Pirate Party International General Assemby 2018 – verslag

Gepubliceerd op door | 1 reactie

op 3 en 4 november 2018 was de jaarlijkse vergadering van de Pirate Party International (PPI). PPI is een samenwerkingsverband van Piratenpartijen van over de hele wereld.  Ze organiseren bijvoorbeeld internationale conferenties onder de naam ‘Think Twice’ en ‘security conference’ en ze spraken in op de vergadering van de Verenigde naties, over mensenrechten. 
Vanuit Nederland waren Jelle Dirk en Rico er bij op de jaarlijkse vergadering, ditmaal in München. Jonathan en Dmitri waren delegates vanaf de remote verbinding. Dit is hun verslag:

 

Jonathan:

Op zaterdag beginnen we remote, via een tool bellen we in op zoom en we gaan des piraats een beetje chaotisch van start door technische problemen, de koppeling tussen zoom en de zaal is wat problematisch. Uiteindelijk wordt er gekozen om via een proxy te werken die vragen via zoom de zaal in stuurt. Er volgen wat procedurele stukken, zoals het goedkeuren van financiën, verantwoording van het bestuur en dat soort dingetjes. Hierna volgt een keynote van Naomi Colvin, en is interessant, het gaat over het beschermen van hackers die klokkenluiders zijn daar deze vaak vervolgd worden op computercriminaliteitswetgeving, en daarmee onverwacht hard worden aangepakt en haar werk hieromheen, eentje om te volgen op twitter dus! (https://twitter.com/auerfeld).

Na de pauze volgt de keynote van Markéta Gregorová en het succes van de verkiezingen in Tsjechie, waar de piraten vertegenwoordigd zijn in het parlement en de lokale gemeenteraden. Het succes is mede te danken aan een flink campagnebudget dat ze uit overheidswege kregen en goede PR een beetje geluk, een beetje controverse en flink netwerken. Het zou voor alle piraten die ergens mee willen doen aan verkiezingen handig zijn deze keynote terug te kijken zodra deze online staat (hier wordt op dit moment aan gewerkt).

Na de keynotes volgen de ingediende moties voor statuten, en ook des piraats volgt een langdradige discussie. Dusdanig, dat ervoor gekozen wordt om de bestuursverkiezingen uit te stellen naar de volgende dag. Hiermee is dan ook de vergadering afgesloten, en na zo een lange dag volgde wat ontspanning.

De volgende dag begint al goed, we begonnen om 09:00 op een frisse zondagochtend waardoor het quorum er nog niet was om de vergadering te openen, in de loop van de ochtend was deze er wel, en na een presentatie over een nieuw tooltje, geschreven door een Franse piraat (https://congressus.partipirate.org/) en gaan we verder naar de presentaties van de kandidaat bestuursleden, na een korte introductie wordt er dan alsnog een dag later gestemd op de kandidaat bestuursleden, via het signal groepje waar de Nederlandse delegatie in zit wordt nog even kort, last minute, overlegd en een definitieve keuze gemaakt in op wie we wel en niet stemmen. Snel wordt duidelijk wie de nieuwe bestuursleden worden en ook andere gekozen functies worden langzaam aan gevuld. Omdat het inmiddels al half drie op dag twee was, en we net klaar waren met dag een is er verder gekozen om de GA op 10 november door te laten gaan met een toegevoegde ‘dag drie’.

De (niet vastgestelde) notulen en uitkomsten van de moties & verkiezingen van deze assembly zijn te vinden op https://pad.pirati.cz/p/r.8a3bbd198be28dff88b5e263c9517cc6 en worden nog omgezet naar definitieve notulen die de volgende assembly zullen worden goedgekeurd.

