4 comments on "GeenPeil"

  1. Waarom zou de Piratenpartij zich aan moeten sluiten bij een initiatief van conservatieven? Bij mijn weten is de PPNL niet tegen de EU, maar voor hervorming ervan. Voor mij zou de deelname van de PPNL aan de campagne van GeenPeil een reden zijn om mijn lidmaatschap op te zeggen. Heeft de Piratenpartij uiteindelijk genoemde campagne gesteund, door een bestuursuitspraak of actieve deelname in de PPNL-publiciteit?

    1. Hallo Gerard,

      de Piratenpartij is groot voorstander van meer inspraak voor de burger. Het liefst zien we dat vooraf al gebeuren, maar zonder Piraten in Den Haag zit dat er niet in. Inspraak achteraf is niet ideaal, maar wel beter dan niets. Dat is de reden waarom PPNL het initiatief steunt. Let wel, wij hebben geen stemadvies gegeven en de kans is groot dat dat zo blijft (maar dat is uiteindelijk aan de leden). Wij steunen dus een referendum waarbij mensen vrij zijn om voor of tegen te stemmen. Wat de uitslag ook wordt, de burgers winnen doordat zij inspraak gekregen hebben en daarmee wint de Piratenpartij ook.

      Natuurlijk is de kans groot dat de burgers tegen zullen stemmen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de burgers zo zelden de kans krijgen hun mening te geven. Die ene keer dat ze wel die kans krijgen, zouden ze dus best nog wel eens tegen kunnen stemmen, om zo hun onvrede over de regering te uiten. Dit is op te lossen door de burger vaker, en vooral vooraf, al bij zo’n proces te betrekken; iemand die al in een vroeg stadium gehoord wordt, zal eerder instemmen met een idee dat voor hem/haar ongunstig is, maar wel het belang van de samenleving dient. Des te meer reden dus om de burgers vaker naar hun mening te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.