozen, waarbij de meesten natuurlijk geen enkele behoefte hebben om die macht te misbruiken, maar helaas zijn er uitzonderingen.
Er is nog altijd misdaad
Ieder jaar rapporteert de politiecommissaris aan de burgemeester de misdaadstatistieken van het jaar ervoor. Dit is het moment voor de commissaris om nog eens even wat van de burgemeester gedaan te krijgen. Is er minder misdaad? – Politie op de goede weg, met nog meer bevoegdheden, mankracht en materieel kan het nog beter. Is er meer misdaad? Duidelijk meer bevoegdheden, mankracht en materieel nodig. Is de misdaad aan het veranderen? Nieuwe bevoegdheden, mankracht en materieel nodig om de nieuwe soorten te bestrijden. Een redelijk mens kan het er niet mee oneens zijn; wat de situatie ook is, de politie verdient het om meer bevoegdheden, mankracht en materieel te hebben.
Er worden nog altijd rechten geschonden
Een zelfde verhaal is er voor de industrieën. Met lobbygroepen die via de wetgever en via de rechter telkens hogere bedragen en verdergaande maatregelen afgedwongen krijgen. Enige tijd was er een website – The Pirate Bay- geblokkeerd in Nederland op last van de rechter en intussen is er een downloadverbod afgekondigd. De wet hoefde niet te worden veranderd, maar kon meteen ingaan. In het ontwerp van het aanstaande handelsverdrag tussen de VS en de EU (TTIP) staat een clausule die bepaalt dat alles wat ten koste gaat van de winst van een bedrijf tot schadevergoedingen kan leiden. Of dat nu nieuwe milieuwetgeving is of door eerlijke concurrentie. Je kan natuurlijk naïef zijn (Yernaz Ramutarsing) en denken dat bedrijven hier geen misbruik van zullen maken, maar de gelinkte voorbeelden geven aan dat de realiteit anders is.
Wie strijdt er voor ons?
In theorie beschermen onze democratische apparaten, het parlement en het kabinet de belangen van de gewone mensen. De bedrijven en opsporingsdiensten zijn dan wel grote entiteiten, maar wij zijn met meer. Maar het vergt dappere mensen om op te staan tegen grote entiteiten en die dappere mensen moeten dan ook de steun hebben van een grote groep gewone mensen. Deze entiteiten zijn te groot om je als enkel individu tegen te verzetten. Onder invloed van machtspolitieke spelletjes in Den Haag zijn de dappere mensen die op durven te staan voor de gewone mens zo goed als verdwenen. De Piratenpartij kiest echter niet voor die makkelijke weg. Wij staan voor de rechten van de gewone mens – niet omdat het handig uitkomt, maar omdat het het juiste is om te doen.
Nederland is (nog) geen politiestaat
Vooralsnog is Nederland geen politiestaat. In de meeste gevallen hebben mensen een goede kans dat het recht zegeviert. Maar er zijn ook duidelijk misstanden. Bijvoorbeeld mensen die hun straf hebben uitgezeten (Damschreeuwer) en daarna preventief worden vastgezet. Of veiligheidsdiensten die miljoenen mensen in Nederland bespioneerden zonder dat die van iets verdacht werden. Op de NSS-top werd een journalist op de voet gevolgd door de veiligheidsdienst (Brenno de Winter). Internetproviders moesten politieagentje gaan spelen en het klanten onmogelijk maken bepaalde websites te bezoeken, anders werden zij zelf verantwoordelijk gehouden. Angst voor een komende politiestaat? Daar heb je geen samenzweringstheorie voor nodig.
Het is nog niet te laat
We kunnen de verloren rechten van de gewone mensen nog terugeisen, maar dan moet het wel gebeuren. Als iedereen die zegt dat hij of zij op de Piratenpartij wil stemmen dat ook doet, dan kunnen onze dappere mensen een vuist maken en de rechten terugeisen. Als wij laten zien dat we dat durven, krijgen we de rest wel mee, zelfs al moeten we dwars door alle machtspolitieke spelletjes heen. Het is een kwestie van durven en doen.
frank87 zegt
Volgens mij voldoet Nederland voor veel beroepsgroepen al best goed aan die definitie van politiestaat.
