Waarom komt het downloadverbod steeds weer bovendrijven?

Het lijkt raar dat tegen de wil van de Kamer en van eigenlijk iedereen, het downloadverbod steeds weer op de agenda komt. Je krijgt de neiging om 'corruptie' te roepen. Of is het alleen het resultaat van een gebrek aan overzicht van de Nederlandse politiek?

Het downloadverbod komt voort uit een Europese richtlijn. Deze richtlijn die geschreven werd in de tijd dat Pim Fortuyn de Nederlandse politiek onveilig maakte, heeft toen niet veel aandacht gekregen in de kranten. Als je in de archieven gaat zoeken naar artikelen over deze richtlijn, zie je dat er in 1994 een top geweest is waar is besloten dat de auteursrechten bescherming versterkt moet worden.

In 1994 was er nog bijna geen internet en als het er al was kon er zeker geen film over. Datalimieten van 1Mb waren heel gewoon en P2P, shockwave en Google bestonden nog niet. De Koude Oorlog was net met propaganda gewonnen. De filmindustrie lag op apegapen, de budgetten stonden erg onder druk, en de bioscoop stoeltjes zaten niet lekker (van die klapstoeltjes). De hitparades werden bevolkt door "The back street boys".

Nu zien we dat de wereld veranderd is; Hollywood produceert de ene na de andere kaskraker, er zijn weer vernieuwende bandjes en filmmakers. Het gaat, zeker gezien de algehele crisis, gewoon goed in muziek en filmland.

Het invoeren van die verouderde Europese richtlijn is daarom vragen om een wet die weer afgeschaft moet worden. In 20 jaar kan het hele Europese landbouwbeleid omgegooid worden; het zou daarom niet te veel gevraagd zijn om het auteursrechtenbeleid ook aan de huidige tijd aan te passen. De Nederlandse politiek vergeet het alleen op de Europese agenda te zetten.

Update:

De Europese Piratenpartij zet het wel op de agenda.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Gepubliceerd in Geen categorie.

2 comments on "Waarom komt het downloadverbod steeds weer bovendrijven?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *