Dit is een persoonlijk opiniestuk van Piraat Booy Beerling
Ik zal mij eerst even voorstellen: Ik ben Booy, 24 jaar en dit is eigenlijk mijn eerste serieuze artikel over dit onderwerp. Hierbij wil ik dan ook de Piratenpartij bedanken voor deze kans.
Ik ben al vrij lang met informatietechnologie (IT) bezig, en heb als sinds jonge leeftijd veel affiniteit met computers en smartphones. Op jongere leeftijd vond ik het zeker leuk om mee bezig te zijn, maar ik had nooit het plan om er serieus iets mee te gaan doen. Door wat onvoorziene omstandigheden heb ik noodzakelijkerwijs toch een ander beroep moeten uitkiezen, en toen kwam toch weer de IT in beeld. Dat werd dus kennis opvijzelen. Dit ging gelukkig vrij gemakkelijk; ik bleek goed te zijn in het zoeken op internet. Vooral de technische aspecten hebben mij altijd aangesproken, en aangezien ik ook graag mensen help, resulteerde deze hobby soms ook in het schrijven van artikelen, how to’s en handleidingen. Door mijn brede interesse in IT had ik op jonge leeftijd ook al eens kennis gemaakt met het Linux(/GNU) besturingssysteem, en had daarnaast op jonge leeftijd ook al een smartphone (Windows Mobile 2002 OS). Ik was dan ook blij verrast toen het Android besturingssysteem werd aangekondigd, en mijn eerste Android smartphone was dan ook de T-Mobile G1. Ik heb overigens nog steeds een G1 in bezit.
Een voordeel voor mij was dat mijn Engels altijd vrij aardig is geweest en ik heb er dan ook nooit problemen mee gehad om te leren uit Engelstalige stof. Als je interesse in Android hebt en je Engels kunt lezen, dan komt de site van XDA Developers je waarschijnlijk wel bekend voor. Er zijn echter nog genoeg mensen in Nederland die meer moeite met Engels hebben. Ik vond het dan ook erg tof toen ik de kans kreeg om te gaan schrijven voor een bekende Nederlandse Android website. Uiteindelijk kon ik via deze website zelf support gaan doen voor een smartphonemerk, waardoor ik nog meer mensen kon gaan helpen. Sharing is knowledge, of course.
Maar zoals Peter Vlemmix heel mooi omschreef in zijn documentaire Panopticon: er begon iets op te vallen. Ik houd nog altijd van techniek en apparaten; ik heb ook vrij veel apparaten. Maar het begon op te vallen dat de techniek en wereld van het internet aan het veranderen was. Brenno de Winter omschreef het heel mooi met het woord techno-optimisme. Gemak dient de mens, en we blijven verder digitaliseren.
Iedereen die enigszins interesse heeft in het nieuws zal het vast al meerdere keren gehoord hebben: datalekken. Recent kwamen nog vele gegevens op straat te liggen in Almelo, maar het is al bij veel meer gemeenten en overheidsinstanties gebeurd. Sommige lekken kunnen met een simpele zoekopdracht via zogenaamde “Google dorks” worden gevonden; iedereen die deze woorden opzoekt zou hiertoe in staat kunnen zijn. Fijn, instanties die extreem gevoelige en potentieel gevaarlijke informatie opslaan terwijl ze het klaarblijkelijk niet goed weten te beveiligen.
En toch verder blijven digitaliseren. De lekken gaan we dichten door meer met IT-beveiliging te doen. Helaas blijken de ingehuurde mensen hiervoor vaak incapabel, terwijl er ontzettend veel geld in wordt gestoken. Zelf ben ik bijna compleet overgestapt naar open source software-oplossingen. Ik zie dit als een positief iets, aangezien ik er zelf van kan leren. Het is sociaal, het is beter controleerbaar en ik hoef steeds minder bedrijven op hun woord te gaan geloven. Tevens heb ik vaak het idee dat we geen lekken moeten proberen te dichten, maar ze juist moeten voorkómen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Dit is naar mijn idee echter alleen mogelijk door ons te gaan focussen op open source software en security by design-technieken. Want we lijken nog steeds veel te veel producten te willen beveiligen met technieken die hun eigen extreme kwetsbaarheden kennen, bijvoorbeeld NFC/RFID.
Ik blijf ook van mening dat nieuwere technieken niet altijd beter hoeven te zijn. Zo blijf ik zelf groot fan van vinyl en van mijn platenspeler. De oude reismethoden van het openbaar vervoer waren ook meer naar mijn zin. Maar nee, we moeten toch met de tijd meegaan en verder digitaliseren. Zelfs zover dat gezichtsherkenning op openbare plekken aan de orde van de dag is. Was het niet zo dat iedereen onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is? Of zijn we nu toch echt iedereen potentieel verdacht aan het maken en proberen we Minority Report na te bootsen? Is pre-crime realiteit aan het worden?
Door mijn interesse in internetveiligheid en ethisch hacken kwam ik ook vrij snel in aanraking met het onderwerp privacy. Maar ik maak mij toch geen zorgen over privacy, aangezien ik toch niks te verbergen heb? Ik zal het nog een keer proberen uit te leggen: dit is naïef en gevaarlijk om te zeggen!