Rico:
Mijn broer woont in München, dus ik logeerde daar. Op de fiets naar de Piratenpartij Bavaria in München die gastheer was, zag ik van die sandwich borden langs de weg, die stonden hier nog na de verkiezingen van twee weken geleden. Slim; naamsbekendheid. Op de zondagochtend waren die borden ineens vervangen door nieuwe, met een aankondiging voor een ‘verdiepingsbijeenkomst’. Het lijkt een beetje op wat PP Utrecht doet, maar dan meer uitgebreid aangekondigd dan wat wij doen.
Op het event waren keynote speeches erg goed, waaronder van advocaat Naomi Colvin over Whistleblowing en van Markéta Gregorová over het succes in Czechia. Deze zouden worden getoond op een live-stream maar dat lukte niet, ze komen later online. Het event werd getekend door vertraging, technische storingen, brakke wifi en veel Piraten die meer hun best doen hun procedures zorgvuldig te volgen dan effectief vergaderen.

We leerden dat opportunity en teleurstelling, gedoe en succes elkaar ook in de andere landen afwisselen, en dat is niet anders dan in Nederland. De delegatie van Nederland werkte fijn samen. We hebben actief de samenwerking gezocht met alle leden via onder andere ons forum op Loomio, maar daar bleef het nogal stil.

Met Jelle Dirk werkte ik in de verkiezingen van 2017 samen. Wat een leuke verrassing dat hij mee kwam naar München! Dat en het positief teamen met de Piraten uit Noorwegen, Israël, Duitsland, Canada, Tsjechië etc. was wat me het meest bij zal blijven van dit weekeinde.

Jelle Dirk:
Vrijdag 2 November 

Aangekomen in München voor de Pirate Party International – General Assembly 
Gelijk maar naar bed, die uurtjes zal ik nog nodig wezen 😉
Zaterdag 3 November
Vroeg wakker, gelukkig is mijn B&B binnen 5 minuten lopen van de General Assembly.
Een leuke groep mensen, en we gaan van start.
Interessante speeches van Naomi Colvin, ook de speech van Marketa Gregorova was erg interessant.
Dan komen we aan bij de “Changes to Statutes” Dit duurt een beetje erg lang, maar we bijten door.
Verkiezingen van PPI Officers worden overgeslagen en bewaard voor morgen.
Gelukkig, kunnen we wat gaan eten (drinken ‘s middags al mee begonnen).
Het was erg gezellig na een drukke dag
Zondag 4 November
We beginnen, met nog wat meer technische problemen. Eindelijk Quorum, we beginnen met ??? een discussie over TOOLS
Misschien een idee voor de volgende keer – Maak van zoiets een Youtube filmpje, voeg het toe aan de motie.
Verder met presentatie van de kandidaten

 

Dmitri:
De PPI GA is een interessante bijeenkomst waar piraten over de hele wereld samenkomen. In totaal waren er 16 landen (of regio’s) vertegenwoordigd, te weten: Oostenrijk, Brazilië, Catalonië, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Israël, Luxemburg, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Rusland, Zwitserland en Tunesië. Ondanks de technische uitdagingen hebben wij bewezen dat wij internationaal afspraken kunnen maken en samen kunnen werken, dat wij bereid en in staat zijn om gezamenlijk een nieuw politiek kunnen ontwikkelen. Het is een enorme uitdaging waar wij voor staan, maar wat ik deze GA heb meegemaakt geeft mij de hoop dat wij het waar kunnen maken.De samenwerking binnen de Nederlandse delegatie was ook zeer prettig en verliep heel soepel. Wij hadden onze communicatie op orde en hadden ons goed voorbereid op de mening van de Nederlandse piraten. Helaas is daar niet zoveel gebruik van gemaakt, maar wij weten nu dat het mogelijk is om alle piraten bij de GA te betrekken.Wij waren met vier ‘delegates’ waardoor de verantwoordelijkheid voor de representatie goed te doen was, als iemand even AFK was kon een ander het makkelijk overnemen.Dus al met al een inspirerende en leerzame ervaring.
Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Eén reactie op "Pirate Party International General Assemby 2018 – verslag"

  1. Fijn D, en leerzaam dat eea fout snel is aangepast!
    Nu nog ff de definitie “delegates” holistisch schrappen en je bent een strijder gap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.