Pascal Obma zegt
Noem eens een paar voorbeelden?
frank87 zegt
Best wel veel verschillende. Heb je de eisen aan een restaurant al eens gezien? Of wat denk je dat de regelgeving rond het houden van dieren is?
Pascal Obma zegt
Ik vroeg om voorbeelden, niet om scheve vergelijkingen. Het hebben van regels is iets heel anders dan ‘voldoen aan de definitie van een politiestaat’ en ook niet per se een slecht iets. Of wou je soms beweren dat de regels omtrent voedselveiligheid en dierenwelzijn zwaar onderdrukkend en bij 1984 af zijn voor restauranteigenaren en veehouders? Regelgeving en controle is in veel gevallen juist wenselijk. Bij een ‘politiestaat’ (in dit artikel wordt dus geconcludeerd dat we zo diep nog niet gezonken zijn) denk ik meer aan een corrupt rechtssysteem dat te pas en te onpas de rechten van burgers op het gebied van privacy en basale vrijheden schendt. Regels met betrekking tot veiligheid, hygiëne en dierenwelzijn vallen hier niet onder, maar over hoever het moet gaan kun je inderdaad discussiëren. Indien je dit toch met elkaar op één hoop wenst te gooien dan voel je je wellicht meer thuis bij de Libertarische Partij, welke hun algehele aversie tegen regels in het algemeen tot het primaire partijdogma hebben gemaakt.
frank87 zegt
Volgens de definitie uit het verhaal is het hebben van zoveel regels dat ze niet meer te volgen zijn, de definitie van een politiestaat.
Bij de voedselveiligheid en het dierwelzijn komt het al aardig in die richting maar is het nog mogelijk (Als ze tenminste eens ophouden met steeds opnieuw regels bijmaken).
Maar wat denk je van de regels voor het werkgever zijn? Hoeveel bedrijven in Nederland betalen hun eigen personeel uit? Niet zo veel, de meesten moeten dat vanwege de regeldruk uitbesteden. En waar denk je van de wildgroei aan uitzendbureau’s en detachering vandaan komt?
Ik ben echt niet tegen regels, maar ik denk niet dat alle problemen oplosbaar zijn met het steeds bijmaken van regels. Dat heeft twee nadelen: het politiestaateffect (je breekt altijd wel een regel), en het effect dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid afschuiven door te zeggen: “Dit mag toch? Dan kan het niet slecht zijn.”
The White Warrior zegt
Het verkeer lijkt me toch een duidelijk schoolvoorbeeld. Veiligheid in het verkeer is iets dat we met elkaar moeten doen. Ik ken niemand die nooit eens een keer te hard gereden heeft. Het lijkt me ook duidelijk dat het onverantwoord is om met 100km/uur door de stad te vlammen. Zo zijn er regels die duidelijk zijn en waar de meerderheid het ook mee eens is.
Maar achter een boom gaan staan flitsen om een paar kilometers per uur te snel… Dat is mijn inziens gewoon achterbaks en dient alleen maar om de schatkist te vullen.
Mijn conclusie is dan ook dat het niet alleen de regels zijn, maar ook de uitvoering daarvan. Dit is zeer afhankelijk van de persoon met de beruchte pet op en de burger die hier mogelijk het slachtoffer van wordt.
Nee dankje zegt
Als je goed op let dan leven we wel degelijk in een politiestaat.
Iedere keer opnieuw wanneer politieagenten het zelf niet zo nauw nemen met de regels of ethiek, dan komen er wel weer opgeklopte mediaberichten om de schade in te perken of teniet te doen.
Beuk je in Rotterdam iemand in elkaar, wat niet echt ethisch is, krijgen ze ook nog bloemen ook.
Maar is niet zo erg. Wanneer de massa er om schreeuwt en niet nadenkt, dan is het ook de democratie die men verdient.
Frits Hamers zegt
Naast de politie is er ook “toezicht en handhaving”. Dat zijn de “bonnen schrijvers” waarbij iedereen aan de beurt kan komen. Dit zijn lui die denken dat ze agent zijn en er schijnbaar genot in hebben om de hard werkende burger een oor aan te naaien. Normaal communiceren kunnen ze niet. Waar “oom agent” je er op attendeert dat iets niet mag en dat je dat zeker niet nog een keer moet doen, kun je van de “wannabe smeris” direct een grote mond verwachten. Blijkbaar het aanspreken van de burger als een kleuter het hoogste niveau dat ze zelf kunnen.
