Piratenpartij: All Issue partij

Gepubliceerd op door | 7 reacties
Op 25 februari stond in het Parool een deel van de ingestuurde brief van Carla Meelker. Hieronder volgt het volledige stuk dat Carla heeft ingestuurd.

PPNL logoIn deze tijd, waarin zich de ene digitale ramp na de andere zich voltrekt, valt het op dat de Piratenpartij voor geen enkel debat is uitgenodigd, terwijl deze partij het best in staat is om oplossingen te bieden en de enige partij is die de complexe kennis in huis heeft die nodig is om onder meer de digitale veiligheid; privacy en bescherming van burgerrechten te verbeteren. Een ministerie van Digitale Infrastructuur zoals Ancilla van de Leest voorstelt, lijkt niet alleen goed, maar zelfs onmisbaar. Hiervoor zullen dan wel de allerbeste IT’ers moeten worden aangezocht. Dit zeer specialistische werk is niet iets dat een minister er even “bij” kan doen.

Te vaak is immers al gebleken dat de zittende partijen, ministers en hun ambtenaren daar geen kaas van hebben gegeten en herhaaldelijk grote stommiteiten begaan, met alle gevaren van dien. De talrijke voorbeelden liggen vers in het geheugen. Onveilige stemcomputers, datalekken bij Belastingdienst, Kadaster, gemeentelijke administraties. Opslag van persoonlijke data door Facebook, Twitter, Instagram, apps, Stemwijzer enz. Voorts verkiezingsfraude in vele landen; opslag van leerlinggegevens door aanbieders van digitale lesmethodes; registreren van rijgedrag van burgers; het koppelen van allerlei datasystemen zodat de gangen van burgers continue gevolgd en vastgelegd worden. Big Brother in het kwadraat. Stel je voor dat Mark Zuckerbergs presidentiële aspiraties bewaarheid worden. Alle data van miljarden wereldburgers binnen handbereik en geld genoeg om een verkiezingsoverwinning te “kopen”. Ook op de werkvloer wordt volop gebruik (en misbruik) gemaakt van digitale vragenlijsten om werknemers anoniem en volkomen oncontroleerbaar te beoordelen. Dat noemt men “sturing”. Deze week opnieuw een bericht over het zoveelste lek bij de Belastingdienst.

Nu Geert Wilders opnieuw een debat heeft afgezegd, wordt de plaats van de PVV ingenomen door de Partij voor de Dieren. Wie bepaalt dat? Een gemiste kans om een werkelijk vernieuwende partij als de Piratenpartij nu ook eens duidelijk voor het voetlicht te halen. Ik doe een beroep op de media om de Piraten uit te nodigen voor praatprogramma’s in deze weken zo vlak voor de verkiezingen. De tafeldiscussies met steeds dezelfde partijen die zich voornamelijk druk lijken te maken over de vorm en de poppetjes en wie “links” is dan wel “rechts”, worden langzamerhand voorspelbaar, hoewel niet saai zolang Kuzu overal verschijnt met zijn complottheorieën. Lubach gaf zondag een meesterlijke persiflage op dit twijfelachtige politieke fenomeen.

Het is de hoogste tijd voor vernieuwing, maar dan echt. Los van “links” of ”rechts” zijn er belangrijker zaken waar de politiek zich gezamenlijk druk om zou moeten maken. Niet wie er al dan niet tot je linkse of rechtse “vrienden” behoort, daarmee de ander uitsluitend. Digitale bewustwording zou veel breder aandacht in media en samenleving moeten krijgen, omdat het ieder individu aan gaat en werkelijk alle beleidsterreinen, wereldwijd over alle partijen heen, beslaat.

De media hebben een grote rol in het ontstaan van naamsbekendheid en duiding van partijstandpunten, en daarom is het onbegrijpelijk dat uitgerekend de Piratenpartij niet vaker door de “mainstream” media wordt belicht. De burger moet zelf, actief, op zoek op internet. Natuurlijk, er zijn wel goede interviews, bijvoorbeeld in Vrij Nederland, maar die bereiken een select publiek.

Zolang er nog mensen zijn die de Piratenpartij een one issue partij noemen, hebben zij het nog niet begrepen. Zolang de Piratenpartij bij de “Middenlander” van EenVandaag onbekend is, gaat er iets mis in de informatievoorziening. De Piratenpartij is geen sekte van slechts hackers, nerds en jongeren, maar een serieuze wereldwijde beweging die meer aandacht verdient. Digitale veiligheid, privacy, democratie en transparantie gaan iedere burger aan en beslaan alle beleidsterreinen. De Piratenpartij is een All Issue partij.

Carla Meelker, Diemen.

21-2-2017

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

7 comments on "Piratenpartij: All Issue partij"

 1. Dank je, Carla, voor je pleidooi over onze partij en onze bijbehorende kennis op het gebied van onderwijs, zorg, economie, duurzaamheid en natuurlijk privacy.
  Wij willen ons graag inzetten voor en met mensen zoals jij. De Piratenpartij is er voor iedereen, en we zijn als een van de weinige politieke partijen toekomstbestendig.
  Hartelijke groet,
  Petra Downs
  kandidaat nr 5 voor de Piratenpartij bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017

 2. Duidelijk verwoord, Carla. Hoop zeker dat deze partij meer aan het woord zal komen voor de 15e maart. Zodat meer mensen kennis met ze maken .

 3. Heb het het partijprogramma gelezen. Staan een aantal aardige punten in al ben ik het niet overal mee eens. Maar wat me opvalt is dat ik niets lees over belastingen, m.u.v. de hypotheekrenteaftrek dan.

  Hoe “all issue” is de Piratenpartij? Waar worden de voorstellen van betaald, zoals het afschaffen van het eigen risico in de zorg?

 4. typisch vrouwengezever dit
  wat een hoop tekst om je punt te maken!
  hopelijk zijn er nog echte mannen te vinden die dit schepsel neerzetten waar ze thuishoort!

  in de 2de kamer bij die van de Leest!

 5. Lijkt me niet productief om negatief te zijn over de Partij van de Dieren. Lijkt mij dat ze zat punten hebben.

  Ik heb het idee dat de kern van het probleem dat (veel)Nederlanders hebben met DENK uit te kristaliseren is. Na de verkiezingen heeft DENK jaren om een nieuw standpunt aan hun base uit te leggen. (Voor de verkiezing was het natuurlijk op een andere manier beter; aandacht, maar beide is goed.)

  Anyway, ik suggereer een youtube video dat uitlegt hoe DENK lijkt pro-Erdogan te zijn, hoe we weten dat hij een dictator is/wil zijn, en dat we daar een hekel aan hebben. Herinner ze eraan dat dit niets met de Turkse identiteit te maken heeft maar, met de regering. Lijkt me ook handig om die video naar wat outlets te pushen. (en natuurlijk een *korte* intro/outro met logo)

 6. Goeie reactie van Carla.
  Waar ik me wel zorgen over maak, is dat de PPNL in hun campagnespotjes aandrongen op een terugtredende overheid. Minder regels en zo..

  Dat begrijp ik niet goed, wij zijn de overheid toch? En dus hebben we dus juist regels nodig om informatievrijheid te waarborgen.
  Ik zie juist problemen wanneer we de informatievrijheid aan de markt overlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.