Het dagboek van Anne Frank is een cadeautje voor 2016

dagboek-anne-frank-met-fotoOp 1 januari 2016 verviel het auteursrecht op het dagboek van Anne Frank en ook op Mein Kampf van Adolf Hitler.

Het wettelijk auteursrecht vervalt 70 jaar na de dood van de makers en pas dan vallen de teksten onder het publiek domein. Dat betekent dat iedereen deze boeken dan overal mag publiceren, zonder dat het auteursrecht van anderen kosten of andere hindernissen oplevert.

De rechten op de Nederlandse vertaling van Mein Kampf werden tot nu toe geclaimd door de Nederlandse Staat en die heeft heruitgave van het boek verboden. Je kon het alleen lezen in bibliotheken.

Met Anne Frank ging het anders. Zij overleed op 15-jarige leeftijd aan tyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Zelf heeft ze nooit een cent aan haar dagboeken verdiend, maar haar vader richtte na haar dood een fonds op waar het geld van de dagboeken heen ging. Haar vader overleed in 1980, maar het Anne Frank Fonds claimt nu dat het auteursrecht van de dagboeken aan haar vader toebehoort omdat hij redactionele wijzigingen zou hebben aangebracht. Dat zou betekenen dat het auteursrecht op de dagboeken pas in 2050 verloopt.

Olivier Ertzscheid, professor informatiewetenschappen aan de Universiteit van Nantes, is het hier niet mee eens en publiceerde het dagboek op zijn blog, ondanks dat het Anne Frank Fonds dreigt met juridische stappen.

“Dit dagboek, en waar het voor staat, is een getuigenis uit deze oorlogstijd. Omdat wij die tijd nooit moeten vergeten en hiermee het iedereen mogelijk willen maken de tekst te lezen, te analyseren en te begrijpen, zijn wij ervan overtuigd dat de de laatste strijd die voor de bevrijding van het dagboek van Anne Frank zelf moet zijn. Deze bevrijding betekent dat wij dit werk zonder beperkingen moeten kunnen delen door het beschikbaar te stellen binnen het publieke domein. Hiermee geven wij het werk van Anne Frank de hulde die het toekomt.”

Vrij vertaald naar: Le journal d’Anne Frank est un cadeau op affordance.info, waar de oorspronkelijke tekst van het dagboek van Anne Frank “Het achterhuis” te downloaden is.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 comments on "Het dagboek van Anne Frank is een cadeautje voor 2016"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.