Op woensdag 21 maart behaalden de lokale afdeling van de Piratenpartij in Utrecht en Amsterdam géén zetels in de gemeenteraad. Nederland heeft zich woensdag echter ook uitgesproken op die andere heel belangrijke volksraadpleging
die van het referendum over de Wiv. Dat referendum ging over kernpunten van de Piratenpartij. Als eerste, over j recht op Privacy. Maar ook over de verplichting van hen met de macht om verantwoording af te leggen, in plaats van ongericht burgers af te luisteren. Omdat dit mogelijk het laatste raadgevend referendum was, ging het óók over de uitholling van dat andere kernpunt : directere democratie.Op 21 maart zei Nederland tegen haar volksvertegenwoordigers: advies aan Mark Rutte was met het Oekraïne referendum duidelijk. En hoewel er werd gehoord (‘we horen wat je zegt’), werd er niet geluisterd. Er werd geen uitvoering aan de referendumwet gegeven.
ullie hebben het niet goed genoeg gedaan, we willen dat jullie je werk opnieuw en dit keer beter gaan doen . De opkomst en uitslag in bijvoorbeeld Groningen en Leeuwarden (waar niet werd gestemd op de gemeenteraad), was helder: een opkomst en een stem TEGEN de Wiv. HetWat er was aan vertrouwen (assume good faith), kwam onder druk te staan. De ‘raad’ die we in Nederland gaven in dit referendum over de Wiv is luider en dit keer ook vanuit wantrouwen gegeven. Gaat Mark Rutte opnieuw dialoog uit de weg? Gaat hij werkelijk verder met een Wiv die niet de pijnpunten wegneemt? Of gaat hij twee jaar wachten op een evaluatie, zoals in zijn regeerakkoord staat? Dan helpt aan het herstel van vertrouwen geen referendum meer, afgeschaft of niet.
We spreken ons vertrouwen in volksvertegenwoordigers eens in de paar jaar uit, als we gaan stemmen. Bij deze stemronde was in een aantal plaatsen de opkomst voor het referendum hóger dan die voor de gemeenteraad. Dat is een alarmbel
want als mensen wél op een referendum stemmen maar niet op volksvertegenwoordigers en wanneer ondertussen gekozen politici het referendum afschaffen in plaats van verbeteren, dan is het mandaat van de oude politieke garde weg.De Piratenpartij zoekt bij iedere gelegenheid de dialoog met de burgers over lokale en landelijke thema’s. We laten ze terugkomen in onze programma’s en zoeken daarin de balans tussen de uitgangspunten die ons verbinden en lokale thema’s. De uitslag van dit referendum én die van de gemeenteraadverkiezingen laten zien dat het de kernpunten van de Piratenpartij zijn waar de vólgende verkiezingen over zullen gaan: , urgerrechten , emocratie en invloed burger
Aan Mark Rutte: Nederland stuurt je nu wéér met raad na een referendum terug naar de tekentafel. Dit is een laatste kans om te laten zien dat je de dialoog wel kan. Niet alleen voor je eigen geloofwaardigheid, maar voor die van die van onze representatieve democratie. Pak die kans door dit keer niet de vóórstanders maar juist je kritische tegenstanders te betrekken bij het verbeteren van de Wiv. Maak deze wet beter samen met de experts vanuit de samenleving, zoals die van de Piratenpartij, van Bits of Freedom en Amnesty International. Laat aan Nederland zien hoe je dat doet. Dit jaar nog, niet over twee jaar.
Eens in de paar jaar sturen we de Tweede Kamer terug naar de tekentafel. Dan stemmen we opnieuw op onze volksvertegenwoordigers. Hoe VVD, CDA, D66 en Christen Unie het dit keer doen hebben we inmiddels al wel gezien; die hollen de democratie uit door het referendum af te schaffen in plaats van te verbeteren. De vorige regering met VVD en PvdA tastten onze grondrechten aan zonder te luisteren naar de zorgen uit de samenleving door die slechte Wiv aan te nemen.
Wil je weten hoe de Piratenpartij dat doet? Onze kernpunten staan hier. In meer dan veertig landen is er een Piratenpartij, in IJsland is ze één van de grootste van het land. Help je mee? Dan laten we het in de Tweede Kamer zien. Het duurt niet lang meer voor we opnieuw gaan stemmen in Nederland. Dank aan alle vrijwilligers in Utrecht, Amsterdam en overal in Nederland voor je inzet op deze campagne.