Het partijprogramma van de laatste verkiezingen was nogal omvangrijk om in één keer te lezen. Daarom leek ons het leuk om op basis van programmaonderwerpen een blogreeks te beginnen.
Hoewel we de volgende verkiezingen natuurlijk met een ander programma in gaan, zullen er veel dingen hetzelfde blijven; we blijven Piraten natuurlijk.
Wij zijn niet voor e-democratie omdat we geen mening hebben. We zijn voor e-democratie omdat al onze kernwaarden er van uit gaan dat de burger zijn eigen leven mag inrichten. Daarom zijn we voor privacy, maar ook voor vrije informatie en onderwijs. We zijn niet van plan om ons hele programma te crowdsourcen zoals andere partijen al eens geprobeerd hebben.
Dat de overheid naar de mensen moet luisteren, is vrij algemeen aanvaard en er is ook heel vaak inspraak mogelijk. Toch zie je regelmatig de nieuwsrubrieken gevuld worden met miskende mensen. Als reactie daarop wordt er steeds meer energie gestoken in het “creëren van draagvlak”. Dat is het proces waarbij ambtelijk overleg komt met vaak zelfverklaarde belangenbehartigers om gewenste besluiten in een acceptabele vorm te gieten.
De Piratenpartij wil er alles aan doen om dat proces om te draaien; de overheid moet geen gewenst beleid aan de samenleving verkopen, maar het beleid moet de samenleving volgen. De verschillende e-democratie-systemen zijn hiervoor een hulpmiddel. Ze zijn nog in een experimenteel stadium, en we zijn vooral op zoek naar systemen die consensus-vormend zijn. Dit om zo veel mogelijk mensen te kunnen laten spreken zonder dat het een competitie wordt. Als je een besluit met 51% neemt in een referendum heb je 49% van de mensen teleurgesteld. Dat is niet goed voor de interesse in de politiek en het doet af aan de mening van anderen.
In het verleden hebben we verschillende systemen geprobeerd om ‘droog te oefenen’. We hebben LQFB (Liquid FeedBack) gehad waar de deelnemers hun stem over kunnen dragen aan die persoon die ze het meeste expertise toedichten. En op dit moment zijn we intern aan het experimenteren met Loomio. Een systeem waar iedereen de plannen net zo lang aan kan passen tot er overeenstemming over komt.
De Piratenpartij vindt het prijzenswaardig dat er op dit moment al gemeentes werken met e-democratie, maar de Piratenpartij heeft nog enkele punten om de democratie mee te verbeteren. Die punten zullen in een volgend blog behandeld worden.