Onlangs werd bekend dat de VVD niet de kant kiest van de gewone internetter, maar die van de telecommaatschappijen. Zij willen bij het berekenen van internettarieven, naast dataverkeer en snelheid, ook kijken naar de inhoud van het internetverkeer. De Piratenpartij vindt dat deze vorm van controle de privacy van klanten schendt en dat KPN en Vodafone hiermee concurrentie vervalsen, waardoor de klant uiteindelijk de dupe is.
Voormalig directeur Public Affairs van KPN, Afke Schaart(1), heeft namens de VVD een wetsvoorstel ingediend(2) dat de telecommaatschappijen de mogelijkheid geeft om aan verschillende internetdiensten een verschillend prijskaartje te hangen. De consument betaald echter al voor gebruik van het internet en ook betalen internetdiensten al voor het dataverkeer dat hun gebruikers genereren. Door dit wetsvoorstel zou de consument dus dubbel moeten betalen voor het gebruikmaken van een dienst.
KPN schept op over afluistertechniek
Op de KPN aandeelhoudersvergadering van april jl. zei de KPN topman ’trots’ dat ze het eerste bedrijf zijn die, door middel van DPI, kunnen controleren of consumenten niet ’ten onrechte’ bepaalde diensten gebruiken((3), audio fragment vanaf 3.33). KPN heeft de laatste 9 maanden al het internet verkeer van hun gebruikers (daarbij ook KPN dochterbedrijven Telfort en Hi) opgeslagen en in kaart gebracht.
Ook Vodafone maakt zich schuldig aan het aftappen van mobiel internetverkeer(4). Alleen ze gaan nog een stap verder dan KPN. Ze gebruiken DPI om actief ‘onrechtmatig gebruik’ van bepaalde mobiele diensten te blokkeren als de klant daar niet extra voor betaald.
KPN strafbaar?
Met DPI kan het internetverkeer zeer grondig worden afgeluisterd. Zelfs de inhoud van mailtjes en WhatsApp-berichten kan gelezen worden. Hiermee overtreedt KPN artikel 139c van het wetboek van strafrecht. De PiratenPartij roept alle klanten van KPN dan ook op om aangifte te doen tegen KPN. Bits of Freedom legt precies uit hoe je dat kan doen(5). Het ongevraagd opslaan van persoonlijke data is gevaarlijk, omdat misbruik en diefstal veel voorkomen. Voor het functioneren van het netwerk is het afluisteren en opslaan van het dataverkeer onnodig. Het OM onderzoekt intussen of KPN inderdaad de wet heeft overtreden(6).
The French connection
KPN ontkent dat ze de wet hebben overtreden, ze heeft de DPI-techniek uitbesteed aan het Franse netwerkbedrijf Alcatel-Lucent(7) en zegt alle gegevens om bijvoorbeeld het gebruik van WhatsApp te analyseren te anonimiseren(8). In de praktijk blijkt geanonimiseerde data toch vaak eenvoudig te koppelen aan een specifiek individu en het is onduidelijk wat het Franse bedrijf verder met de gegevens doet en wat er is afgesproken over de behandeling van de data en de duur van de opslag. Zeker gezien de Franse HADOPI-wetgeving, die mensen afsluit van het internet bij o.a. auteurswetovertredingen, is die vraag van belang.
Samenvatting
Twee grote providers blijken internetverkeer van hun klanten te monitoren en zelfs (gedeeltelijk) te blokkeren, waarbij ze naar alle waarschijnlijkheid de wet overtreden. Dat de VVD een wetsvoorstel indient om dit expliciet legaal te maken is schandalig. De inhoud van ieders dataverkeer wordt bekeken en opgeslagen en we moeten de telecombedrijven er maar op vertrouwen dat ze verder weinig met die informatie doen. De privacy van consumenten wordt voor commercieel gewin geschonden en de verleidingen en gevaren zijn groot.
Pietje Pukker zegt
Uhuhm, wat?!?!?! Afke Schaart namens de VVD. Inmiddels weten we wel om wiens vrijheid het gaat, niet de onze. Want wij worden hier weer vorstelijk in de r* genomen.
Ach, zo’n imperium in verval als het KPN, proberen die in krijtstrepen gehulde bandieten nog eventjes wat geld af te persen van de mobiele internetters. En reken er maar op dat dit ook voor de vaste verbindingen gaat gebeuren, plus een dubbele dosis government infringement.
Afke Schaart. Hoer van de KPN, madam van de gewone internetgebruiker.