Het handhaven van de goede orde is er o.a. voor zorgen dat een ieder respectvol met elkaar omgaat. Het is vooral niet het opwerpen van een kloof tussen de overheid en de burger door luk raak bonnen te schrijven en de burger als kind te behandelen.
Glenn zegt
De toenemende drang van de overheden om steeds meer en meer controle over de ‘massa’ te krijgen stijgt gewoon de pan uit.
Dit systeem word door Europa afgekeken van de Amerikanen.
De tijden van ‘vrij’ leven en ‘vrijheden binnen nederland’ zijn al ver achter ons. En om maar even heel duidelijk te zijn, deze komen echt niet meer terug. Men word zo afhankelijk mogelijk gemaakt van de overheid.
Elke week een bezuiniging op dit en dat. Jij als werkend persoon moet naast je drukke baan/zorg voor kids/sociale leven gewoonweg de overheid zo veel mogelijk in de gaten houden om maar niet straks in je nakie te staan.
De strop om onze nek word steeds strakker en strakker aangetrokken.
Want waarom staan onze grenzen waagweid open?
Waarom hebben onze ouderen honger en worden ze jaarlijks steeds verder beperkt in hun zorg?
Waarom kijkt de overheid met alles over onze schouders heen (grootschalig telefoontabs) (internet/smartphone privacy schending) Facebook/whatsapp wat door veiligheidsdiensten zoals aivd/nsa/interpol helemaal nageplozen word.
Waarom trekt Europa zich zo naar Amerika.
Het land dat bekend staat om zijn grootschalige conspiracys, en Nederland die er inmiddels duidelijk ook 1 recent op zijn naam heeft staan (mh17)
Wat maakt jullie als piratenpartij zo anders en wat is jullie visie hierop?
Judith zegt
Nederland is een politiestaat in wording. Kijk eens even heel bewust om je heen, laat het reguliere nieuws eens links liggen en zoek de waarheid zelf. Veel mensen geloven alles wat ze voorgekauwd krijgen in het nieuws op tv en de dagbladen. NWO… voor ons is er alleen nog maar een slaven maatschappij, vrijheid en rechten zijn steeds verder weg te zoeken, nog even en dan ben je strafbaar voor zoals hier je mening te uiten! zoek de waarheid, deel de waarheid want wij zullen het echt zelf moeten doen als we het roer willen omgooien… politici hoef je niks van te verwachten, die zitten op een of andere manier altijd onder de plak van de Elite en die paar die echt verandering willen moeten uitkijken voor hun leven! Het volk zal zelf het heft in handen moeten nemen, stemmen op de een of andere partij veranderd helemaal NIKS… politiek is niet het antwoord, ONTWAKEN en samen zelf de schouders eronder, angst laten varen, wij zijn met zovele intelligente,creatieve,vindingrijke mensen… wat wij nodig hebben is de moed om het zelf te doen…. Zo niet, gaat alles naar de klote… ww3 ligt om de hoek… hoogste tijd voor wereldwijde bewustwording en ACTIE!!!
Jonathan zegt
Een ander voorbeeld van een ‘politiestaat’ / controle is dat ze morrelen aan je recht om te demonstreren. Je ziet steeds vaker dat tijdens demonstraties mensen preventief worden opgepakt om dan een paar uur later binnen de maximale termijn van ik geloof 6? uur vrij te laten met een ‘sorry we hadden geen grond om je op te pakken’. Je moment is ondertussen gevlogen en een eventuele klacht kan worden afgedaan dat iemand is vrijgelaten binnen de daarvoor geldende termijnen.
jeroen zegt
Ik heb ook recht op een sociaal leven, dan ik hier in een politiestaat moet leven. Onze woonwijk bestaat uit mensen die toezicht houden, van de GGD, sociaal wijkteam, een infiltranten als toezichter, een geradicaliseerd blijkt een agent van de AIVD maar als behalve dan een sociaal maatje.