Misschien wist u het niet, maar als u op een openbare plaats het liedje “Happy Birthday” zingt, dan bent u volgens muziekgigant Warner verplicht daar rechten over af te dragen aan hen. Jarenlang hebben filmmakers, toneelverenigingen en restaurants hier brieven over ontvangen, meestal met rekeningen. Over de jaren heen hebben deze miljoenen opgeleverd aan Warner.
Een documentairemaker is op onderzoek gegaan, naar aanleiding van diverse geruchten omtrent de originaliteit van het werk, op basis waarvan Warner de copyrightclaims maakte. Hij heeft ontdekt dat de copyrightclaim van Warner inderdaad frauduleus is. Vanzelfsprekend wil de documentairemaker nu graag het liedje in zijn documentaire gebruiken en heeft op die basis een rechtszaak aangespannen tegen Warner, met het verzamelde bewijs uit zijn documentaire.
De filmmaker eist bovendien, dat Warner alle onterecht geïnde copyrightgelden teruggeeft aan de mensen die in het verleden hiervoor betaald hebben.
Als deze documentairemaker door de rechter in het gelijk wordt gesteld, dan kunt u voortaan met gerust hart ook buiten huiselijke kring uit volle borst “Happy Birthday” zingen.
Het eerste bekende voorkomen van de melodie stamt uit 1893, onder de titel “Good Morning to All”. In 1935 heeft Warner het copyright geregistreerd en dat zou in 2017 verlopen. In de VS verloopt het pas in 2030. Voor zover ons bekend zijn er geen copyrightclaims op de Nederlandstalige varianten zoals “wel gefeliciteerd” of “hanki panki shang hai”. |
vanhetgoor zegt
Dit is nog maar het begin. Er zijn tal van wijsjes die hergebruikt zijn. Hans Liberg is er goed in om een bekend thema in een andere stijl te spelen waardoor de theaterbezoekers op het verkeerde been worden gezet. Vaak blijk een bekende hit een goedkope remake van een oud minder bekend nummer te zijn. Feitelijk moet het hele idee van auteursrechten voor muziek op de helling, het is niet langer houdbaar. Daar komt nog bij dat het niet de componist en de tekstdichter zijn die beschermd worden, maar de muziek-uitgeverijen en media-concerns. En daar was het nu juist NIET voor bedoeld!
Koppie zegt
Zo makkelijk mag Warner er niet vanaf komen. Als het downloaden tot een miljardenclaim kan leiden, moet onterecht innen van copyrightgelden dat ook doen. Dus gewoon een groot bedrag per geval “om een voorbeeld te stellen”. Het mag tenslotte niet zo zijn dat hier klassejustitie wordt bedreven.