Nieuwsbrief December 2015

Piratenpartij.nl

Nieuwsbrief December 2015

Beste Piraat,

Hierbij ontvang je de laatste nieuwsbrief van de Piratenpartij van dit jaar. Wij wensen alle Piraten vrolijke feestdagen en een goed nieuw jaar!

PP-kerst-NY15

In deze nieuwsbrief:

Update van het Bestuur

Het gehele huidige bestuur, met uitzondering van voorzitter Henk Heslinga (heeft de maximale termijn van 3 jaar gediend), heeft zich herkiesbaar gesteld voor 2016 en is tijdens de ALV van 29 november jl. herkozen.

In de afgelopen maand heeft het bestuur zich onder andere bezig gehouden met:

 • De voorbereiding van de ALV en het verbeteren van de ledenadministratie.
 • Daarnaast is een delegatie van het bestuur samen met Matthijs aanwezig geweest bij een bijeenkomst van een twintigtal kleine partijen om te onderzoeken of er enige vorm van samenwerking mogelijk is.
 • Ook is er een meeting geweest met democratie-onderzoeker Arthur Edwards van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij heeft in opdracht van het Rathenau Instituut een rapport geschreven voor de Tweede Kamer over verbeteringen aan het huidige democratische systeem. In dat rapport is ook een hoofdstuk gewijd aan de ervaringen binnen de (Duitse) Piratenpartij met Liquid Feedback.
 • T.b.v. de ALV (en natuurlijk ook voor latere PP-bijeenkomsten) is een eigen geluidsinstallatie aangeschaft die tijdens de ALV prima bleek te voldoen.
icon

Nieuws van de afdelingen

Zuid-Holland

Een introductie van de Asta-speech gehouden tijdens de ALV.

Asta
Hallo allemaal, wat fijn dat jullie er zijn! Ik wil jullie graag voorstellen aan: Asta McCarthy, vernoemd naar twee bevriende Piraten.

 • Ásta Helgadóttir is inmiddels parlementslid in IJsland
 • Smári McCarthy, die in VN-verband de corruptie bestrijdt in Bosnië.

Omdat we niet goed wisten of we onze mascotte naar Ásta of naar McCarthy zouden noemen, hebben we hem maar naar beide vernoemd.

Daarna hebben we beter nagedacht over zijn identiteit en besloten dat Asta beter een vrouwtje kon zijn, dus nu is ze een transseksueel en het alter ego van alle Piraten in Zuid-Holland.

Lees de hele speech hier (PDF).

icon

Nieuws uit de werkgroepen

Communicatie

Activiteiten van de afgelopen maand:

 • Aanpassen van de Achtergronden- en Standpuntenpagina’s op de website
 • De automatische antwoordtekst van ons ticket-systeem (OTRS) is aangepast om het wat vriendelijker te laten overkomen

Er zijn weer een aantal nieuwe blogs gepubliceerd op de website:

Wil je meehelpen bij deze werkgroep, of even de kat uit de boom kijken? Dat kan! De werkgroep houdt zich bezig met de inhoud van de website, social media en papieren uitingen zoals flyers. De samenstelling is wisselend, afhankelijk van het onderwerp. Sommigen zijn dagelijks bezig en anderen leveren af en toe een blog aan. Alles is goed!

De werkgroepleden zijn te vinden op de mailinglijst en op irc-kanaal #ppnl-communicatie.

Contactpersonen zijn Wiel en Luc (grafisch) maar gewoon binnenvallen in genoemde kanalen mag ook.

Meer info is te vinden op de wiki.

ICT

De websites https://wiki.piratenpartij.nl en https://programma.piratenpartij.nl zijn verhuisd. Dit betekent dat ze op een nieuwe server zijn geïnstalleerd, en dat alle content is overgezet. Dit is gedaan op zondag 22 november. Er is gecontroleerd of alle content is overgezet. Ook zijn er links aangepast in de tekst zodat er geen dode links ontstaan. Mocht je nu toch iets missen, of een dode link hebben gevonden, dit graag doorgeven aan ict [at] piratenpartij [dot] nl, dan gaan we er naar kijken. De oude content is nog beschikbaar, maar niet meer opvraagbaar via het internet. Deze data zal op een later moment gearchiveerd worden.

Zowel https://wiki.piratenpartij.nl als https://programma.piratenpartij.nl werken nu met dezelfde LDAP-login als voor de website. Dit betekent dat iedereen die een account in LDAP heeft, ook op de wiki teksten kan aanpassen. Mocht je onverhoopt toch niet meer kunnen inloggen, dan kun je dit mailen naar ict [at] piratenpartij [dot] nl. Wij zullen het dan uitzoeken en oplossen.

