Zembla zond op 24 januari een documentaire uit over de de sterfte onder de Nederlandse honingbij. Volgens Zembla was die sterfte veroorzaakt door één bepaald soort bestrijdingsmiddel. Nu wordt dit middel vast verboden en iedereen is weer tevreden. Het probleem is alleen dat we kunnen wachten op een soortgelijke documentaire over een ander bestrijdingsmiddel.
In deze documentaire wordt duidelijk dat de onderzoeken die gedaan zijn naar de schadelijkheid geheim zijn. Ondanks die geheimhouding zegt de overheid dat het wetenschappelijk onderzoek is. Hoe goed het onderzoek ook is, als het geheim is, is het niet wetenschappelijk. In de wetenschap weet men namelijk dat niemand echt onafhankelijk is. Wetenschappers zijn mensen, die gebonden zijn door geldschieters, eigen idealen en niet te vergeten eigen eerdere publicaties. In de wetenschap verbaast het niemand als een beroepsvegetariër ontdekt dat vlees slecht is. Daarom wordt wetenschap ook in het openbaar gedaan; je hebt pas wat als je je beweringen tegen een zaal vol mensen met verstand van het onderwerp en andere hangups kunt verdedigen. Dat is er dus niet bij het toelatingsonderzoek.
Daarnaast kreeg de Wageningen Universiteit en Research-center (WUR) er nogal van langs in de documentaire. De grote bijenman daar bleek al heel lang geen peer-reviewed artikel gepubliceerd te hebben (de Nederlandse vertaling die in de documentaire gebruikt werd was zo ongebruikelijk dat de geïnterviewde met zijn oren stond te klapperen). De omgang van de overheid met de WUR toont aan dat de overheid geen verstand van wetenschap heeft. De overheid gebruikt de WUR als een soort antwoordenmachine: de minister wil iets weten, de WUR zoekt het uit. Dat kan alleen het stempel wetenschappelijk dragen als de antwoorden gepubliceerd worden en de overheid moet de reacties dan ook in ogenschouw nemen. Dat laatste blijkt keer op keer niet te gebeuren. Dat is makkelijk voor de minister, maar schadelijk voor de WUR.
De Piratenpartij is tegen het dweilen met de kraan open en wil onderzoeken voor de overheid openbaar maken. Omdat wetenschappelijke kennis wordt vergroot door het te delen, zou dat een stimulans zijn voor de Nederlandse kenniseconomie.
Tim zegt
goede welkome blogpost, strakke redenering.
Krieties zegt
Zie ook: http://www.avaaz.org/nl/hours_to_save_the_bees/?bvTdGdb&v=21444
Veel van deze pesticiden zijn al verboden in de landen waar ze worden geproduceerd, maar mogen over de grens nog wel worden verkocht.
Jacob Lageveen zegt
Ik heb ook wel eens gelezen dat bijensterfte door straling zou kunnen komen. Is hier ook naar gekeken, of gaat het enkel om de pesticiden die toch wel verboden gaan worden?
Stefan de Konink zegt
Problemen met het ‘officiele’ Nederlandse onderzoek is dat het weer een literatuur studie is geweest. Een knap staaltje selectief shoppen helpt je dus ook niet op weg in een debat terwijl zo’n onderzoek wel als “volledige waarheid” wordt geaccepteerd.