De Piratenpartij was vertegenwoordigd bij de "Mars tegen Monsanto". Deze mars was georganiseerd tegen de handelspraktijken van een van de grootste producenten van landbouwgif en zaden. Maar voor de Piratenpartij is het vooral het bedrijf dat een heel foute kijk op patenten heeft.
Monsanto is vooral bekend omdat dit bedrijf een groot voorvechter is van genetisch gemodificeerde landbouwgewassen. De Piratenpartij is niet principieel tegen genetische modificatie, maar de methodes die dit bedrijf gebruikt tonen aan wat er mis is met de huidige regelgeving.
Ten eerste zijn de onderzoeken naar veiligheid onbetrouwbaar. Laatst zijn de neonicotiden in het nieuws geweest, die na goedkeuring door alle instanties toch niet zo veilig bleken te zijn, maar er zijn meer twijfels over dit soort onderzoeken. Dat is niet helemaal raar, want ze worden door de fabrikant betaald, of zelfs uitgevoerd. Iedereen kent het gezegde "Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt", en daar is meestal geen instructie bij nodig.
Daarnaast bemoeilijken patenten onderzoek door onafhankelijke instanties. Al is het maar dat het patent er voor zorgt, dat onderzoek naar een product meteen als een aanval op de patenthouder gezien kan worden. De wetenschappelijke wereld is klein, en je moet daar voorzichtig zijn met het maken van vijanden (vooral bij machtige bedrijven als Monsanto).
Ook is Monsanto een mooi voorbeeld van het feit dat patenten graag door grote multinationals gebruikt worden om kleine concurrenten te blokkeren. Een groot bedrijf heeft een juridische afdeling die de tijd en het geld heeft om rechtzaken te voeren. Kleine ondernemers, in dit geval meestal boerenfamilies, hebben die tijd niet, omdat ze gewoon echt werk hebben dat gedaan moet worden.
En dan is er natuurlijk ook nog de principiële tegenstelling tussen Monsanto en de Piratenpartij. Terwijl de Piratenpartij er voor strijdt om de beperkingen die we allemaal voelen van patenten te beperken, wil Monsanto het aantal patenteerbare "producten" alleen maar vergroten. Het klonk de originele schrijvers waarschijnlijk te belachelijk voor woorden om levende wezens te patenteren, maar een langlopende lobby heeft dit langzaam een serieus onderwerp gemaakt. Alleen dat zou al genoeg moeten zijn om op de Piratenpartij te stemmen.
Anke Jaanen zegt
Monsantos kijk op patenten is dezelfde als die van de Amerikaanse overheid. Waarom wordt Monsanto eruit gehaald? Alle Amerikaanse bedrijven doen hetzelfde. Kritiek op patenten illustreren met Monsanto is meegaan in de demonisering van de biotechnologie. Dat maakt de bewering dat de Piratenpartij niet tegen genetische modificatie is er niet geloofwaardiger op.
Dat de schrijver van dit artikel niet de moeite heeft genomen om de patentwet van de VS te bekijken of de praktijken van andere Amerikaanse biotechnologiebedrijven te onderzoeken om te zien of zij hetzelfde doen als Monsanto, doet mij vermoeden dat de schrijver te veel naar anti-GMO-propaganda heeft geluisterd of probeert te appelleren aan wat de kiezer zou willen.
Ik wil eerlijke informatie en vrije informatie. Kritiek op patentrecht is een goed idee, maar daarvoor moet je bij de instanties zijn die de wetten maken, niet degenen die zich aan wetten houden.