Bijeenkomst digitale veiligheid voor journalisten met Ancilla en Rico

Klik om kaart te tonen
Wanneer:
16 februari 2017 @ 15:30 – 18:30
2017-02-16T15:30:00+01:00
2017-02-16T18:30:00+01:00
Waar:
Nieuwspoort
Lange Poten 10
2511 CL Den Haag
Nederland
Kosten:
Gratis

Digitale veiligheid: met een klik geef je alles weg

Hacks van emailaccounts speelden mogelijk een rol in de Amerikaanse verkiezingen; Google waarschuwt journalisten en academici dat ze een extra beveiligingslaag aan hun account moeten toevoegen omdat er hackers actief zijn; Defensie screende de telefoongegevens van ambtenaren om te achterhalen wie met een Telegraaf-journalist had gesproken.

Moderne communicatietechnologie heeft het werk en privéleven van journalisten enorm vergemakkelijkt, maar technologie maakt ook kwetsbaar. Zeker in een tijd waarin hackers toegang proberen te krijgen en overheden met een steeds breder net vissen naar communicatie van burgers in strijd tegen terrorisme. En los van dat alles: velen geven bewust of onbewust met installatie van alledaagse apps of gebruik van openbare wifi toegang tot foto’s, bestanden en contacten.

De Sectie Zelfstandigen van de NVJ organiseert daarom een bijeenkomst voor freelancejournalisten, om ze bewust te maken van de toegang die anderen kunnen verwerven tot hun online en mobiele communicatie, research en documenten. Uit oogpunt van privacy, maar vooral in het belang van vrije nieuwsgaring en bronbescherming. En niet te vergeten het vertrouwen van burgers dat gevoelige informatie bij journalisten in veilige handen is.

De middag geeft een indruk van actuele ontwikkelingen rond digitale veiligheid en surveillance, zoals de hackwet. Verder wordt ingegaan op de vraag op welke manieren je online en mobiel gedrag een risico kan vormen. Natuurlijk zal ruim aandacht worden besteed aan praktische zaken: encryptie, netwerk- en computerbeveiliging.

Programma (onder voorbehoud)

15.30 Ontvangst

16.00 Welkom – Nick Kivits – Moderator

16.10 Ancilla van de Leest – Dreigingen vanuit politieke ontwikkelingen

16.30 Brenno de Winter – Infosecurity voor journalisten

16.50 Rico Brouwer – Digitale veiligheid toegepast op de computer en de telefoon

17.30 Borrel

18.30 Einde

Aanmelden

Deelname aan dit evenement is gratis. Klik hier om je te registreren voor dit evenement

Tip: log voor het aanmelden altijd eerst in bij Mijn NVJ, je gegevens zijn dan deels al ingevuld (meer info hierover).

Over de sprekers

Ancilla van de Leest – De Piratenpartij komt op voor privacy en persvrijheid in een digitaliserende wereld, zaken die volgens de Piratenpartij niet goed genoeg door de huidige politiek worden verdedigd.

Brenno de Winter – Nederlandse onderzoeksjournalist met specialisatie in IT-beveiliging en privacy. Hij schrijft voor verschillende vaktijdschriften, nieuwswebsites, diverse e-zines en eigen uitgaven. Hij lanceerde onlangs het boek ‘Digitale stormvloed’.

Rico Brouwer – De Piratenpartij komt op voor privacy en persvrijheid in een digitaliserende wereld, zaken die volgens de Piratenpartij niet goed genoeg door de huidige politiek worden verdedigd.

Nick Kivits – Freelance journalist en schrijft voor uiteenlopende media en over uiteenlopende zaken. Hij wordt regelmatig bestempeld als ‘techkenner’ omdat hij veel over technische ontwikkelingen en internetzaken weet.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *