Nieuwsbrief 2017-02

Piratenpartij.nl

Nieuwsbrief februari 2017

Beste Piraat,

Hierbij ontvang je een februari nieuwsbrief van de Piratenpartij. Het nieuwsbriefteam wenst je veel leesplezier.

In deze nieuwsbrief:

Update van het bestuur

Wat zijn wij een trots bestuur! Het was erop of eronder deze maand, en de Piraten hebben zich van hun beste kant laten zien! De posters zijn ontworpen, digitaal ingeleverd, gedrukt en gedistribueerd over heel Nederland, een proefdruk met flyers is uitgedraaid, een weekend lang Ancilla in Groningen was een groot succes, Amsterdam heeft een nieuw bestuur en gaf een mooie goed bezochte nieuwjaarsborrel, Piraten gingen in de kou de straat op voor handtekeningen, en we sloten af met een prachtig Piratenweekend in Delft! Hulde en dank aan iedereen die meegeholpen heeft! Jullie maken deze partij en zonder jullie zijn we nergens. Petje af!

Update van het campagneteam

Het waren de afgelopen weken keiharde weken, waarin het campagneteam van deadline naar deadline leefde terwijl wij een campagne-organisatie aan het optuigen waren. Inmiddels hebben we onze laatste en belangrijkste deadline gehaald. We hebben alle H4 formulieren binnen en aangeboden aan de kiesraad, zijn verkiesbaar en komen op de stembiljetten. Het laatste verzuim (kopie ID, handtekeningen van sommige kandidaten) wordt as we speak opgelost. Dit heeft het campagneteam niet zelf gedaan: dit hebben jullie met zijn allen voor elkaar gekregen. Door tijdens het congres in Utrecht te stemmen op de kieslijst. Door, toen bleek dat we onvoldoende handtekeningen hadden verzameld, in de laatste twee dagen met elkaar in de kou te bikkelen en handtekeningen te vragen aan sympathisanten, met daarnaast een gigantische social media-offensief om maar zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Met elkaar hebben we het gigantische bedrag van 11.250 euro in bitcoin verzameld en overgemaakt aan de kiesraad om mee te kunnen doen. Dit verdient echt een applausje voor iedereen die hier aan mee heeft gewerkt.

Nu we alle deadlines hebben gehaald, is het tijd om te spreken over een startlijn: we staan nu aan de startlijn voor de aankomende verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen en 15 maart is onze finish. Het is nu de tijd voor iedere Piraat en sympathisant om zelf te spreken met mensen. Online – maar ook offline op straat – mensen aan te spreken over wat zij belangrijk vinden, en waarmee de Piratenpartij hen dan kan gaan helpen. Zoek dat gesprek op, en wacht niet tot mensen naar jou toe komen. Met zijn allen kunnen wij dit, en zorg er voor dat je dingen doet die je zelf ook leuk vindt!

Misschien heb je zelf ook nog geweldige ideeën? Zoek dan mede-Piraten op, en zorg ervoor dat je deze ideeën kunt verwezenlijken! Ook kun je altijd aanschuiven op de wekelijkse bijeenkomst op Mumble, iedere dinsdag om 20:30 uur. Of je kunt aanschuiven bij hiervoor opgezette groepjes. De tijd om af te wachten tot andere Piraten dingen gaan doen is nu echt voorbij. Het is nu namelijk aan jou. Laten we samen naar die finish gaan. Op dit moment peilen we op een zetel. Als we door blijven gaan met elkaar, met dezelfde energie waarmee wij al onze handtekeningen binnen hebben gekregen in twee dagen tijd, dan kunnen dat er nog best wel eens meer zetels worden.

Update van de beroepscommissie

Op vrijdag 6 januari heeft de beroepscommissie hun vonnis uitgesproken met betrekking tot het wrakingsverzoek van appellant t.a.v. lid H.

De conclusie van het vonnis:
Met instemming van appellant en zonder tegenspraak van de andere betrokkenen verklaren de twee niet-gewraakte leden van de beroepscommissie zich bevoegd een beslissing in het wrakingsincident te nemen. De beroepscommissie verklaart het wrakingsverzoek t.a.v. [Lid H.] gegrond op basis van artikel 9, lid 6, vierde punt: betrokkenheid bij een eerdere beslissing in beroep op het verzoek. Nu er geen kamer van drie personen gevormd kan worden om het beroep tegen de ontzetting van appellant uit het lidmaatschap van de partij te behandelen, verklaart de beroepscommissie in deze samenstelling zich onbekwaam om een bindend oordeel in het beroep uit te spreken. De beroepscommissie heeft daarom aan appellant, bestuur en presidium op 29 december 2016 om hun mening gevraagd over hoe de hoofdzaak verder af te handelen.
Dit bindend advies werd op 6 januari 2017 vastgesteld door Lars Janssen en Peter Roozemaal.

Het volledige vonnis is terug te lezen via de wiki.

Oproep posters plakken

Deze maand moeten wij zo veel mogelijk aandacht genereren. Wil jij helpen de Piratenpartij zichtbaar te maken? Meld je dan nu aan om in jouw regio posters te plakken! De afhaallocaties en alle benodigde andere info kun je op de wiki vinden.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

De Tweede Kamerverkiezingen eisen nu bijna al onze aandacht op, maar het zijn niet de laatste verkiezingen! Op 21 maart 2018 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Wij willen Piraten in de raad, dus stel je verkiesbaar! Om je hier goed op voor te bereiden, organiseert Prodemos een reeks cursussen ‘actief in de politiek’.
Dit jaar zijn er cursussen gepland in de volgende gemeenten: Apeldoorn-Epe-Voorst, Bunnik-Wijk bij Duurstede, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Helder, Drechterland, Goirle-Hilvarenbeek-Oisterwijk, Houten, Lochem, Noord-Beveland, Oldambt, Rheden-Arnhem-Duiven-Doesburg-Renkum, Sliedrecht, Terschelling, Teylingen en Vlieland.
Naast deze cursussen gaat Prodemos dit jaar ook nog 15 regionale cursussen Politiek Actief verzorgen, in het kader van het project Politiek Bewust & Politiek Actief. Deze gemeenten worden begin deze maand bekend gemaakt op de website www.prodemos.nl.

Piratenpartij Amsterdam

Nieuw afdelingsbestuur
Op de Algemene Ledenvergadering van de Piratenpartij Amsterdam op 22 januari hebben de leden unaniem een interim-afdelingsbestuur gekozen. Matthieu Benistant is gekozen tot voorzitter; eerder was hij voorzitter van de kiescommissie voor de Tweede Kamerverkiezingen. Max Oosterbeek wordt penningmeester; van 2014 tot en met 2016 was hij al voorzitter van het afdelingsbestuur.

Amsterdamse Piraten presenteren alternatief bestuurlijk stelsel
De Piratenpartij presenteert een alternatief voor het door het college voorgestelde bestuurlijk stelsel in Amsterdam. Fractievoorzitter in Amsterdam West Jelle de Graaf lanceerde het plan “De Amsterdamse Deeldemocratie op 22 januari. Het college van D66, de VVD en de SP wil de gekozen bestuurscommissies afschaffen en vervangen door centraal benoemde bestuurders. Hiermee vervangt ze een rijke geschiedenis van lokale tegenmacht door een soort ja-knikkende superambtenaren. Fractievoorzitter in Amsterdam West Jelle de Graaf: “Het college kiest ervoor alle macht te concentreren bij een klein clubje bestuurders in de Stopera. In de democratie waar wij voor staan is de macht niet iets om te bevechten, maar om te delen. Tussen bestuurders, gekozen volksvertegenwoordigers en gewone Amsterdammers, tussen de Stopera en de stadsdelen.”

Open inloop
Elke maandagavond houdt de Piratenpartij Amsterdam vanaf 20:00 uur een inloop in café Checkpoint Charlie. Naast de landelijke verkiezingen, waar ook in januari de focus op zal blijven liggen, zullen we in januari ook verder spreken over de inhoudelijke uitgangspunten van de gemeenteraadsverkiezingen van begin 2018.

Bestuurscommissie Amsterdam West
In de bestuurscommissievergadering van 31 januari stelde de Piratenpartij vragen over toenemende polarisatie, het onder druk staan van bewoners met een dubbele nationaliteit door de ‘moslimban’ van de Verenigde Staten en de veiligheid van moskeeën naar aanleiding van de aanslag in Quebec op 29 december. ‘De vrijheid van de een om te geloven is de vrijheid van de ander om dat niet te doen. In Amsterdam moet je je vrij kunnen voelen, ongeacht wat je overtuiging is.’ Het bestuur van het stadsdeel liet in antwoord op de vragen van de Piratenpartij weten dat het stadsdeel naar aanleiding van de aanslag contact heeft gehad met alle moskeeën in West en dat de ‘moslimban’ onderdeel gaat uitmaken van het anti-discriminatieprogramma van het stadsdeel ‘Vrij West’.

Op 31 januari werd ook de Stem Van West, het agenderingsplatform van de bestuurscommissie, gelanceerd. Bewoners van Amsterdam West kunnen vanaf nu zelf de politieke agenda van de bestuurscommissie gaan bepalen. Twee jaar geleden maakte de Piratenpartij met D66, PvdA en GroenLinks afspraken over democratische vernieuwing. Op de Stem van West kunnen bewoners zelf agenda onderwerpen aandragen en hierover met elkaar in discussie gaan en stemmen. De onderwerpen met de meeste steun worden automatisch besproken door de bestuurscommissie.

Piratenpartij Delft

Afgelopen weekend (27-28-29 januari) heeft de Piratenpartij Delft een geslaagd Piratenweekend georganiseerd. Met sprekers zoals onder andere Birgitta Jónsdóttir en Phil Zimmermann was er ruimschoots gelegenheid tot verdieping. De presentaties die zijn opgenomen, komen binnenkort online. Schokkend was, dat zelfs in het “vrije westen” mensen niet meer alles durven te zeggen wat ze denken, als het wordt opgenomen en online gezet. Dit uit angst voor gedoe bij de grens. Om die reden zijn, na overleg met het aanwezige publiek, helaas niet alle praatjes opgenomen. Dit toont nog maar een keer aan hoe hard Piraten in de politiek nodig zijn om burgerrechten te verdedigen.

Het weekeinde was verder in echte Piratenstijl, gewoon informeel en om maar eens een typisch Nederlands cliché aan te halen: erg gezellig. 🙂 Kandidaten op de kieslijst gaven speeches en maakten plannen voor de campagne, maar waren later ook te porren voor een kaartspelletje en een biertje bij het kampvuur. De rode lijn door het hele weekend was vanaf het begin duidelijk: een fysieke plek om informeel samen te komen. Daarom was op het Piratenweekend de pers ook niet actief uitgenodigd. Ondanks dat was iedereen welkom! Er was zeker ruimte voor mensen met een andere politieke achtergrond, en gelukkig waren die er ook. Zonder tegengas geen interessante discussie! Iedere spreker kreeg goed onderbouwde en kritische vragen.

Opvallend was vooral dat een redelijk aantal bezoekers voor de eerste keer langs kwam en helemaal nog niet zo’n band had met de Piratenpartij. Die banden zijn nu een stuk versterkt! De onderwerpen vrijwilligerscoördinatie, bottom-up en zelfredzaamheid waren een terugkerend thema, wat natuurlijk ook kwam door de workshop “Holarchie en de Piratenpartij” van Dmitri Schrama. Het Kruithuis in Delft Zuid heeft in het verleden al eerder bewezen een geschikte locatie te zijn voor weekeinden en andere evenementen; deze keer was geen uitzondering. Met gezamenlijke maaltijden, twee dagen vol lezingen en workshops, zonder stress en met een plezierige sfeer was Delft een fijne plek voor (inter)nationale Piraten om samen te komen. Voor herhaling vatbaar!

Kroegmeeting

Onze kroegmeetings worden steeds beter bezocht. De volgende vindt plaats op vrijdag 10 februari vanaf 20:30 in Stadscafé de Waag.

Piratenpartij Den Haag

Den Haag bleef onder de grote steden lang de plek waar het spannend was met de ondersteuningsverklaringen. Hannah, Dylan en Edwin hadden hier op de tweede woensdag 24 ondertekende formulieren opgehaald, maar door defecte scanners en ander ongemak lag hier een deel van nog bij de Piratenpartij Den Haag in huis. Dat maakte Den Haag voor buitenstaanders een nog grotere thriller: wellicht zou kieskring 12 wel verloren gaan? Met een evenement op donderdag, gepland door Dylan, wisten de Hagenezen het tij te keren. De komst van onze lijsttrekker Ancilla, die nog een aantal ondersteuningsverklaringen bijeen had gesprokkeld in de laatste koude uren voor het Haagse ‘ijspaleis’, was voor ons een prettige verrassing: nu wisten we dat we een veilige marge hadden. Met 44 handtekeningen was Den Haag uiteindelijk ruimschoots binnen.

Het lijkt er misschien op alsof Den Haag zich de laatste tijd wat op de vlakte houdt. Om dan maar gelijk het grote nieuws te verklappen: dat heeft inderdaad een reden. Het grootste event van het jaar gaat namelijk nog plaats vinden: ons verkiezingsfeest begin steeds meer vorm te krijgen! De locatie houden we nog even geheim, anders is het niet meer spannend, maar mark the date: 15 maart! Locatie, programma en overnachtingsmogelijkheden volgen spoedig. Als je van ver komt, dan kun je nu alvast contact zoeken met Dylan Hallegraeff of ppnl.kroegmeeting.denhaag [at] gmail [dot] com. Tot de 15de!

Piratenpartij Eindhoven

Allereerst iedereen dank voor de ondersteuningsverklaringen. Op naar de verkiezingen!
Voor de verkiezingen willen we nog een keer bij elkaar komen. Daarom is er op vrijdag 17 februari een extra Piratencafé gepland. Wim zal, net als afgelopen keer, de voorzitter zijn van deze avond. We hebben iedere vrijwilliger hard nodig om alle Eindhovenaren (liefst alle Brabanders) te overtuigen op de Piratenpartij te stemmen. Dus kom vooral en sleep iedereen mee die interesse heeft.
Iedereen is welkom op 17 februari vanaf 20:00 uur in The Trafalgar Pub, Dommelstraat 21, 5611 CJ Eindhoven. Tot 20 uur verzamelen we bij binnenkomst linksaf, onder bij de trap/bar. Na 20 uur gaan we de trap op naar de vergaderruimte. Aanmelden is niet verplicht, maar wel handig! Mail naar eindhoven [at] piratenpartij [dot] nl of via het event op Facebook.

Piratenpartij Groningen

Een aantal Groningse Piraten had zich in Drenthe en Overijssel verspreid om ondersteuningsverklaringen te laten tekenen. In Overijssel hebben Michiel en Alex donderdag de hele ochtend gestaan in het mooie, maar koude Zwolle. In de middag zijn zij naar Assen gegaan om daar tot in de avond handtekeningen te werven. In Drenthe stonden Hilbrand en Anita in Meppel. Op vrijdagochtend stonden JP, Alex en Anita in Assen terwijl Michiel en Jonathan in Meppel de laatste handtekeningen voor Drenthe wisten binnen te halen. Zij zijn in de middag met Rico in Emmen extra handtekeningen gaan verzamelen onder het motto “liever tien te veel dan één te weinig”.
Zelfs in het uiterste Zuiden is onze Groninger Piraat Maarten aan het werk geweest om mensen te laten weten dat de Piratenpartij maar al te graag op de kieslijst wil komen te staan. En het is gelukt! Het juiste aantal is dik binnen.

Met de afgelopen kroegmeetings is het startsein voor de campagne gegeven. In het weekend van 13, 14 en 15 januari is onze lijsttrekker Ancilla van de Leest bij de Groningse kroegmeeting geweest. Ook heeft zij, met dank aan Hilbrand, een groot publiek toegesproken in het Martiniplaza te Groningen tijdens het SMC050.
Komende maand richten we onze aandacht op de flyer, ophangen van posters bij de gemeente en willen we onze expertise benutten voor het schrijven van stukken (zelf media maken).

Piratenpartij Hoeksche Waard

Ondanks de verkiezingen, zijn de twee dossiers waarmee we ons bezig houden ook nog actueel. Het gemeentebestuur heeft overleg gehad met de provincie en initiatiefnemer van de vier windmolens. Er is een voorontwerp van bestemmingsplan met waaipalen van 160m. Daar kon de initiatiefnemer zich ineens niet meer in vinden. Dat was jammer, want het was het resultaat van overleg met betrokken bewoners. Het gemeentebestuur is onder druk gezet om nu akkoord te gaan met een hoogte van 197 meter. Op 19 januari zou dit behandeld worden in de gemeenteraadsvergadering, maar dat ging wegens ziekte van de wethouder niet door. In Barendrecht, waar voor veel woningen de nadelen nog meer voelbaar zullen zijn, is de weerstand groot. Tijd om daar eens de voelhorens uit te steken.
Dan wil de provincie ook de herindeling van de Hoeksche waard met één jaar versnellen, dus al in 2019. Voorstanders staan juichend op de banken. Tegenstanders denken aan een strafbaar feit. Wij zullen dit dan ook aan de voorzitter voorleggen.
Verder gaan we lekker campagne voeren!
Wim van Den Dool

Piratenpartij Leeuwarden

Ook in Friesland is het ons gelukt voldoende ondersteuningsverklaringen te verzamelen. Hartelijk dank aan alle Piraten die zich hiervoor ingezet hebben! Afgelopen vrijdag 13 januari vond de officiële aftrap van de lokale afdeling Leeuwarden plaats in Eetcafé Spinoza. De Leeuwarder Courant en Liwadders.nl hebben er aandacht aan besteed, en ook de lokale omroep Leo nam het initiatief voor een kort telefonisch interview over dit nieuws. Ondanks de afwezigheid van onze lijsttrekker Ancilla van de Leest, was het een enorm gezellige en succesvolle avond. Naast een flinke groep bevlogen Groninger Piraten, die de opstart van de lokale afdeling in Leeuwarden hebben aangejaagd, waren ook de Friezen goed vertegenwoordigd. Naast de bekende gezichten waren er gelukkig ook weer nieuwe geïnteresseerden aanwezig. De mensen van Spinoza hadden gratis en voor niets een aparte ruimte voor ons beschikbaar gesteld en waren wederom uiterst gastvrij, dus de komende kroegmeetings zullen hier zeker plaats blijven vinden.

Vrijdag 10 februari, van 21:00 tot 23:00 uur, vindt de eerstvolgende kroegmeeting plaats. Locatie: Eetcafé Spinoza, Eewal 50-52, 8911 GT, Leeuwarden. We zullen uiteraard gaan vieren dat we straks op het stembiljet staan in Friesland, en we zullen plannen gaan maken voor het verspreiden van posters en flyers in Leeuwarden en omstreken. We kunnen je hulp goed gebruiken, dus als je in de buurt bent, kom gerust langs!
Contact: Abram Kleijweg

Piratenpartij Oldambt

In januari stonden we met een artikel in het huis-aan-huis blad De Oldambtster, waardoor nu de hele gemeente van ons bestaan weet. Ook hebben we ons steentje bijgedragen aan het verzamelen van de H4-formulieren.
In februari willen we heel Oost-Groningen met verkiezingsposters beplakken. Daarbij kunnen we natuurlijk alle hulp gebruiken. Neem contact op met onze kandidaat Melvin Stubbe om te helpen plakken of om de posters verspreid te krijgen.
Ook is er eind februari weer onze vierwekelijkse kroegmeeting in café Carambole in Winschoten. Op vrijdag 24 februari vanaf 20:30 uur is iedereen welkom. Aanmelden mag, maar is niet verplicht.

Piratenpartij Zeeland

Voor Zeeland is de lakmoesproef geslaagd! Met de hulp van Wim is ook Zeeland nu zichtbaar op de Piratenkaart van Nederland. Maar voor al de glorie van gisteren is niks gekocht, dus deze maand gaat het om inzet en veel ijver. Voor alle gemeentes binnen Zeeland kan men zich aanmelden voor het ondersteunen en opzetten van plakteams. Info en coördinatie wil Abko wel opzetten en onderhouden. Ook A2-formaat posters zijn bij Abko op te halen en of te regelen dat ze aan huis komen.

Wat er verder nog in het vat zit, is een opzet maken van een infoavond te organiseren voor gemeente Terneuzen betreffende het Basisinkomen, zodat daar duidelijk wordt wat het Basisinkomen inhoudt. Dan tot slot: Zeeuwen, laat je horen aangaande een kroegmeeting – datum is 7 februari in Café Oranjeboom, ‘s-Heer-Hendrikskinderen, aan de rijksweg – , flyeractie en kom met voorstellen of intro, want dorst hebben we altijd en een goed gesprek is nooit vervelend.
Abko Paauwe
PS: er wordt met spoed een Schouwse Piraat gezocht voor het posteren op 8 februari tussen 16.00 en 17.00 uur, werkplaats openbare werken.

Recente blogposts

De zorg moet weer van en voor de burger worden
Geschreven door: Redactie op 31 januari 2017

De Stembus 2017
Geschreven door: Catharina Bethlehem op 30 januari 2017

PPNL verkiesbaar in elke regio!
Geschreven door: Wiel Maessen op 29 januari 2017

Datasecurity is te duur en datalekken zijn te goedkoop!
Geschreven door: Redactie op 28 januari 2017

Kalender

3 februari 2017, 20:30Kroegmeeting Groningen
5 februari 2017, 21:05VPRO Tegenlicht met Birgitta Jónsdóttir
6 februari 2017, 19:30Open inloop Amsterdam
7 februari 2017, 20:00Kroegmeeting Zeeland
7 februari 2017, 20:00Open inloop Enschede
7 februari 2017, 20:30Plenair campagneoverleg
8 februari 2017, 19:00Tegenlicht Meetup ‘Uitdagers van de democratie’ – Enschede
10 februari 2017, 20:30Kroegmeeting Delft
10 februari 2017, 21:00Kroegmeeting Leeuwarden
13 februari 2017, 19:30Open inloop Amsterdam
14 februari 2017, 20:00Open inloop Enschede
14 februari 2017, 20:30Plenair campagneoverleg
17 februari 2017, 15:00Politiek debat: Maak je punt! met Matthijs Pontier
17 februari 2017, 20:00Kroegmeeting Rotterdam
17 februari 2017, 20:00Piratencafé Eindhoven
17 februari 2017, 20:30Kroegmeeting Groningen
17 februari 2017, 20:30Kroegmeeting Leiden
19 februari 2017, 13:30Het Laakerhuis Debat met Matthijs Pontier
20 februari 2017, 19:30Open inloop Amsterdam
21 februari 2017, 20:00Open inloop Enschede
21 februari 2017, 20:30Plenair campagneoverleg
22 februari 2017, 11:00Politiek Forum Trevianum 2017 met Petra Downs
24 februari 2017, 20:30Kroegmeeting Den Haag
24 februari 2017, 20:30Kroegmeeting Oldambt
24 februari 2017, 20:30Kroegmeeting Zwolle
27 februari 2017, 19:30Open inloop Amsterdam
28 februari 2017, 20:00Open inloop Enschede
28 februari 2017, 20:30Plenair campagneoverleg
1 maart 2017, 20:00Het Grote Kleine Partijen Debat met Matthijs Pontier

Nieuwsbrief info

Heb je zaken voor in de nieuwsbrief, agenda-items, heb je vragen, wil je helpen of een oproep doen? Mail naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nl

Deze nieuwsbrief wordt opgemaakt in html. Voor een archief met verzonden nieuwsbrieven of als deze nieuwsbrief niet correct wordt weergegeven per e-mail kun je terecht op de website: Piratenpartij Nieuwsbrief

Facebook

Deze e-mail is verstuurd naar {email} omdat je lid bent van de Piratenpartij en/of aangemeld bent om de nieuwsbrief van de Piratenpartij te ontvangen. Klik hier om je aanmelding te wijzigen of om je af te melden.