Onderstaande actie steunen wij graag; het verhaal is overgenomen van WijZienHetVerbandNiet en ontwikkeld als project van De Masterclass Netpolitiek
Geen vingerafdrukken afgeven
Een vingerafdruk is een van de meest persoonlijke bezittingen die jij hebt. Want elke vingerafdruk is uniek. Niemand anders heeft dezelfde vingerafdruk. Dat maakt de vingerafdruk zo persoonlijk én interessant als identificatiemiddel.
Sinds 2009 vraagt de Nederlandse overheid daarom bij de aanvraag van een identiteitsbewijs om vingerafdrukken. Weliswaar mogen deze niet worden bewaard in een geautomatiseerd systeem en alleen worden opgeslagen in het identiteitsbewijs zelf, maar daarvoor moeten de vingerafdrukken wel eerst door het administratieve systeem.
En dat maakt de zaken onoverzichtelijk en onveilig. Hoe is dat systeem beschermd? Wat gebeurt er als iemands vingerafdrukken op straat liggen? Is het überhaupt wel nodig om zulke persoonlijke informatie op een identiteitsbewijs op te slaan?
Vingerafdrukken zijn zeer gevoelige informatie
Dat vingerafdrukken gewild zijn voor een paspoort is in zekere zin logisch. Een paspoort dient toegang te geven tot alle landen wereldwijd en sommige hiervan, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, vragen om jouw vingerafdrukken. Voor een ID-kaart ligt dat anders. Deze is immers alleen in Europa geldig en daar vraagt niemand om vingerafdrukken. Waarom is het dan verplicht om vingerafdrukken af te geven bij de aanvraag van een ID-kaart?
Vingerafdrukken afgeven is onnodig
Wij vinden het afgeven van vingerafdrukken onnodig en staan daarin niet alleen. Zo gaf de Nationale Ombudsman in september 2013 een duidelijk signaal af dat er op korte termijn een voorziening nodig is voor iedereen die geen vingerafdruk wil afgeven. De Nederlandse overheid heeft laten weten daarover na te denken, maar het is onbekend of en wanneer de wet wordt aangepast. Wil je geen vingerafdrukken afgeven? Dan heb je nu een groot probleem.
Leven zonder ID is lastig
Want als je geen identiteitsbewijs hebt kom je bij veel dagelijkse bezigheden in grote problemen: ziekenhuisbezoek, pakjes afhalen op het postkantoor, voor een nieuwe werkgever werken, een nieuw telefoonabonnement afsluiten, naar het buitenland reizen, stemmen en ga zo maar door.
Om nog maar te zwijgen over het feit dat je zonder ID-bewijs op zak het risico loopt om opgepakt te worden.
Gewetensbezwaren zijn volgens de Nederlandse overheid geen legitieme reden om een ID-kaart zonder vingerafdruk te krijgen. Als je om praktische redenen geen vingerafdrukken kunt afgeven is dat een ander verhaal. Zitten jouw handen volledig in het verband? Dan is het natuurlijk onmogelijk om vingerafdrukken af te geven!
Vingerafdrukken bij tijdelijke of permanente beperking
In sommige gevallen is het opnemen van vingerafdrukken moeilijk of onmogelijk door een medische beperking. Het kan gaan om een permanente of een tijdelijke beperking. Als permanent geldt een beperking die langer duurt dan de 5 jaar dat het reisdocument geldig is. Een tijdelijke beperking is naar verwachting eerder weg. Met een tijdelijke beperking komt u in aanmerking voor een reisdocument zonder vingerafdrukken. Dit reisdocument geldt dan 1 jaar. Met een permanente beperking kunt u een reisdocument krijgen dat 5 jaar geldig is. De ambtenaar die de aanvraag van uw reisdocument behandelt kan bij twijfel een medische verklaring aan u vragen.
Relevante tekst op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vingerafdrukken
Hoe krijg een ID zonder vingerafdruk?
Uit telefonisch navraag bij verschillende grote Nederlandse gemeenten blijkt dat wanneer jouw handen in het verband zitten, je een tijdelijke ID-kaart zonder vingerafdruk kunt krijgen.
In eerste instantie is het antwoord echter nee. Het advies van de ambtenaren was om te wachten totdat de vingers weer uit het verband kwamen. Na aandringen bleek echter dat als je beide handen in het verband zaten een tijdelijke ID-kaart zonder vingerafdruk kan worden afgegeven. Deze ID-kaart is maar een jaar geldig, maar dat is hopelijk lang genoeg om de periode tot nieuwe wetgeving te overbruggen (lees daar hier meer over).
Let op: gemeenten staan niet te springen om een ID-kaart zonder vingerafdruk uit te geven. Dat dient een uitzondering te zijn. Er is immers een standaard procedure. Enig doorzettingsvermogen van jouw kant is daarom noodzakelijk. Je kunt daarbij de volgende vier tips gebruiken!
1. Hou het eerlijk, kort en simpel: Verzin geen verhalen die niet waar zijn. Jij hoeft niet het verband van jouw vingers af te halen. Constateer enkel dat het door het verband onmogelijk is om een vingerafdruk af te geven en dat moet genoeg zijn.
Voorbeeld: “Ik wil graag een ID-kaart aanvragen zonder vingerafdrukken, mijn handen zitten namelijk in het verband.”
2. Onderstreep tijdsdruk: Jij, en niemand anders, hebt onmiddellijk een ID-kaart nodig. De reden daarvoor is dus ook privé. Jij hoeft daarover niets uit te leggen.
Voorbeeld: “Er zit enige tijdsdruk achter, dus wachten tot het verband er weer af kan is geen optie.”
3. Blijf aardig: Ook bij de gemeente geldt: “Wie goed doet, die goed ontmoet.” Probeer geduldig en sympathiek te blijven, daarmee kom je het verst.
Voorbeeld: “Ik begrijp dat dit niet helemaal de normale procedure is, maar ik heb echt een ID-kaart nodig. Kan je me helpen?”
4. Wees standvastig: De aanhouder wint, dus blijf bij jouw standpunt.
Voorbeeld: (wanneer nodig) “Ik heb hier een printje waarop staat dat ik een ID-kaart zonder vingerafdrukken kan aanvragen wanneer mijn handen in het verband zitten.”
Alsof er niets mee aan de hand is: ID-kaart met vingerafdruk. Wij zien het verband niet.
Gelukt? Laat hieronder en/of hier even weten!
Krieties zegt
Zou het misschien ook op grond van geloofs- of levensovertuiging geweigerd kunnen worden?
Bijvoorbeeld omdat je privacy als heilig beschouwt en daarom informatie die te persoonlijk is dient te versleutelen:
http://www.kopimisme.org/
Of omdat je simpelweg je huidige biologische beperkingen niet erkent en er dus ook geen momentopname van wenst te maken:
http://www.transcedo.org/
Mij zou het geweldig lijken wanneer ik dát eens in de krant zou lezen!