De zorg behoeft dringend behandeling

Zwakke ZiekenhuizenAfgelopen week zijn twee ziekenhuizen failliet gegaan: MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Nog 13 van de 88 andere Nederlandse ziekenhuizen staan er financieel slecht voor. Personeel en patiënten zijn de dupe. Binnen twee dagen moest het Slotervaart ziekenhuis leeg. Zorgverzekeraar en ziekenhuisbestuur hebben enorme risico’s genomen door direct met patiënten te gaan leuren en sleuren. De toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit was op voorhand niet betrokken en stond voor een voldongen feit.

Deze faillissementen zijn een uitbarsting van wat al jaren suddert in de gezondheidszorg. De geldstromen binnen de ziekenhuizen zijn ook voor het eigen personeel volkomen ondoorzichtig. Zorgverzekeraars spelen in die geldstromen de grootste rol, maar hun belang is niet het zorgen voor of genezen van mensen . Een voorbeeld daarvan is hoe mensen steeds vroeger uit het ziekenhuis worden ontslagen omdat de verzekeraar het verblijf niet meer vergoedt. Het komt steeds vaker voor dat ontslagen patiënten ontredderd thuiskomen. Thuiszorg is ook steeds minder beschikbaar.

De marktwerking zou kostenbesparend moeten zijn, maar is dat niet. De privé-klinieken schieten als paddenstoelen uit de grond. In deze klinieken worden routinebehandelingen gegeven zonder langdurige follow-up. Dat maakt dat er verhoudingsgewijs veel chronische en/of complexe, dus dure, patiënten in de ziekenhuizen zijn. De investering die nodig is voor hun behandeling is niet altijd te vangen in ‘diagnosebehandelingcombinaties’, op basis waarvan de declaraties aan de zorgverzekeraars worden gedaan. De geroemde ‘zorg op maat’ is moeilijk te leveren in het hedendaagse ziekenhuis: er moet ‘geproduceerd’ worden.

Zorg is een recht, geen handelswaar. Iedereen zou verzekerd moeten zijn van goede en menselijke zorg, zonder eigen risico en met toegang tot betaalbare medicijnen. De Piratenpartij steunt dan ook het Nationaal Zorgfonds.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Eén reactie op "De zorg behoeft dringend behandeling"

  1. De bevolking blijft in slapende toestand, jaren terug en al waarschuwende tegen maatregelen hoogervorst als overspannen werknemer in de zorg, genoopt uit te stappen daar zorgmarktwerking gewoonweg niet in dit sociale maatschappelijke model past?
    Vvd inbreng in zorg is letaal gebleken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.