En wel om de volgende redenen: het is egoïstisch. Als iedereen zijn (eigenlijk wereldwijde) grondrecht op privacy opgeeft, is er grote kans dat verkeerde mensen hier misbruik van gaan maken, en dit zal de leefsituatie van veel mensen verder doen verslechteren. We zijn tenslotte niet alleen op de wereld; er bestaat ook nog zoiets als een medemens. Het is gevaarlijk: zijn we de Tweede Wereldoorlog vergeten? Databases met informatie kunnen ook misbruikt worden. Gegevens zijn te manipuleren, en hoe meer gevoelige data we opslaan, hoe interessanter dit voor kwaadwillenden is. Opgeslagen data kan heel gevaarlijk zijn; zo ken ik zelf slachtoffers van identiteitsfraude. Zoals net genoemd, is data te manipuleren. Het is dan vaak ook erg moeilijk te bepalen waar een cyberaanval vandaan komt: een goede hacker weet hoe hij dit moet maskeren. Tevens is het ook nog zo dat veel mensen niet weten óf ze iets te verbergen hebben. Kent iedereen de (gewijzigde) wetten en regels van het internet? Wat weet iedereen over de internationaal geldende regels en wetten? Weet jij nog alles wat je ooit op internet gedaan hebt en gebruikt hebt? Waarschijnlijk niet.
En dan nog een belangrijke reden: wij weten niet wat er met de data gebeurt, en wij kunnen niet in de toekomst kijken. Maar hiermee worden toch terroristische aanvallen voorkomen en wordt er toch kinderporno opgespoord? Ja, dit is potentieel mogelijk. Vaak is het zoeken naar een naald in een hooiberg. Maar zijn we met big data en de sleepnetten niet alleen maar de hooiberg aan het vergroten? Daarnaast wordt data steeds meer getransporteerd, wat ook weer extra risico’s met zich meebrengt. Wat moeten partijen die niets met mij te maken hebben, met mijn data?
En wat zeggen de cijfers eigenlijk over de toegenomen veiligheidsmaatregelen? Helaas blijkt het nog te vaak ineffectief. Neem als voorbeeld de stad Rotterdam: extreem veel extra maatregelen, maar nog steeds relatief ontzettend crimineel. Gaan wij nou echt privacy opgeven voor schijnveiligheid? Helaas lijkt dit steeds vaker zo, maar het begint ook steeds meer op te vallen dat bepaalde corporaties en partijen steeds meer macht proberen te vergaren. Ik ben er juist voorstander van om het volk weer meer vrijheid, zeggenschap en hun stem terug te geven.
Steeds meer centrale macht lijkt mij persoonlijk niet wenselijk. Dit vanwege het feit dat het risico’s met zich meebrengt, en dat het ons extreem kwetsbaar maakt. Helaas werken wij hier toch zelf vaak ook aan mee: we geven zelf ook veel informatie weg. Soms bewust, soms onbewust. Daarnaast gaat het vaak nog mis. Daarom denk ik serieus dat we moeten gaan hervormen op genoemde onderwerpen.
Ik ben dan ook erg blij dat ik bij de Piratenpartij gelijkgestemden heb weten te vinden, en gelukkig weet ik steeds meer mensen ervan te overtuigen dat veel dingen echt anders moeten.
Ik heb veel contact met mensen, en ik probeer dan ook vaak mensen bewuster te maken als het aankomt op internet en software. Daarnaast heb ik een fantastische kapper en ik besloot een speciaal kapsel te nemen: ik heb het logo van de Piratenpartij in mijn haar laten scheren.
Toen ik de Piratenpartij benaderde hierover, dat ik dit wou gaan doen, werd er direct leuk en enthousiast op gereageerd. Daarnaast kreeg ik een aanbieding om dit artikel te schrijven, en dit kon ik natuurlijk niet afslaan.
Is in Nederland het zelfde als in IJsland mogelijk? Ik hoop het. Wij in Nederland blijken volgens de statistieken toch wel een erg gezagsgetrouw volkje, en ik ben bang dat er veel dingen in de toekomst echt compleet mis gaan als we zo door blijven gaan.
Ik wil mijn dank nogmaals uitspreken naar de Piratenpartij, maar natuurlijk ook naar mijn fantastische kapper. Bedankt, Ramses!
Lies Reebergen zegt
Prachtig mooi
Sem zegt
Pff. Ik ben sterk voor centralisatie. Ik snap wel dat mensen bang zijn voor sleepnetmethoden van de AIVD, maar denk je nu echt dat ze een mannetje vanuit Den Haag gaan sturen als je ergens de aandacht op trekt? Daar hebben ze helemaal de capaciteit niet voor.
Veel waarschijnlijker is, dat ze even een telefoontje of een emailtje sturen, en dat je dan in een gemeentelijk traject vervalt. En niemand die overzicht heeft op wat gemeenten over je bijhouden. Ik zou niet in A’dam of R’dam willen wonnen. Kan best zijn dat er ergens wat commentaar over je in een memoveldje in het systeem zit. Kom je nooit achter, al vraag je het op, ‘vergeten’ ze dan gewoon te melden.
Veel beter dan alles centraliseren, minimaliseren, en precies overzichtelijk aanbieden wat de overheid van je weet, kun je het denk ik niet maken.
Janny zegt
Net als jij..die kans kreeg,je passie te mogen publiceren…..Booy……Ben ik trots op jouw….die drommels goed weet, waar over hij praat!
Lieve Vriend, van Martin en mij…..wij kijken uit naar het volgende succes verhaal..
Groet Janny van Hattem Oostrom.
Valentijn zegt
Hey kwam via via op je Facebook op deze site. Het wekte interesse maar halverwege deze blog af. Waarom? Je schrijft als iemand die bang is iets te verliezen. Lijkt me niet nodig 😉 kan je volgende keer ook Blanco of GroenLinks stemmen!