Vimeo verwijdert video over Martin Luther King Jr.’s ‘I Have A Dream’ – op de dag van de internetvrijheid
Ieder jaar op de derde maandag van januari gedenken de Verenigde Staten hun burgerrechtenstrijder Martin Luther King Jr. Afgelopen vrijdag was het Internet Freedom Day, en de verjaardag van de SOPA / PIPA black-out. De mensen van de organisatie Fight for the Future merkten op dat Internet Freedom Day vlakbij Martin Luther King (MLK) dag ligt, en besloten dat een interessante manier om internetvrijheid te vieren zou zijn om een video te delen die gaat over dr. Kings beroemde “I have a dream”-toespraak.
Een stuk geschiedenis dat voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Maar sinds vrijdag krijgen mensen die deze video over Martin Luther King Jr.’s historische ‘I have a dream’ speech op Vimeo willen kijken de volgende boodschap voorgeschoteld: “Sorry, [de video] “MLK’s “I Have a Dream” speech is copyrighted. Share it anyway” is verwijderd”.
De uploader van de video was op de hoogte van het feit dat er copyright op de toespraak rust. Fight for the Future roept in het filmpje echter op om deze speech te behouden, door hem te delen. Dit omdat zo’n historisch belangrijke speech van ons allemaal hoort te zijn.
Waarom is het zo belangrijk dat MLK’s woorden in het publieke domein blijven? Het publieke domein is vooral belangrijk voor wetenschappers en onderzoekers. Maar ook jij en ik mogen vrijelijk gebruik maken van werken in het publieke domein, niet alleen voor non-profit onderwijsdoeleinden, maar ook voor wetenschap, onderzoek en zelfs commerciële doeleinden. Als er wetten worden opgesteld waarmee de informatie en kennis die zich in het publieke domein bevinden ingeperkt wordt, is het wellicht tijd voor enige burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals ook wordt opgeroepen door de uploader van de MLK-video op Vimeo: share it anyway! Of in Martin Luther King Jr.’s eigen woorden: “One has a moral responsibility to disobey unjust laws”.
Zoals je wellicht weet, zijn Martin Luther King Jr.’s erfgenamen enorm agressief bezig geweest met het claimen van auteursrecht op elk aspect van alles wat maar met MLK te maken heeft – en zij vragen grote sommen geld van mensen om hem bijvoorbeeld te mogen citeren. Toen het MLK-monument onlangs werd gebouwd in Washington D.C., lukte het de familie om bijna 800.000 dollar te krijgen, enkel voor het gebruik van zijn woorden en beeltenis.
Het copyrighten van een stuk geschiedenis, raar maar waar dat zoiets kan. Martin Luther King Jr.’s speech is in het openbaar gedaan, aan het publiek – hoe kan het niet in het publieke domein thuishoren? Het op deze manier gebruiken van copyright leidt misschien tot het in verval raken van MLK’s nalatenschap. Als zijn toespraak niet meer openlijk toegankelijk in zijn volledigheid gehoord en/of gezien kan worden, kan dit tot gevolg hebben dat zijn historische woorden zullen vervagen en hun kracht zullen verliezen.
De Piratenpartij zet zich ervoor in, dat we in de toekomst over het internet kunnen zeggen: “Free at last, free at last, thank God almighty we are free at last”.
Links:
Speech Video Youtube: http://www.youtube.com/watch?v
Speech Tekst Engels:: http://www.americanrhetoric.com/speeches/mlkihaveadream.htm
referenties:
[1] screenshot van vimeo:: http://i.imgur.com/fSeUj.png http://imgur.com/fSeUj
via: Bron
Jeroen zegt
Geschiedenis schrijven letterlijk nemen is nooit grappig.
frank87 zegt
Die familie, is dat niet voortaan het voorbeel van een copyright troll?
RolandL zegt
MLK wilde dat zoveel mogelijk mensen zijn woorden hoorden. Het is treurig dat zijn erfgenamen daar anders over denken.
Laten wij de woorden van MLK maar opvolgen:
“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”
Jacob Lageveen zegt
Internetvrijheid. Inmiddles zelfs een illusie voor de dromers onder de oude garde. Helaas.