En deze maand is de laatste maand dat er nog content van de oude WordPress en/of Drupal sites kan worden ingezien. Mocht je nog wat missen, dan dit graag doorgeven aan ict [at] piratenpartij [dot] nl.

icon

Vrijwilligers/vacatures

We zoeken altijd vrijwilligers voor verschillende werkgroepen, dus als je je wilt inzetten voor een vrije informatiesamenleving, mail dan wat je interesse is of wat je wilt doen naar vrijwilligers [at] piratenpartij [dot] nl.

Kijk hier voor de andere functies waar de Piratenpartij nog mensen voor zoekt.

icon

ALV 29 november 2015

Op het partijkantoor in Amsterdam heeft de Piratenpartij Nederland haar jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden. Deze werd tevens, door enkele mensen die niet persoonlijk aanwezig konden zijn, beluisterd via de livestream. Behalve jaarverslagen van het bestuur en de Ledenraad waren er verslagen van de Piratenpartij Noord-Holland waar we in 2015 meededen aan de Provinciale Statenverkiezingen en Piratenpartij Zuid-Holland en een verslag over de financiële stand van zaken. Er heerste een optimistische hoopvolle sfeer.

Na de verslagen waren er eerst verkiezingen voor bestuur en daarna voor de Ledenraad, het Presidium en de Kascommissie.

Voor de Ledenraad is Robert van der Peijl gekozen voor de periode van 1 januari 2016 tot 31 december 2018.
Voor het Presidium zijn Ancilla Tilia en David van Deijk gekozen.
Voor de Kascommissie zijn Michiel Dulfer en David van Deijk gekozen.

De uitslag van de bestuursverkiezing is door de Ledenraad overgenomen en voor verenigingsjaar 2016 is het volgende bestuur aangesteld:

 • Luc Boon
 • Henry Borgman
 • Floor Drost
 • Roland Louter
 • Wiel Maessen

Na de verkiezingen waren er een aantal moties; de motie van Geert-Jan is aangenomen. Deze motie stelde voor om het verplichte aantal ondersteuners van een motie te verlagen van vijf naar drie. De andere moties zijn na enige discussie ingetrokken. Ze zijn als peiling ter stemming gebracht om de mening van de leden over het onderwerp te vragen.

De Piratenpartij wil alle aanwezigen bedanken voor het prettige verloop en speciaal hen die hand- en spandiensten hebben verleend. De notulen zullen z.s.m op de notulenpagina van de wiki geplaatst worden.

icon

Recente blogposts

De ingezette afbraak van ons democratisch stelsel
Geschreven door: Jonathan van Dijken op 19 december 2015

De beste wensen voor 2016!
Geschreven door: Redactie op 17 december 2015

Waarover Matthijs Pontier twijfelde na de aanslagen in Parijs
Geschreven door: Matthijs Pontier op 11 december 2015

Van de goede Sint
Geschreven door: Steven Russchenberg op 5 december 2015

Het LobbyCal-project: een nieuwe maatstaf voor transparantie in lobbyisme
Geschreven door: thijs markus op 4 december 2015

Tor heeft jou nodig
Geschreven door: Jonathan van Dijken op 27 november 2015

Kalender

22 december 2015, 20:00Meeting Enschede
29 december 2015, 20:00Meeting Enschede
5 january 2016, 20:00Meeting Enschede
8 january 2016, 19:30Kroegmeet Haarlem
8 january 2016, 20:00Kroegmeet Zwolle
8 january 2016, 20:00Kroegmeeting Delft
12 january 2016, 20:00Meeting Enschede
15 january 2016, 20:30Kroegmeeting Leiden
19 january 2016, 20:00Meeting Enschede
22 january 2016, 19:30Kroegmeeting Zandvoort

Nieuwsbrief info

Heb je zaken voor in de nieuwsbrief, agenda-items, heb je vragen, wil je helpen of een oproep doen? Mail naar nieuwsbrief [at] piratenpartij [dot] nl

Deze nieuwsbrief wordt opgemaakt in html. Voor een archief met verzonden nieuwsbrieven of als deze nieuwsbrief niet correct wordt weergegeven per e-mail kun je terecht op de website: Piratenpartij Nieuwsbrief

Facebook

Deze e-mail is verstuurd naar {email} omdat je lid bent van de Piratenpartij en/of aangemeld bent om de nieuwsbrief van de Piratenpartij te ontvangen. Klik hier om je aanmelding te wijzigen of om je af te melden.